Fastighetstekniker hållbar drift | Utbildning via KYH Anywhere

Vill du bli nyckelspelaren för hållbar drift av byggnader? Då passar rollen som Fastighetstekniker dig! Bli expert på fastighetstekniska system och lär dig att effektivisera energianvändning och skapa miljövänliga lösningar.

Utbildningstyp Program
Studieort Avesta, Norrtälje, Piteå, Ronneby & Växjö
Studieform På plats
Längd 2 år
YH-poäng 400 poäng
Studietakt Heltid
LIA-praktik 20 veckor
Nästa start HT-24
Sista ansökningsdag 2 juni 2024
Öppen för ansökan

Kostnadsfri CSN-berättigad Möjlighet till extra studiestöd

Ansök nu


Vad gör en fastighetstekniker inom hållbar drift?

Som fastighetstekniker inom hållbar drift ansvarar du för att sköta och underhålla byggnaders tekniska system på ett miljövänligt och energieffektivt sätt. Du har tekniskt ansvar för styr- och reglerteknik, övervakningssystem samt driftoptimering. Det innebär daglig drift och underhåll av de tekniska symtomen i fastigheten såsom ventilation, värme, VA, kyla, och elsystem i syfte att minimera energiförbrukningen.

Du som fastighetstekniker använder modern teknik och strategier för fastighetsautomation och AI. I ditt arbete minskar du negativ påverkan på miljön, samtidigt som du säkerställer en trygg och effektiv användning av fastighetens tekniska system. Du har även koll på myndighetskrav, lagstiftning och regelverk och ser till att dessa följs. Utöver det tekniska arbetet i fastigheten underhåller och skapar du nya relationer med kunder, entreprenörer och leverantörer.

Exempel på yrkestitlar

  • Fastighetstekniker
  • Drift- och fastighetstekniker
  • Driftansvarig fastighet
Utbildningstyp Program
Studieort Avesta, Norrtälje, Piteå, Ronneby & Växjö
Studieform På plats
Längd 2 år
YH-poäng 400 poäng
Studietakt Heltid
LIA-praktik 20 veckor
Nästa start HT-24
Sista ansökningsdag 2 juni 2024
Öppen för ansökan

Kostnadsfri CSN-berättigad Möjlighet till extra studiestöd

Ansök nu


byggnad och byggställning

Under YH-utbildningen

Du lär dig om fastigheters uppbyggnad, konstruktion, material, utrustning och system. Du kommer få kunskaper inom drift och underhåll av tekniska installationer samt om system för styr- och regler, VA, värme, ventilation och kyla. Du lär dig även om fastighetsautomation, modern fastighetsstyrning och driftövervakning.

Fler kunskaper:

  • Lagstiftning & standardavtal
  • Planera & genomföra underhåll av tekniska installationer
  • Övervaka, tolka och analysera driftstatus & driftlarm
  • Bedöma och utföra energieffektiviserande åtgärder

Framtidsutsikter

Ljusa framtidsutsikter väntar dig som vill bli fastighetstekniker! Det går snabbt framåt i fastighetsbranschen. I samband med digitaliseringen har nya smarta tekniska lösningarna tillkommit i det dagliga arbetet. Det finns därav ett ökat behov av kunskap inom fastighetsautomation och avancerad styr- och reglerteknik för att möta teknikutvecklingen och energiomställning.

Mer om utbildningen

  • För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du ha en gymnasieexamen eller motsvarande. Du behöver även ha minst godkänt betyg i följande kurser:

    • Energiteknik 1
      OCH
    • Praktisk ellära
      ELLER
    • Matematik 2

     

    Saknar du något behörighetskrav? Ingen fara, det finns flera sätt att bli behörig till en YH-utbildning på KYH. Läs mer om behörighet!

  • Fastighetstekniker – hållbar drift läser du via vår studieform KYH Anywhere. Det är en platsbunden utbildning och du kan välja att studera i Avesta, Norrtälje, Piteå, Ronneby eller Växjö.

    Så fungerar det:

    KYH Anywhere är ett modernt utbildningsupplägg som innebär att en och samma utbildning går på flera orter samtidigt. Utbildningen är platsbunden till respektive studieort och funkar så att du sitter tillsammans med andra studerande på din valda studieort cirka två dagar per vecka. Föreläsaren sänder undervisningen live via länk till alla orter samtidigt. På så vis får du även klasskamrater som sitter utspridda på olika orter.

Kontakt

Frågor om utbildningen? Kontakta utbildningsledaren. Frågor om ansökan, antagning eller behörighet? Kontakta vår antagningsenhet.

Vanliga frågor

  • Ja, vi erbjuder särskilt stöd för dig som är i behov av det. Ta kontakt med din utbildningsledare när du har blivit antagen för att boka ett möte om hur du kan få hjälp. Läs mer om studiestöd.

  • Ja, för dina studier behöver du en bärbar dator. Vi rekommenderar en högst 2-3 år gammal dator (PC) med 8 GB internminne och operativsystemet Windows 10 eller 11. En surfplatta eller mobiltelefon räcker inte, utan du behöver en riktig dator som du kan installera windowsbaserad programvara på. Vi rekommenderar därför inte Mac-datorer.

  • Vid uppstarten på utbildningen får du tillgång till listan för kurslitteratur. Under utbildningen behöver du bekosta din egen kurslitteratur och eventuellt onlinematerial, vilket kan handla om cirka 2000 kronor per termin. Du kommer också behöva personligt material som pennor, anteckningsblock, miniräknare och liknande. Större delen av programvaran som används i utbildningen är dock kostnadsfri för studenter.

Senaste nytt på KYH