Vad gör en miljösamordnare?

Som miljösamordnare har du en specialistroll inom byggnadsteknik, miljökunskap och miljölagstiftning och arbetar med att samordna, planera, driva och följa upp miljöfrågor hos företag och organisationer. Du identifierar miljöpåverkan vid byggprojekt och föreslår åtgärder. Andra arbetsuppgifter är byggvarubedömningar, att inventera markförhållanden och ta hänsyn till lagstiftningsfrågor. Längre fram i karriären kan du även arbeta med inventeringsplaner av fastigheter, administrera de formella delarna av miljöarbetet och skriva miljöprogram.

Under utbildningen rustas du med gedigna kunskaper om byggnaders påverkan på yttre och inre miljö, energiförsörjning, projektkunskap och förbereds för ett utvecklande arbetsliv. Utbildningen passar dig som vill arbeta med miljöfrågor inom byggsektorn, som är duktig på att organisera och har en god samarbetsförmåga.

Den här utbildningen går via vårt anywhere-koncept. Det innebär platsbunden undervisning med lärare på livelänk. Det är inte en distansutbildning.

Sen anmälan öppen

Studieort Anywhere (Norrtälje, Stockholm, Söderhamn, Östersund, Malmö, Piteå).

Studietid Dagtid

YH-poäng 400 / 2 år

Studietakt Heltid

Startdatum Augusti 2022

Sista ansökningsdag Sök till reservplats!

Antal LIA-veckor 20

Kostnadsfri CSN-berättigad

Ansök här!


Min tid på KYH var intressant och lärorik och jag kände direkt att jag hade hamnat i rätt utbildning. Många intressanta föreläsningar av yrkesaktiva som fångade mitt intresse lite extra för miljöaspekter i byggbranschen. Utbildningen och LIA-perioderna gav mig en bra grund att utgå ifrån.

Zubair Aziz,
Före detta student, idag projektingenjör på Wästbygg

Hur ser framtiden ut för en miljösamordnare?

Som miljösamordnare arbetar du i de flesta typer av byggprojekt och är oftast anställd av entreprenören. Stora byggbolag jobbar ofta integrerat med miljöfrågor. Miljösamordnare kan också finnas i beställarledet där det finns stort intresse för bra miljöarbete. KYH har utbildat miljösamordnare sedan 2010 och våra alumner arbetar bland annat på Sweco, Skanska, Wästbygg och Ramböll.

Exempel på yrkestitlar förutom miljösamordnare:

 • Miljökonsult
 • Miljörådgivare
 • Miljöspecialist
 • Kvalitets- och miljösamordnare

En arbetsdag som miljösamordnare

Miljösamordnarens arbetsdag är omväxlande på många sätt. Eftersom branschen är projektbaserad är det inte ovanligt att man arbetar med flera projekt samtidigt. Som miljösamordnare har man generell kunskap om hela byggnadsprocessen och har den samordnande rollen där man ser till att alla krav som ställs på projektet upprätthålls genom alla faser. En typisk arbetsdag börjar ofta med ett morgonmöte på kontoret där man följer upp ett pågående projekt och går igenom dagen. Sedan är det dags att hänga av sig kavajen och ta på sig varselkläderna för att åka ut på miljörond till ett byggnadsprojekt. Under en miljörond tittar man till exempel på att rätt utrustning finns på plats, att säkerhetsinformationen är uppdaterad och att alla miljöaspekter följs. Yrkesrollen kräver att man trivs med samarbete, är nyfiken och hela tiden strävar efter att utvecklas.

