
Anläggningsingenjör infrastruktur, miljö och klimat YH-utbildning | Flera studieorter

Utbilda dig till Anläggningsingenjör | YH-utbildning
Vill du få en viktig roll inom samhällsbyggnad? Studera till anläggningsingenjör! Utbildningen passar dig som vill kombinera projektledning och teknisk problemlösning i ditt arbete.
Vad gör en anläggningsingenjör?
Som anläggningsingenjör arbetar du med projekt som ofta är riktade mot stora infrastruktursatsningar, såsom vägar, broar och järnvägar. Du har en samordnande roll med ansvar för att minimera projektets miljöpåverkan och säkerställa att regler och föreskrifter följs på arbetsplatsen.
Dessutom jobbar du med olika digitala verktyg och programvaror för att skapa och uppdatera BIM-modeller. BIM står för Building Information Management och är en virtuell modell av verkligheten, där man samlar och organiserar all information från ett projekt såsom planer, skisser och ritningar. På så vis kan man tidigt upptäcka krockar och missförstånd. I en mer traditionell arbetsmetod, där de olika aktörerna jobbar i separata ritningar och modeller, upptäcks dessa ofta istället först under byggskedet.
Om YH-utbildningen
Under YH-utbildningen får du kunskap om informationshantering, verktyg och programvaror för digital produktion i CAD och BIM. Du lär dig även om hållbara bygg- och installationstekniska lösningar. Fler kunskaper:
- Värdera och tillämpa konstruktionstekniska metoder och lösningar
- Modellera och projektera i digitala system
- Kvalitetssäkra modeller och byggprocessens skeden
- Implementera BIM mot affärsnytta och utveckling av hela värdekedjan
Utbildningsupplägg
Anläggningsingenjör infrastruktur, miljö och klimat är en YH-utbildning som ingår i vår studieform ”KYH Anywhere”. Kortfattat så innebär det att klassen är uppdelad i mindre grupper på olika orter. Den här utbildningen läses på heltid under 2 år och finns i Göteborg, Malmö, Piteå och Stockholm.
KYH Anywhere ger dig möjlighet att studera på plats i lokaler på din närmsta studieort, men även delta på lektioner hemifrån. Utbildaren livesänder undervisning som du kan välja att ta del av på plats eller hemifrån.
Du har schemalagda lektionstillfällen två halvdagar i veckan. Resten av tiden ägnar du åt självstudier. Inför varje lektionstillfälle behöver du förbereda dig genom att titta på förinspelat material, göra instuderingsfrågor eller liknande. Via vår digitala lärplattform har du tillgång till material och studiehandledning.
Utbildningen finns på studieorter där arbetslivet har uttryckt ett specifikt behov av yrkesrollen som utbildningen leder till. Vi rekommenderar därför att du bor i närheten av studieorten. Om vi ska kunna stötta dig med företagskontakter inför din LIA-period så behöver även praktikplatsen ligga inom en timmes pendlingsavstånd från studieorten. Läs mer om studieformen KYH Anywhere här!
Yrkesroller efter examen
Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen som ”Anläggningsingenjör infrastruktur, miljö och klimat”. Här är några exempel på yrkestitlar:
- Anläggningsingenjör
- Anläggningskonstruktör
- Anläggningsprojektör
- BIM-ansvarig / BIM-samordnare, inom anläggning
Mer om utbildningen
- Grundläggande behörighet (gymnasieexamen eller motsvarande)
- Godkänt betyg i någon av följande kurser:
- Bygg och anläggning 2
ELLER - Matematik 2
- Bygg och anläggning 2
Saknar du något behörighetskrav? Ingen fara, det finns flera sätt att bli behörig till en YH-utbildning på KYH. Läs mer om behörighet!
- Medarbetarskap och branschkunskap, 5 YH-poäng
- Jämlikhet i yrkeslivet, 5 YH-poäng
- Digitalisering, kommunikation och ritteknik, 30 YH-poäng
- Entreprenadjuridik, 30 YH-poäng
- Klimatpåverkan anläggning, 15 YH-poäng
- Konstruktion, analys och dimensionering, 30 YH-poäng
- LIA 1 (praktik), 55 YH-poäng
- LIA 2 (praktik), 55 YH-poäng
- Mark-, väg- och järnvägsplanering, 25 YH-poäng
- Miljötekniska lösningar och materialkunskap, 40 YH-poäng
- Projektering 1 – anläggning och produktion, 40 YH-poäng
- Projektering 2, 40 YH-poäng
- Vatten och avlopp, 20 YH-poäng
- Examensarbete, 30 YH-poäng
Totalt: 420 YH-poäng
Till dina studier behöver du ha en egen bärbar dator med fungerande kamera och mikrofon. Vi rekommenderar en högst 2-3 år gammal dator med följande specifikationer:
- Operativsystem: Windows 10 eller 11
- RAM-minne: Minst 8 GB
- Lagring: Minst 256 GB
Observera att Chromebook, surfplattor eller liknande inte är kompatibla med utbildningens programvaror. Programvarorna är anpassade för Windows operativsystem. Vi rekommenderar därför inte heller Mac-datorer (om du inte själv vet hur man kan använda Windows virtuellt).
