Front-end Developer - KYH
Utbildningar / - IT /

Front-end Developer

Utveckla framtidens användarvänliga hemsidor och appar i en kreativ och eftertraktad yrkesroll.

 • Bli ett proffs på utveckling
 • Spetskompetens inom programmering
 • Modern och innovativ bransch
 • Lär dig att skapa användarvänliga webbapplikationer med den senaste tekniken.

 • Bli en nyckelspelare inom området och lär dig ren programmering till projektmetodik.

 • Utvecklingsmöjligheterna och variationen på uppdragen i branschen är stora. Ett säkert jobbkort inom IT.

Om utbildningen

En front-end-utvecklare gör verklighet av idéer genom att utveckla webbapplikationer, individuellt såväl som i grupp. Yrkesrollen har vuxit fram ur det som tidigare generellt kallades webbutvecklare och idag efterfrågas främst kunskaper inom språken JavaScript, HTML5, CSS3.

Under utbildningen rustas du med gedigna kunskaper i att utveckla mot CMS-verktyg och interaktion med databaser. Du lär dig att programmera i JavaScript och strukturera JavaScript-projekt. Det är en roll som kräver att du arbetar i projektteam och du får bland annat testa på hur det är att vara SCRUM-master. Du lär dig även React, ett bibliotek för webbapplikationer som det just nu är hög efterfrågan på ute hos företag.

Som front-end-utvecklare jobbar du med webbutveckling i team tillsammans kunder och övriga utvecklare, och du samarbetar även tätt med andra yrkesroller. Utbildningen och yrkesrollen passar dig som, utöver god teknisk kunskap, har en bra samarbets- och problemlösningsförmåga – och är duktig på att förstå uppdragsgivarens och slutanvändarens behov. Det finns gott om jobb och uppdrag på allt från mindre start-ups till byråer och större företag. Våra alumner arbetar idag på företag som Vinnovera, Digitalist Sweden AB och Ayond AB.

 • Stockholm
 • 2 år
 • 20 veckor LIA/praktik
 • CSN-berättigad
 • Preparandkurs tillgänglig under vårterminen
 • 100 % – 15h undervisning i veckan
 • 35 platser
Är du intresserad av programmering och har en vilja så tycker jag absolut du ska gå en YH-utbildning här på KYH. Även om det finns många onlinekurser så tycker jag att KYH erbjuder det där extra som kommer hjälpa dig att lyckas.
Patrick Sjöberg, student Front-end Developer
Läs hela intervjun

Det här lär du dig

 • HTML och CSS

  Under utbildningen får du lära dig hur man utvecklar webblösningar i HTML5 och CSS3, både fristående och i publiceringsverktyg. Du får ta ett helhetsgrepp i hur HTML5 och CSS3 samverkar för att skapa front-end-kod för webbsidor.

 • Javascript

  Du får lära dig om programmering i JavaScript och utforska objektorienterade implementationer i JavaScript. Du lär dig även hur man använder ramverket React och hur du dokumenterar och testar dina lösningar.

 • Arbetsmetodik

  Utbildningen innehåller en kurs i arbetsmetodik där du lär dig om modern och agil projektmetodik och får en tydlig inblick i hur du arbetar som en utvecklare. Du får bland annat lära dig om Scrum, hur du delar ditt arbete inom ett team med hjälp av Git och hur just du fungerar som bäst i ett team.

Kolla hur en dag på jobbet ser ut för en Front End Developer

Vi besöker Mattias Söderström som studerade Front End Developer (2016-2018) under hans LIA-period på Vinnovera.

Saknar du programmering?

Du kan bli antagen ändå! Du kan söka & läsa vår preparandkurs i programmering. Se nedan under preparandkurs.

Kurser

Kursen ger dig kunskap i en modern lättrörlig projektmetodik där du får lära dig relevanta verktyg och arbetsmetoder för en utvecklare. Du lär dig andra systemutvecklingsmetoder som testdriven utveckling, och du lär dig arbeta med versionshantering. Kursen innehåller också arbetsflöden för utveckling av system och hur du delar ditt arbete inom ett team och hittar gemensamma arbetsflöden för hela teamet.

Denna kurs ger kunskaper för att utföra sådana arbetsuppgifter inom back-end-programmering som relaterar till front-end-utveckling. Kursen innefattar programmering i PHP samt hur man använder JavaScript i back-end syfte med Node.js.