Våra partnerföretag och föreläsare

aktea energy logo
Ramboll logo
Sweco logo
relement logo
västsvenska miljökonsult logo
KursnamnYrkeshögskolepoäng (yhp)
Medarbetarskap och branschkunskap10
Projektkunskap20
Grundläggande miljökunskap15
Byggnadsteknik20
Byggnadsfysik20
Byggnaders påverkan på yttre miljö25
Energiförsörjning och energianvändning20
Byggnaders inre miljö30
Installationsteknik50
LIA 140
Fastighetsekonomi10
Entreprenadjuridik10
Metoder och verktyg för miljösamordnaren20
Byggnadsmaterial ur ett livscykelperspektiv20
LIA 260
Examensarbete40
Summa410
En vecka motsvarar 5 yhp
KursnamnYrkeshögskolepoäng (yhp)
Medarbetarskap och branschkunskap5
Jämlikhet i yrkeslivet5
Projektkunskap20
Grundläggande miljökunskap15
Byggnadsteknik20
Byggnadsfysik25
Byggnaders påverkan på yttre miljö25
Energiförsörjning och energianvändning20
Byggnaders inre miljö30
Installationstekniska system45
Fastighetsekonomi10
Entreprenadjuridik10
Metoder och verktyg för miljösamordnaren20
Byggnadsmaterial ur ett livscykelperspektiv20
LIA100
Examensarbete40
Summa400
En vecka motsvarar 5 yhp

Vad behöver du för att bli antagen?

För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du ha gymnasieexamen från Sverige eller annat land. Du behöver även ha minst godkänt betyg i något av de olika särskilda behörighetskurserna nedan i Göteborg:

 • Matematik B / Matematik 2
  och
 • Svenska B / Svenska 2 / Svenska som andraspråk 2
  ELLER
 • Bygg och anläggning 1
  ELLER
 • Praktisk ellära
  och
 • Energiteknik 1

Via Anywhereorterna är de särskilda behörighetskurserna:

 • Matematik B / Matematik 2
  och
 • Svenska B / Svenska 2 / Svenska som andraspråk 2
  ELLER
 • Bygg och anläggning 1

Saknar du något behörighetskrav? Då kanske du kan söka på reell kompetens.

För dina studier behöver du en bärbar dator. Surfplatta eller mobiltelefon räcker inte utan du behöver en riktig dator som du kan installera windowsbaserad programvara på.

 • Vi rekommenderar en högst 2-3 år gammal dator med 8 Gb internminne och operativsystemet Windows 10 eller 11.
 • Vi rekommenderar ej Mac-datorer för denna utbildning.
 • För våra anywhere-utbildningar är det även krav på nätverksuppkoppling, webbkamera samt hörlurar med mikrofon.

Under utbildningen behöver du bekosta din egen kurslitteratur och onlinematerial. Uppskattningsvis är det cirka 2000 kr per termin. Du kommer också behöva personligt material som pennor, anteckningsblock, miniräknare och liknande.

Större delen av programvaran du använder i utbildningen är kostnadsfri för studenter. Under uppstarten på utbildningen får du tillgång till listan för kurslitteratur.

Vi hjälper dig så klart om du har särskilda behov som behöver stöd. Förbered din dokumentation och intyg inför utbildningsstart så att du får rätt hjälp så snabbt som möjligt.

Läs gärna mer om det på Myndigheten för yrkeshögskolans hemsida.

Porträttbild på Alice

Studerande Alice om utbildningen

"Jag läste om utbildningen miljösamordnare och tyckte det verkade som något för mig. Delvis ute på fält och delvis på kontor – jag föll för att det inte bara är ett kontorsjobb. Det var mixen som lockade mig och det finns fler i klassen som också uppskattar blandningen mellan kontor och fält."

personer vid datorer

Magnus från branschen

"Det finns miljöcertifieringssystem som har vuxit ganska mycket sedan 2013 när jag började jobba, och i storstäder börjar det ifrågasätts när det inte används. Nu får vi ju mer och mer tekniskt komplexa hus vilket ökar behovet av att vi förutser hur de beter sig innan de står färdigbyggda."

Annie tuve bygg vid byggbodar

Nyexade Annie

"Det är inte meningen att jag ska kunna bygga ett hus för det är inte min roll. Mitt jobb är att se till att någon annan har gjort rätt i förhållande till förutsättningarna, sammanställa information och samordna utifrån ett KMA-perspektiv."

Vanliga frågor