Automationstekniker YH-utbildning | Flera studieorter

Automationstekniker | Utbildning via KYH Anywhere

Är du en systematisk problemlösare med god samarbetsförmåga? Ta kontroll över teknikens framtid som automationstekniker! Bli expert inom automatisering av tekniska system.

Studieort Avesta, Gävle, Hudiksvall & Östersund
Studieform KYH Anywhere
Längd 2 år
Studietakt Heltid
YH-poäng 400 poäng
LIA-praktik 20 veckor
Nästa start HT-24
Öppen för sen anmälan

Kostnadsfri CSN-berättigad

Ansök nu


Vad gör en automationstekniker?

Som automationstekniker ansvarar du för att installera och konfigurera olika komponenter i automatiserade system, såsom sensorer, motorer, robotar och annan utrustning i industriella och tekniska miljöer. Du arbetar med att programmera, underhålla, övervaka och felsöka via olika styr- och reglersystem för att skapa automatiserade system som kan utföra uppgifter med minimal mänsklig inblandning.

I arbetsuppgifterna som automationstekniker ingår även att analysera flödesscheman och Lean-produktion. Ditt jobb är helt enkelt att optimera olika typer av system och processer för att öka effektiviteten, minska kostnader och förbättra produktionskvaliteten.

Exempel på yrkestitlar

 • Automationstekniker
 • Automationsingenjör
 • Industriell automationstekniker
Studieort Avesta, Gävle, Hudiksvall & Östersund
Studieform KYH Anywhere
Längd 2 år
Studietakt Heltid
YH-poäng 400 poäng
LIA-praktik 20 veckor
Nästa start HT-24
Öppen för sen anmälan

Kostnadsfri CSN-berättigad


person kontrollerar automationsteknik i realtid på surplatta

Under YH-utbildningen

Du får kunskap om automationsteknisk drift och underhåll. Du lär dig tillämpa LEAN och kunskap om produktionsteknik i optimering av processer och flödesscheman.

 • Styr- och reglerteknik, mätteknik och signalteori
 • Arbetsmiljö, maskinsäkerhet och elsäkerhet
 • Elkonstruktion med CAD-verktyg
 • Beräkningstekniker, formler och diagram inom elteknik och digitalteknik
 • Kommunikationsprotokoll, gränssnitt och kommunikationsteknik

Framtidsutsikter

Enligt Teknikföretagens kompetensundersökning skriker industriföretag runt om i Sverige efter automationstekniker! Även Arbetsförmedlingens yrkesprognos visar att ingenjörer och tekniker inom maskinteknik har stora möjligheter till arbete 2026. Automationstekniker beskrivs som en av de svåraste yrkesrollerna att rekrytera till just nu, samtidigt som automation är den kompetens där efterfrågan väntas öka mest de kommande tre åren.

Mer om utbildningen

 • För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du ha en gymnasieexamen eller motsvarande. Du behöver även ha minst godkänt betyg i följande kurser:

  • Matematik 2
   ELLER
  • Mekatronik 1
   ELLER
  • Praktisk ellära
   ELLER
  • Teknik 1

   

 • Automationstekniker är en YH-utbildning som ingår i vår studieform ”KYH Anywhere”. Det innebär att klassen är uppdelad i mindre grupper som studerar tillsammans på olika orter, och utbildaren undervisar via länk. Detta är en heltidsutbildning på 2 år som du kan välja att läsa på plats i Avesta, Gävle, Hudiksvall eller Östersund.

  Hur är studierna upplagda med KYH Anywhere?

  KYH Anywhere innebär att en och samma utbildning går på flera orter samtidigt. Klassen är uppdelad i mindre grupper som studerar på plats hos olika lärcentrum, och utbildaren håller i lektioner via länk – direkt uppkopplat till respektive klassrum. På så vis får du även klasskamrater som sitter utspridda runt om i landet.

  Du har schemalagda lektionstillfällen på plats cirka två halvdagar i veckan. Dessa tillfällen ägnas åt interaktiva lektioner tillsammans med din studiegrupp (som deltar på plats) och utbildaren (som deltar via länk).

  Inför varje lektionstillfälle behöver du studera och förbereda dig genom att titta på förinspelat material, göra instuderingsfrågor eller liknande. Via vår digitala lärplattform Omniway har du tillgång till inspelat material, studiehandledning och chattforum under hela studietiden.

  Läs mer om studieformen KYH Anywhere här!

Vanliga frågor

 • KYH Anywhere är en studieform som innebär platsbunden utbildning på fler (och ofta mindre) orter. YH-utbildning nära dig, helt enkelt.

  Utbildningar som läses enligt studieformen KYH Anywhere har mindre studiegrupper som sitter utspridda på olika orter i landet. Tillsammans med din grupp studerar du på din ort och tar del av livesänd undervisning i realtid. På så sätt kan du utbilda dig till ditt drömyrke på en ort nära dig, utan att behöva flytta. Läs mer om KYH Anywhere.

 • KYH Anywhere är platsbundna utbildningar där du som student är på plats, medan läraren sitter på distans. Som Anywhere-student sitter du i klassrum tillsammans med en mindre studiegrupp och tar del av undervisningen via länk. KYH samarbetar med kommunala lärcentrum som erbjuder lokaler för studier.

  På distansutbildningar sker all undervisning på distans, så då kan du studera på valfri plats.

 • Ja, alla våra lokaler har personal på plats där vi har undervisning. Läs mer om våra studieorter!

 • Flipped classroom är en undervisningsform som vi tillämpar i alla våra studieformer. Det innebär att du som studerande går igenom förinspelat material eller instuderingsfrågor innan du har lärarledda lektioner. På så sätt blir du mer förberedd på ämnet inför lektionstillfället och den lärarledda undervisningstiden kan då användas till fördjupande förklaringar, handledning och fler praktiska moment.

 • Du väljer studieort när du ansöker till en KYH Anywhere-utbildning. Om du blir antagen så får du orten som du själv har valt.

 • Utbildningarna som ingår i konceptet KYH Anywhere är platsbundna, vilket innebär att du behöver kunna ta dig till studieorten när det är lärarledd undervisning. Vi kan dock inte hindra någon att delta online, men det kan förekomma moment där du måste vara på plats. Om du inte studerar på orten kan vi inte heller hjälpa till med företagskontakter, studiebesök eller LIA (praktik).

  Anledningen till att KYH Anywhere är platsbundna utbildningar med utvalda studieorter är för att det lokala arbetslivet på dessa orter har en stor efterfrågan av yrkesrollen.

 • Nej, ingen undervisning spelas in och läggs upp i efterhand. Det innebär att du som studerande på en KYH Anywhere-utbildning behöver närvara på alla lektionstillfällen i realtid. Däremot kommer det att finnas visst förinspelat material som du kan ta del av under hela studietiden, eftersom vi tillämpar Flipped classroom.

Kontakt

Frågor om utbildningen? Kontakta utbildningsledaren. Vid frågor om ansökan, antagning eller behörighet, kontakta vår antagningsenhet.

Relaterade artiklar