Vad gör en UX-designer?

UX står för User Experience och handlar om användarens upplevelse av att använda webbsajter, appar och andra digitala produkter. Fokus ligger på att designa en positiv upplevelse utifrån ett förväntat beteende hos användaren tillika identifiera och åtgärda problem genom att förstå användarens drivkrafter och egentliga orsak till att användaren är i kontakt med företagets produkt.

Med ett psykologiskt och användarcentrerat förhållningssätt undersöker UX-designern användarens beteenden och behov i interaktionen med produkten, och utvecklar en design genom wireframes, mockups och prototyper som kan testas med användaren och vidareutvecklas för att bli så bra som möjligt. Det finns också en viktig strategisk komponent där UX-designern ska kunna kartlägga och förstå användarens beteende utifrån långsiktiga mål.

Ansökan öppen

Studieort Stockholm

Studietid Dagtid

YH-poäng 400 / 2 år

Studietakt Heltid

Startdatum Augusti 2022

Sista ansökningsdag Sök till reservplats!

Antal LIA-veckor 24

Kostnadsfri CSN-berättigad

Ansök här!


Det kommer finnas mycket jobb inom UX-design i framtiden. Alla företag som jobbar med webben, vilket är alla idag, kommer behöva minst en inom UX. En yrkesutbildning på KYH skulle hjälpa den branschen.

Henrik Baecklund,
Partner/Delägare, Adding Insight

Hur ser framtiden ut för en UX-designer?

TechSverige berättar att kompetensbristen är fortsatt akut och det kommer att saknas tiotusentals personer. Utvecklingen av digitala produkter och tjänster driver behovet av kompetens, en av faktorerna är krav på utvecklade användargränssnitt och User Experience för att göra dessa lättillgängligare for bredare målgrupper. Det finns en stark efterfrågan på UX och TechSverige listar UX som en av de kompetenser med absolut starkast tillväxt i efterfrågan.

Som UX-designer anställs du inte bara av webbyråer och IT-konsultföretag utan även inom e-handel, myndigheter, produktbolag, banker, nyhets- och mediebolag och fordonsindustrin.

Exempel på yrkestitlar förutom UX-designer:

 • Användbarhetsdesigner
 • Interaktionsdesigner
 • UX-Architect

Hur ser framtiden ut inom IT?

Framtidsutsikterna inom branschen är goda och tillväxten är stor. Vi är stolta över de relationer vi har med IT branschen. Vi är noga med att skapa långa relationer inom våra branscher och flera av de som sitter i ledningsgrupperna hos oss har gjort det i många år. 

Våra utbildningar leder oftast till någon typ av arbete inom konsulttjänster och vi, tillsammans med studenten, arbetar aktivt med förberedelserna under hela utbildningen. Så att du som KYH-student ska kunna träna på att söka jobb, känna dig trygg och säker på intervju och slutligen bli anställningsbar!

Våra partnerföretag och föreläsare

BBH logo
HiQ logo
arc logo
knowit logo
adding insight logo
aller media logo
vaimo logo
everone logo
KursnamnYrkeshögskolepoäng (yhp)
Medarbetarskap och branschkunskap5
Jämlikhet i yrkeslivet5
UX-research och planering40
Process och metod inom UX35
UI och prototypdesign50
Affärsmannaskap20
Användarcentrerad design35
Kommunikation och facilitering20
Test och utvärdering40
LIA120
Examensarbete30
Summa400
En vecka motsvarar 5 yhp. Observera att kursordningen är preliminär.

Vad behöver du för att bli antagen?

För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du ha gymnasieexamen från Sverige eller annat land. Du behöver även ha minst godkänt betyg i något av de olika särskilda behörighetskurserna nedan:

 • Matematik B / Matematik 2
  och
 • Svenska B / Svenska 2 / Svenska som andraspråk
  och
 • Engelska 6
  och
 • Webbutveckling 1

Saknar du något behörighetskrav? Då kanske du kan söka på reell kompetens eller läsa en kostnadsfri preparandkurs.

För dina studier behöver du en bärbar dator. Surfplatta eller mobiltelefon räcker inte utan du behöver en riktig dator som du kan installera programvara på.

 • Vi rekommenderar en högst 2-3 år gammal dator med 8 Gb internminne.
 • För våra anywhere-utbildningar är det även krav på nätverksuppkoppling, webbkamera samt hörlurar med mikrofon.

Under utbildningen behöver du bekosta din egen kurslitteratur och onlinematerial. Uppskattningsvis är det cirka 2000 kr per termin. Du kommer också behöva personligt material som pennor, anteckningsblock, miniräknare och liknande.

Större delen av programvaran du använder i utbildningen är kostnadsfri för studenter. Under uppstarten på utbildningen får du tillgång till listan för kurslitteratur.

Vi hjälper dig så klart om du har särskilda behov som behöver stöd. Förbered din dokumentation och intyg inför utbildningsstart så att du får rätt hjälp så snabbt som möjligt.

Läs gärna mer om det på Myndigheten för yrkeshögskolans hemsida.

Vanliga frågor