————————————
Fråga: Behöver jag egen dator även om jag väljer att studera på plats?
Svar: Ja. Även om du har tillgång till ett klassrum med konferensutrustning på de flesta av våra studieorter så behöver du ha en egen dator för att kunna genomföra grupparbeten och självstudier.
Vanliga frågor
På KYH Anywhere är det inte obligatoriskt att studera på plats, men det finns många fördelar med att studera med din studiegrupp på lärcentrum.
Ja, det finns många fördelar med att vara på plats hos lärcentrum/campus på din studieort men det är inget krav. Här är några fördelar:
- God studiemiljö
- Personal finns tillgänglig på plats
- Utbyt idéer och erfarenheter med studiekamrater
- Knyt kontakter med branschen
- Delta på studiebesök
Som studerande på KYH Anywhere måste du tillhöra en studieort som är kopplad till utbildningen. Förutom att arbetslivet på dessa orter har uttryckt ett behov av kompetensen som utbildningen leder till, så är det på studieorten vi kan hjälpa till med företagskontakter och förslag på LIA-platser.
Via KYH Anywhere finns möjlighet att sitta och studera hos lärcentrum/campus på olika studieorter. Det är ungefär som att studera i skolans lokaler, men skillnaden är att flera skolor kan bedriva utbildningar på samma lärcentrum/campus. För KYH Anywhere är också klassen uppdelad i mindre studiegrupper som tillhör olika studieorter.
Ja, för att studera via KYH Anywhere behöver du en egen dator med kamera och mikrofon. Om du väljer att studera på plats hos lärcentrum/campus har du gratis internetuppkoppling och teknikstöd i form av personal på plats. Om du studerar hemifrån behöver du själv se till att du har en god internetuppkoppling och fungerande utrustning.
Specifika datorrekommendationer finns på respektive utbildningssida under ”Mer information”.
KYH har en digital lärplattform som heter Omniway där vi samlar studiematerial, schema, kurslitteratur och annat viktigt. Där kan du även chatta med utbildaren. Vi använder även Microsoft Teams där du tar del av livesänd undervisning.
På lärcentrum/campus bedrivs ofta utbildningar av olika skolor, så om det mot förmodan inte finns någon från din studiegrupp på plats så finns många andra studerande och personal i lokalerna. Oavsett var du befinner dig så kommer du alltid ha kontakt med dina klasskamrater via olika digitala lärplattformar.
Som studerande på KYH Anywhere kan du välja att studera på lärcentrum/campus eller hemifrån. På lärcentrum finns god studiemiljö, personal på plats, möjlighet att utbyta idéer och erfarenheter med dina studiekamrater, träffa branschen på studiebesök och/eller event som kommunen anordnar. Du blir en del av ett gemensamt sammanhang som kan vara svårt att ersätta i en digital miljö.
På KYH Anywhere måste du inte pendla till studieorten. Du kan ta del av lektionstillfällen hemifrån men vi rekommenderar att du studerar på plats för att knyta kontakter med dina studiekamrater och det lokala arbetslivet.
YH-utbildningar finns där behovet av kompetens är som allra störst. För att vi ska kunna tillhandahålla dig som studerande på KYH Anywhere med företagskontakter, förslag på LIA-platser och studiebesök måste varje studerande tillhöra en studieort.
Om du vill läsa en YH-utbildning via KYH Anywhere rekommenderar vi att du väljer den studieort som är närmast där du bor. Du behöver inte ta dig till och från studieorten under studietiden, men bra att ha i åtanke är att studieorterna finns där det finns ett uttalat kompetensbehov.
På respektive utbildningssida specificeras vilka studieorter som är kopplade till utbildningen som du läser enligt studieformen KYH Anywhere. Här hittar du alla våra studieorter!
Utbildningar som läses via studieformen KYH Anywhere är kopplade till olika studieorter där det finns ett stort behov av yrkesrollen som utbildningen leder till. Varje studerande måste tillhöra en studieort då utbildningen i grunden är platsbunden, även om du kan välja att studera hemifrån.
Det fina med yrkeshögskolan är att utbildningarna som erbjuds är efterfrågade på de studieorter som utbildningen finns på. Därmed är jobbmöjligheterna goda på orterna där utbildningen bedrivs. Vi kan inte garantera att jobbmöjligheterna är lika stora i övriga delar av landet.
Som studerande söker du själv din LIA-plats, men vi som skola kan hjälpa till i processen. På KYH erbjuder vi även ett karriärprogram som förbereder dig inför LIA- och jobbsökandet, bland annat med tips på hur du skriver ett konkurrenskraftigt CV.
Vi uppmuntrar våra studerande att söka LIA-plats själva. Det är även något som uppskattas av arbetslivet! Som utbildningsanordnare kan vi hjälpa till i processen, men om vi ska kunna stötta dig med företagskontakter inför din LIA-period så behöver praktikplatsen ligga inom en timmes pendlingsavstånd från studieorten.