Här får du kunskaper och färdigheter i hur man utvecklar webblösningar i HTML5 och CSS3, både fristående och i publiceringsverktyg. Tillsammans med Javascript kursen får du ett helhetsgrepp i hur HTML5 och CSS3 samverkar för att skapa front-end kod för webbsidor.

Denna kurs innehåller programmering i JavaScript, däribland objektorienterade implementationer i JavaScript. Kursen tar även upp hur man använder ramverk i JavaScript samt hur man tar hjälp av verktyg som är relevanta för JavaScript fokuserad utveckling. I kursen ingår även engelsk terminologi och begrepp.

Du får förståelse för metoder inom UX-design och om grafiska verktyg för prototypframtagning, gränssnittdesign och användningstestning som frontend-utvecklare kommer i kontakt med.

Du får en fördjupad förståelse för hur en UX-design implementeras från prototypstadie till en fungerande webbapplikation utifrån en frontend-utvecklares perspektiv. Kursen genomförs i projektform och är uppdelad i två moment: gränssnittsdesign av webbapplikation, och implementation av UX-designen med hjälp av front end kod.

LIA är en förkortning av lärande i arbete och är en kurs där du i 20 veckor är ute hos ett företag och arbetar som junior frontendutvecklare för att utvecklas mer i din nya yrkesroll.

En av de sista kurserna du gör på utbildningen. Här får du chansen att fördjupa och utveckla dig i alla de kunskaper och färdigheter som erhållits från tidigare kurser på utbildningen och applicera detta i en produktion inom ramen för fontend-utveckling. Detta arbete gör du med fördel tillsammans med ett företag som då ska ta fram en konkret uppgift relaterad till ett verkligt behov.

Du ansöker genom "Ansök utbildningen nu!"-knappen. Du kommer då till vårt antagningssystem där du behöver fylla i dina uppgifter, bifoga ditt gymnasiebetyg och eventuellt CV - därefter gör du din ansökan. Under våren kommer du bli kallad till ett urvalsprov, läs mer under fliken "urval".

Provet innehåller svenska, matematik och analysförmåga och genomförs under en timme. Provet avgör din urvalspoäng. Skriver du inte provet får du 0 poäng, och minskar därmed chanserna att bli antagen. Provet är skapat så att ditt resultat blir detsamma oberoende av vem som rättar. Du behöver ha tillgång till egen dator som du kan ladda ner program på samt wifi för att skriva provet.

För att bli antagen till den här utbildningen behöver du gymnasieexamen från Sverige eller annat land med minst godkänt betyg i:
Matematik B / Matematik 2
Svenska B / Svenska 2 / Svenska som andraspråk 2
Engelska B / Engelska 6
Programmering A / Programmering 1
Saknar du något behörighetskrav?
Vi kollar inte bara på ditt gymnasiebetyg utan också på ditt CV och dina kunskaper som helhet. När du ansöker fyller du i “reell kompetens” med en motivering, samt bifogar CV och andra intyg eller utbildningar som vi kan göra bedömning på.

Dessutom kan du bli behörig genom att gå en av våra kostnadsfria preparandkurser. Läs mer under fliken preparandkurs.

Programmering, en veckas kurs som avslutas med tentamen. Klarar du preparandkursen har du garanterad plats på utbildningen. Du kan endast delta på den här kursen om du saknar programmering 1 som betyg. Urval sker på samma sätt som till vanliga utbildningar, urvalsprovet. Du kan bara bli antagen till kursen om du saknar kursen programmering 1.

 • Har du ofullständiga betyg men erfarenhet? Kontakta antagningen.

Vad behöver du för dina studier?

 • Dator

  Du behöver en bärbar dator för dina studier. Surfplatta eller mobiltelefon räcker inte utan du behöver en riktig dator som du kan installera Windowsbaserad programvara på. Vi rekommenderar en högst 2–3 år gammal dator med 8 GB internminne och operativsystemet Windows 10. Större delen av programvaran du använder i utbildningen är kostnadsfri för studenter. Du kan inte använda en chromebook på den här utbildningen.

 • Kurslitteratur

  Under utbildningen behöver du bekosta din egen kurslitteratur och onlinematerial. Uppskattningsvis är det cirka 2000 kr per termin.
  Du kommer också behöva personligt material som pennor, anteckningsblock, miniräknare och liknande.

 • Särskilda behov

  Vi hjälper dig så klart om du har särskilda behov som behöver stöd. Förbered din dokumentation och intyg inför utbildningsstart så att du får rätt hjälp så snabbt som möjligt.

Gå tilllbaka till alla våra utbildningar
Vill du kontakta någon av oss på KYH?