Installationsingenjör utbildning via KYH Anywhere

Är du tekniskt lagd och vill vara med och leda arbetet mot Sveriges energi- och klimatmål? Då passar rollen som Installationsingenjör dig! Utbildningen går via KYH Anywhere och du kan välja mellan Anywhere-orterna: Hudiksvall, Ronneby, Norrtälje och Gotland. Att studera via Anywhere innebär en platsbunden undervisning på din valda ort med lärare på livelänk.

Vad gör en Installationsingenjör?

En Installationsingenjör överser och projektleder arbetet kring monteringen av solenergi, elbilsladdning och energilagring med fokus på batteri. Du kommer ha en ledarskapsroll inom installation och arbeta nära projektörer, leverantörer, montörer och installatörer samt kunder och beställare. Som Installationsingenjör leder du arbetet genom hela produktlivscykeln från
beställarkrav och planering, riskbedömningar, kvalitetskontroller till att överse installation, drift och underhåll utförs säkerhetsmässigt mot hållbara mål.


Som Installationsingenjör har du en hög tekniskt sakkunnig kompetens inom solenergi, elbilsladdning, energilagring och installationsfrågor. Yrket passar dig som vill arbeta i en ledarroll och samordna effektiva arbetsinsatser mot uppsatta mål, handlingsplaner och säkerhet.

Under utbildningen

Under utbildningen rustas du med gedigna kunskaper om solel och dess roll i det svenska elnätet, installation av laddboxar för elbilar samt planering och ekonomi av kalkylering, lönsamhetsberäkningar, logistik och tidplaner.

Du kommer således få goda kunskap inom de lagar, regelverk och styrdokument inom installation och entreprenad samt stark kompetens inom ledarskap och projektledning.

Sen anmälan öppen

Studieort Anywhere via Hudiksvall, Ronneby, Norrtälje & Gotland

Studietid Dagtid

YH-poäng 320 / 1,5 år

Studietakt Heltid

Startdatum HT-23

Antal LIA-veckor 18

Kostnadsfri CSN-berättigad

Gör sen ansökan


Framtid och kompetensbehov

Fler Installationsingenjörer inom solel, lagring och laddning efterfrågas av arbetsmarknaden. För att kunna uppfylla Sveriges klimatmål krävs det en stor förändring i hur vi använder och förbrukar energi. Enligt Energimyndigheten har Sverige till år 2040 som ett av sina energi- och klimatmål att all elproduktion ska vara 100 procent förnybar. Det innebär att branschutvecklingen och efterfrågan mot kompetens förväntas fortsätta öka, vilket kommer ställa stora krav på branschen.

Exempel på yrkestitlar förutom Installationsingenjör:

 • Fältprojektledare, solenergi
 • Installationsingenjör, solenergi
 • Installationstekniker, solenergi
 • Montageledare, solenergi
En vecka motsvarar 5 yhp

Mer information och behörighet

För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du ha gymnasieexamen från Sverige eller annat land. Du behöver även ha minst godkänt betyg i något av de olika särskilda behörighetskurserna nedan:

 • Matematik 2
  och
 • Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2
  eller
 • Bygg och anläggning 2
  eller
 • Praktisk ellära

Saknar du något behörighetskrav? Då kanske du kan söka på reell kompetens eller göra ett kostnadsfritt behörighetstest.

För dina studier behöver du en bärbar dator. Surfplatta eller mobiltelefon räcker inte utan du behöver en riktig dator som du kan installera windowsbaserad programvara på.

 • Vi rekommenderar en högst 2-3 år gammal dator med 8 Gb internminne och operativsystemet Windows 10 eller 11.
 • Vi rekommenderar ej Mac-datorer för denna utbildning.

Under utbildningen behöver du bekosta din egen kurslitteratur och onlinematerial. Uppskattningsvis är det cirka 2000 kr per termin. Du kommer också behöva personligt material som pennor, anteckningsblock, miniräknare och liknande.

Större delen av programvaran du använder i utbildningen är kostnadsfri för studenter. Under uppstarten på utbildningen får du tillgång till listan för kurslitteratur.

Vi hjälper dig så klart om du har särskilda behov som behöver stöd. Förbered din dokumentation och intyg inför utbildningsstart så att du får rätt hjälp så snabbt som möjligt.

Läs gärna mer om det på Myndigheten för yrkeshögskolans hemsida.

Kontakt

För frågor om utbildningen kontakta din utbildningsledare. Frågor om ansökan, antagning eller behörighet besvaras av Antagningsenheten.

Våra partnerföretag och föreläsare

logo bravida
skanska logo
aktea energy logo
byggmästareföreningen logo
bergman höök logo
västsvenska miljökonsult logo
hifab logo

Vanliga frågor