Installationsingenjör | Utbildning via KYH Anywhere

Vill du vara med och leda arbetet mot att nå Sveriges energi- och klimatmål och trivs med att vara "spindeln i nätet"? Då passar nog utbildningen till Installationsingenjör dig!

Studieort Anywhere via Hudiksvall, Norrtälje, Ronneby & Visby
Längd 1,5 år
YH-poäng 320 poäng
Studietakt Heltid
LIA-praktik 18 veckor
Nästa start HT-24
Sista ansökningsdag 3 juni 2024
Öppen för ansökan

Kostnadsfri CSN-berättigad Möjlighet till extra studiestöd

Ansök nu


Vad gör en Installationsingenjör?

Rollen som installationsingenjör innebär konsultativ rådgivning av effektiva installationslösningar, riskkalkylering, och lönsamhetsberäkning. Du har helt enkelt en ledarroll i installationsarbetet och är den som projektleder monteringsarbetet kring solenergi, elbilsladdning och energilagring med fokus på batteri.

Du är delaktig genom hela produktlivscykeln från beställarkrav, planering, riskbedömningar och kvalitetskontroller till att säkerställa att installation, drift och underhåll utförs enligt säkerhetsmässiga och hållbara mål. Du jobbar nära projektörer, montörer och installatörer samt kunder, beställare och leverantörer.

Exempel på yrkestitlar

  • Installationsingenjör, solenergi
  • Fältprojektledare, solenergi
  • Installationsingenjör, solenergi
  • Installationstekniker, solenergi
  • Montageledare, solenergi
Studieort Anywhere via Hudiksvall, Norrtälje, Ronneby & Visby
Längd 1,5 år
YH-poäng 320 poäng
Studietakt Heltid
LIA-praktik 18 veckor
Nästa start HT-24
Sista ansökningsdag 3 juni 2024
Öppen för ansökan

Kostnadsfri CSN-berättigad Möjlighet till extra studiestöd

Ansök nu


Under YH-utbildningen

Du lär dig om lagar, regelverk och styrdokument inom installation och entreprenad. Dessutom utvecklar du ditt ledarskap och får färdigheter i projektledning, ekonomiska kalkyleringar, lönsamhetsberäkningar och tidplaner.

Fler kunskaper:

  • Olika typer av energilagring för större anläggningar
  • Installation av laddboxar för elbilar
  • KMA-arbete (kvalitet, miljö, arbetsmiljö)
  • Installationssamordning i nyproduktion och ROT-projekt
  • Bedöma ekonomiska förutsättningar och risker

Framtidsutsikter

För att uppfylla Sveriges klimatmål krävs en stor förändring i hur vi använder och förbrukar energi. Ett av Sveriges energi- och klimatmål är att all elproduktion ska vara 100 procent förnybar till år 2040. Kompetensbehovet förväntas därför fortsätta öka, vilket ställer krav på branschen som redan nu behöver fler installationsingenjörer inom solel, lagring och laddning!

Mer om utbildningen

  • För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du ha en gymnasieexamen eller motsvarande. Du behöver även ha minst godkänt betyg i följande kurser:

    • Bygg och anläggning 2 eller Praktisk ellära eller Matematik 2 och Svenska 2 / Svenska som andraspråk 2

     

    Saknar du något behörighetskrav? Ingen fara, det finns flera sätt att bli behörig till en YH-utbildning på KYH. Läs mer om behörighet!

  • Installationsingenjör – solel, lagring och laddning är en Anywhere-utbildning. Du kan välja mellan Anywhere-orterna: Hudiksvall, Norrtälje, Ronneby och Visby. Att studera via KYH Anywhere innebär platsbunden undervisning på din valda ort.

    Så fungerar det:

    KYH Anywhere är ett modernt utbildningsupplägg som innebär att en och samma utbildning går på flera orter samtidigt. Utbildningen är platsbunden till respektive studieort och funkar så att du sitter tillsammans med andra studerande på din valda studieort. Föreläsaren sänder undervisningen live via länk till alla orter samtidigt. På så vis får du även klasskamrater som sitter utspridda runt om i landet.

    Under den här utbildningen kommer du ha föreläsningar ca två dagar i veckan på plats i lokalen.

Kontakt

Frågor om utbildningen? Kontakta utbildningsledaren. Frågor om ansökan, antagning eller behörighet? Kontakta vår antagningsenhet.

  • Saknar du behörighet?

    Ingen fara! En av de stora fördelarna med YH som utbildningsform är att det finns flera sätt att bli behörig på. Här listar vi olika vägar till full behörighet.

    händer knappar på dator
  • Fortsatt ekonomisk trygghet  

    Studier behöver inte innebära en tillfälligt försämrad livssituation. Genom att ansöka en CSN-berättigad utbildning har du rätt till studiebidrag under hela utbildningstiden. Vilket studiestöd passar dina behov?

    Artikel CSN omställningsstudiestöd

Vanliga frågor

  • Ja, för dina studier behöver du en bärbar dator. Vi rekommenderar en högst 2-3 år gammal dator (PC) med 8 GB internminne och operativsystemet Windows 10 eller 11. En surfplatta eller mobiltelefon räcker inte, utan du behöver en riktig dator som du kan installera windowsbaserad programvara på. Vi rekommenderar därför inte Mac-datorer.

  • Vid uppstarten på utbildningen får du tillgång till listan för kurslitteratur. Under utbildningen behöver du bekosta din egen kurslitteratur och eventuellt onlinematerial, vilket kan handla om cirka 2000 kronor per termin. Du kommer också behöva personligt material som pennor, anteckningsblock, miniräknare och liknande. Större delen av programvaran som används i utbildningen är dock kostnadsfri för studenter.

  • Ja, vi erbjuder särskilt stöd för dig som är i behov av det. Ta kontakt med din utbildningsledare när du har blivit antagen för att boka ett möte om hur du kan få hjälp. Läs mer om studiestöd.

Senaste nytt på KYH