Praktiken, som kallas för LIA inom yrkeshögskolan, ligger på 110 YH-poäng vilket motsvarar 22 veckor (heltid). Läs mer om yrkeshögskolans poängsystem.
Utbildningen är 2 år och omfattar 420 YH-poäng.
Med rätt utbildning och inställning finns goda jobbmöjligheter i hela Sverige. Hos KYH får du även verktyg för att framgångsrikt söka LIA (praktik) och jobb, bygga ditt personliga varumärke och nätverk med branschen redan under studietiden, vilket ökar dina chanser till jobb.
Anläggningsingenjör är idag en svårrekryterad roll. Med digitaliseringen som drivkraft har yrkesrollen en starkare efterfrågan. Både privata och offentliga upphandlare ställer allt högre krav på BIM-kompetens för ett mer effektiviserat arbetsflöde genom hela byggprocessen. Jobbmöjligheterna för ingenjörer inom bygg och anläggning förväntas öka i hela landet på fem års sikt, enligt Arbetsförmedlingen.
I genomsnitt tjänar ingenjörer inom bygg och anläggning 49 900 kronor per månad, enligt Statistikmyndighetens senaste statistik från år 2023.
Ja, alla YH-utbildningar berättigar till studiemedel från CSN. Det innebär att du kan plugga med ekonomiskt stöd under hela studietiden. Läs mer om olika typer av studiemedel.
När du ansöker till en utbildning som ingår i studieformen KYH Anywhere väljer du vilken av de aktuella studieorterna du önskar studera på. Om du blir antagen så blir du tilldelad orten som du själv har valt i din ansökan.
Ja, det kan du. Undervisningen sker digitalt, men kom ihåg att det finns många fördelar med att studera på plats på studieorten.
Anledningen till att utbildningarna finns på utvalda studieorter är för att det lokala arbetslivet på dessa orter har en stor efterfrågan av yrkesrollen. Om du inte studerar på orten kan vi inte heller hjälpa till med företagskontakter, studiebesök eller LIA (praktik).
Ja, som studerande behöver du ta del av den schemalagda undervisningen i realtid då den inte spelas in.
Nej, ingen undervisning spelas in och läggs upp i efterhand. Du behöver därför närvara på alla lektionstillfällen i realtid. Däremot kommer det finnas visst förinspelat material som du kan ta del av under studietiden, eftersom vi tillämpar undervisningsmetoden Flipped classroom.
Flipped classroom är en undervisningsmetod som vi tillämpar i alla våra studieformer. Det innebär att du går igenom förinspelat material eller instuderingsfrågor innan du har lärarledda lektioner. På så sätt blir du mer förberedd på ämnet och lektionstillfällen kan användas till fördjupande förklaringar, handledning och fler praktiska moment.
Vårt utbildningsutbud varierar på olika studieorter utifrån efterfrågan på kompetens. För att kunna utbilda yrkesroller som det lokala arbetslivet behöver så hyr vi in oss i lärcentrums lokaler eller campus på vissa orter för att kunna erbjuda möjlighet att studera på plats.
KYH Anywhere är en studieform där klassen är uppdelad i mindre studiegrupper som sitter utspridda på olika studieorter där behovet av yrkesrollen är som störst. Du studerar tillsammans med din studiegrupp på plats alternativt hemifrån, medan utbildaren livesänder undervisningen.
En distansutbildning läser du på valfri plats utan möjlighet att studera på plats i våra lokaler. Den stora skillnaden är att kompetensen som distansutbildningar leder till är efterfrågad över hela landet, inte enbart vissa orter. Studieformen för våra distansutbildningar heter KYH Remote.
KYH Anywhere är en studieform där vi erbjuder utbildningar i mindre studiegrupper på olika orter. Du studerar tillsammans med din studiegrupp på lärcentrum/campus alternativt hemifrån, medan utbildaren livesänder undervisningen.
På så sätt kan du utbilda dig till ditt drömyrke utan att behöva flytta. YH-utbildning nära dig, helt enkelt. Läs mer om KYH Anywhere.
Det finns inga resultat som matchar din filtrering.
Kontakt
Frågor om YH-utbildningen? Välkommen att kontakta utbildningsledaren! Vid frågor om ansökan, antagning eller behörighet, kontakta vår antagningsenhet.
Antagningsenheten
Upptäck mer från KYH
"Platschefer leder byggprojekt till framgång" – 3 snabba med Erik
Att utbilda sig till platschef är ett spännande nästa steg i karriären. Här möter vi platschefen Erik Forsell...
Framtidsutsikter i byggbranschen med Byggföretagens expert
Möt Elin Kebert från Byggföretagen. Som expert på kompetensförsörjning pratar hon framtidsutsikter inom bygg...
3 snabba med blivande byggproduktionsledare
Maja karriärväxlade och fick jobberbjudande inom ROT-projekt (reparation, ombyggnad och tillbyggnad) redan innan examen.
Det finns inga resultat som matchar din filtrering.
Se också Byggnadsingenjör!
Kan rollen som ingenjör inom bygg vara något för dig? Se också Byggnadsingenjör! En liknande utbildning på andra orter. Läs mer här!