Välj din studieort

Den här utbildningen finns på flera orter. Du väljer själv din studieort:

Vad gör en Front end developer?

En Front end utvecklare gör verklighet av idéer genom att utveckla webbapplikationer, individuellt såväl som i grupp. Yrkesrollen har vuxit fram ur det som tidigare generellt kallades webbutvecklare och idag efterfrågas främst kunskaper inom språken JavaScript, HTML5, CSS3.

Arbeta med webbutveckling

Som Front end-utvecklare jobbar du med webbutveckling i team tillsammans kunder och övriga utvecklare, och du samarbetar även tätt med andra yrkesroller. Utbildningen och yrkesrollen passar dig som, utöver god teknisk kunskap, har en bra samarbets- och problemlösningsförmåga – och är duktig på att förstå uppdragsgivarens och slutanvändarens behov. Det finns gott om jobb och uppdrag på allt från mindre start-ups till byråer och större företag.

Under Front end developer utbildningen

Under utbildningen rustas du med gedigna kunskaper i att utveckla mot CMS-verktyg och interaktion med databaser. Du lär dig att programmera i JavaScript och strukturera JavaScript-projekt. Det är en roll som kräver att du arbetar i projektteam och du får bland annat testa på hur det är att vara SCRUM-master. Du lär dig även React, ett bibliotek för webbapplikationer som det just nu är hög efterfrågan på ute hos företag.

Studieort Stockholm

Studietid Dagtid

YH-poäng 405 / 2 år

Studietakt Heltid

Startdatum HT 2023


Studieort Anywhere via Eskilstuna, Gävle, Katrineholm, Norrtälje & Östersund

Studietid Dagtid

YH-poäng 400

Studietakt Heltid

Startdatum STÄNGD FÖR ANSÖKAN

Kostnadsfri CSN-berättigad

Är du intresserad av programmering så tycker jag absolut du ska gå en YH-utbildning på KYH. Även om det finns många onlinekurser tycker jag att KYH erbjuder det där extra som kommer hjälpa dig att lyckas.

Patrick Sjöberg, Student

Framtid och kompetensbehov

Framtidsutsikterna inom branschen är goda och tillväxten är stor. Mjukvaruutveckling är en
central roll mot en fortsatt digitalisering, och Javascript är ett av de mest efterfrågade programmeringsspråket. En av de kompetenser som IT-branschen mest söker är inom front end utveckling. Efterfrågan kommer främst från byråer som erbjuder digitala tjänster och från IT-konsulter. Kompetensutvecklingen är avgörande för att Sverige ska bibehålla sin ledande ställning inom IT-branschen.

Exempel på yrkestitlar förutom Front end developer:

 • Webbutvecklare
 • Javascriptutvecklare
 • Systemutvecklare
En vecka motsvarar 5 yhp
En vecka motsvarar 5 yhp

Mer information och behörighetskrav

För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du ha gymnasieexamen från Sverige eller annat land. Du behöver även ha minst godkänt betyg i de olika särskilda behörighetskurserna nedan:

 • Matematik B / Matematik 2
  och
 • Svenska B / Svenska 2 / Svenska som andraspråk
  och
 • Engelska 6
  och
 • Programmering 1

Saknar du något behörighetskrav? Ingen fara, du kan fortfarande bli behörig innan höstens programstart!

Du kan göra ett kostnadsfritt digitalt behörighetstest i Programmering 1, Engelska 6 eller Matematik B/Matematik 2. Om du saknar behörighet i Svenska kan du istället bli erbjuden att gå en kostnadsfri preparandkurs. Om du har motsvarande yrkeslivserfarenhet kan du även bli granskad på reell kompetens!

Skicka in din ansökan som vanligt så granskar Antagningsenheten den så snart som möjligt och berättar hur just du kan bli behörig inför höstterminen 2023!

För dina studier behöver du en bärbar dator. Surfplatta eller mobiltelefon räcker inte utan du behöver en riktig dator som du kan installera programvara på.

 • Vi rekommenderar en högst 2-3 år gammal dator med 8 Gb internminne.
 • För våra anywhere-utbildningar är det även krav på nätverksuppkoppling, webbkamera samt hörlurar med mikrofon.

Under utbildningen behöver du bekosta din egen kurslitteratur och onlinematerial. Uppskattningsvis är det cirka 2000 kr per termin. Du kommer också behöva personligt material som pennor, anteckningsblock, miniräknare och liknande.

Större delen av programvaran du använder i utbildningen är kostnadsfri för studenter. Under uppstarten på utbildningen får du tillgång till listan för kurslitteratur.

Vi hjälper dig så klart om du har särskilda behov som behöver stöd. Förbered din dokumentation och intyg inför utbildningsstart så att du får rätt hjälp så snabbt som möjligt.

Läs gärna mer om det på Myndigheten för yrkeshögskolans hemsida.

Kontakt

För frågor om utbildningen kontakta utbildningsledaren. Frågor gällande ansökan, antagning eller behörighet besvaras av Antagningsenheten.

Våra partnerföretag och föreläsare

inadra
itm itmaskinen logo
partykungen logo
H&M logo
dreamify logo
will and skill logo

Vanliga frågor