Arbetsledare anläggning YH-utbildning | Flera studieorter

Man och kvinna på byggarbetsplats, kvinna pekar och visar arbete på surfplatta

Arbetsledare anläggning | Utbildning via KYH Anywhere

Vill du lära dig leda framtidens anläggningsprojekt i en utvecklande och högt efterfrågad yrkesroll? Då passar den här utbildningen dig!

Studieort Eskilstuna, Malmö, Norrtälje & Stockholm
Studieform KYH Anywhere
Längd 2 år
Studietakt Heltid
YH-poäng 435 poäng
LIA-praktik 24 veckor
Nästa start HT-24
Sista ansökningsdag 2 juni 2024
Öppen för ansökan

Kostnadsfri CSN-berättigad

Ansök nu


Vad gör en arbetsledare inom anläggning?

Anläggning är ett brett begrepp som innefattar allt från husgrunder och parker till vägar, broar och järnväg. Som arbetsledare har du en ansvarfull och omväxlande roll i det dagliga driftarbetet. Du biträder platschefen på anläggningsprojekt och ansvarar för att sysselsätta projektet, planera, instruera och följa upp arbetet ute i produktionen.

Yrkesrollen ställer krav på kunskap inom flera av anläggningsarbetets olika processer, aktörer och organisationer. Administrativa och ekonomiska färdigheter har därför blivit allt viktigare i yrkesrollen. Som arbetsledare befinner du dig ute på anläggningsprojekten och är den som säkerställer att arbetet fungerar enligt plan.

"En arbetsledare ska kunna möta sin grupp, och måste veta vem man själv är och fungerar som ledare. KYHs utbildning ser jättebra ut, bra med starkt ledarskap och KMA."

– Katarina Sjölander, HR-ansvarig anläggning på JM

Exempel på yrkestitlar

 • Arbetsledare anläggning
 • Produktionsledare anläggning
 • Byggingenjör anläggning
Studieort Eskilstuna, Malmö, Norrtälje & Stockholm
Studieform KYH Anywhere
Längd 2 år
Studietakt Heltid
YH-poäng 435 poäng
LIA-praktik 24 veckor
Nästa start HT-24
Sista ansökningsdag 2 juni 2024
Öppen för ansökan

Kostnadsfri CSN-berättigad

Ansök nu


Under YH-utbildningen

Du lär dig om arbetsledarens roll och dess funktion i organisationen. Du får kunskaper i byggprocessens olika delar och hur samarbetet med övriga aktörer, entreprenörer och arbetslag fungerar under arbetets gång. Du kommer kunna verka som arbetsledare och biträda platschefen vid ledning av anläggningsprojekt.

Fler kunskaper

 • Byggkonstruktion, teknik och anläggning
 • KMA, logistik och cirkulär och resurseffektiv masshantering
 • Tolka ritningar i digitala system och genomföra projekt från visualisering till realisering

Framtidsutsikter

Det har planlagts för många stora infrastrukturella satsningar runt om i Sverige de kommande åren. Det är en stor brist på arbetsledare inom anläggning och behovet fortsätter att växa. Utbildningen är skapad med Sveriges Byggindustrier och de största aktörerna inom svensk anläggning, bland annat JM Entreprenad, AFRY, Frentab, NCC och Hifab.

Mer om utbildningen

 • För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du ha en gymnasieexamen eller motsvarande. Du behöver även ha minst godkänt betyg i följande kurser:

  • Bygg och anläggning 2
   ELLER
  • Matematik 2

   

  Saknar du något behörighetskrav? Ingen fara, det finns flera sätt att bli behörig till en YH-utbildning på KYH. Läs mer om behörighet!

 • Arbetsledare anläggning är en YH-utbildning som ingår i vår studieform ”KYH Anywhere”. Det innebär att klassen är uppdelad i mindre grupper som studerar tillsammans på olika orter, och utbildaren undervisar via länk. Detta är en heltidsutbildning på 2 år som du kan välja att läsa på plats i Eskilstuna, Malmö, Norrtälje eller Stockholm.

  Hur är studierna upplagda med KYH Anywhere?

  KYH Anywhere innebär att en och samma utbildning går på flera orter samtidigt. Klassen är uppdelad i mindre grupper som studerar på plats hos olika lärcentrum, och utbildaren håller i lektioner via länk – direkt uppkopplat till respektive klassrum. På så vis får du även klasskamrater som sitter utspridda runt om i landet.

  Du har schemalagda lektionstillfällen på plats cirka två halvdagar i veckan. Dessa tillfällen ägnas åt interaktiva lektioner tillsammans med din studiegrupp (som deltar på plats) och utbildaren (som deltar via länk).

  Inför varje lektionstillfälle behöver du studera och förbereda dig genom att titta på förinspelat material, göra instuderingsfrågor eller liknande. Via vår digitala lärplattform Omniway har du tillgång till inspelat material, studiehandledning och chattforum under hela studietiden.

  Läs mer om studieformen KYH Anywhere här!

Vanliga frågor

 • KYH Anywhere är en studieform som innebär platsbunden utbildning på fler (och ofta mindre) orter. YH-utbildning nära dig, helt enkelt.

  Utbildningar som läses enligt studieformen KYH Anywhere har mindre studiegrupper som sitter utspridda på olika orter i landet. Tillsammans med din grupp studerar du på din ort och tar del av livesänd undervisning i realtid. På så sätt kan du utbilda dig till ditt drömyrke på en ort nära dig, utan att behöva flytta. Läs mer om KYH Anywhere.

 • KYH Anywhere är platsbundna utbildningar där du som student är på plats, medan läraren sitter på distans. Som Anywhere-student sitter du i klassrum tillsammans med en mindre studiegrupp och tar del av undervisningen via länk. KYH samarbetar med kommunala lärcentrum som erbjuder lokaler för studier.

  På distansutbildningar sker all undervisning på distans, så då kan du studera på valfri plats.

 • Ja, alla våra lokaler har personal på plats där vi har undervisning. Läs mer om våra studieorter!

 • Du väljer studieort när du ansöker till en KYH Anywhere-utbildning. Om du blir antagen så får du orten som du själv har valt.

 • Utbildningarna som ingår i konceptet KYH Anywhere är platsbundna, vilket innebär att du behöver kunna ta dig till studieorten när det är lärarledd undervisning. Vi kan dock inte hindra någon att delta online, men det kan förekomma moment där du måste vara på plats. Om du inte studerar på orten kan vi inte heller hjälpa till med företagskontakter, studiebesök eller LIA (praktik).

  Anledningen till att KYH Anywhere är platsbundna utbildningar med utvalda studieorter är för att det lokala arbetslivet på dessa orter har en stor efterfrågan av yrkesrollen.

 • Nej, ingen undervisning spelas in och läggs upp i efterhand. Det innebär att du som studerande på en KYH Anywhere-utbildning behöver närvara på alla lektionstillfällen i realtid. Däremot kommer det att finnas visst förinspelat material som du kan ta del av under hela studietiden, eftersom vi tillämpar Flipped classroom.

Kontakt

Frågor om utbildningen? Kontakta utbildningsledaren. Vid frågor om ansökan, antagning eller behörighet, kontakta vår antagningsenhet.

Relaterade artiklar

 • Se också Byggproduktionsledare ROT!

  Intresserad av en arbetsledande roll? Missa inte heller Byggproduktionsledare ROT (renovering, ombyggnad och tillbyggnad). En liknande roll där du istället rustar upp befintliga byggnader!

  Kvinna står högt upp på byggställning med ritning i handen