Vad gör en front end developer?

En front end utvecklare gör verklighet av idéer genom att utveckla webbapplikationer, individuellt såväl som i grupp. Yrkesrollen har vuxit fram ur det som tidigare generellt kallades webbutvecklare och idag efterfrågas främst kunskaper inom språken JavaScript, HTML5, CSS3.

Under utbildningen rustas du med gedigna kunskaper i att utveckla mot CMS-verktyg och interaktion med databaser. Du lär dig att programmera i JavaScript och strukturera JavaScript-projekt. Det är en roll som kräver att du arbetar i projektteam och du får bland annat testa på hur det är att vara SCRUM-master. Du lär dig även React, ett bibliotek för webbapplikationer som det just nu är hög efterfrågan på ute hos företag.

Sen anmälan öppen

Studieort Stockholm,
Anywhere (Eskilstuna, Gävle, Katrineholm, Norrtälje, Östersund)

Studietid Dagtid

YH-poäng 400 / 2 år

Studietakt Heltid

Startdatum Augusti 2022

Sista ansökningsdag Sök till reservplats!

Antal LIA-veckor 20

Kostnadsfri CSN-berättigad

Ansök här!


Är du intresserad av programmering och har en vilja så tycker jag absolut du ska gå en YH-utbildning här på KYH. Även om det finns många onlinekurser så tycker jag att KYH erbjuder det där extra som kommer hjälpa dig att lyckas.

Patrick Sjöberg,
Student

Hur ser framtiden ut för en front end developer?

Framtidsutsikterna inom branschen är goda och tillväxten är stor. Mjukvaruutveckling är en
central roll mot en fortsatt digitalisering, och Javascript är ett av de mest efterfrågade programmeringsspråket. En av de kompetenser som IT-branschen mest söker är inom front end utveckling. Efterfrågan kommer främst från byråer som erbjuder digitala tjänster och från IT-konsulter. Kompetensutvecklingen är avgörande för att Sverige ska bibehålla sin ledande ställning inom IT-branschen.

Exempel på yrkestitlar förutom front end developer:

 • Webbutvecklare
 • Javascriptutvecklare
 • Systemutvecklare

En arbetsdag som front end developer

Som front-end-utvecklare jobbar du med webbutveckling i team tillsammans kunder och övriga utvecklare, och du samarbetar även tätt med andra yrkesroller. Utbildningen och yrkesrollen passar dig som, utöver god teknisk kunskap, har en bra samarbets- och problemlösningsförmåga – och är duktig på att förstå uppdragsgivarens och slutanvändarens behov. Det finns gott om jobb och uppdrag på allt från mindre start-ups till byråer och större företag.

Våra partnerföretag och föreläsare

dreamify logo
will and skill logo
KursnamnYrkeshögskolepoäng (yhp)
Arbetsmetodik för utvecklare 110
Javascript 130
HTML och CSS30
Arbetsmetodik för utvecklare 215
Javascript 230
UX & grafiska verktyg15
Backendutveckling35
Javascript 335
Front end-projekt55
LIA105
Examensarbete40
Summa400
En vecka motsvarar 5 yhp
KursnamnYrkeshögskolepoäng (yhp)
Arbetsmetodik 110
Jämlikhet i yrkeslivet5
Javascript 130
HTML och CSS30
Arbetsmetodik 215
Javascript 230
UX & grafiska verktyg15
Backendutveckling35
Javascript 335
Front end-projekt70
LIA100
Examensarbete30
Summa405
En vecka motsvarar 5 yhp

Vad behöver du för att bli antagen?

För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du ha gymnasieexamen från Sverige eller annat land. Du behöver även ha minst godkänt betyg i något av de olika särskilda behörighetskurserna nedan:

 • Matematik B / Matematik 2
  och
 • Svenska B / Svenska 2 / Svenska som andraspråk
  och
 • Engelska 6
  och
 • Programmering 1

Saknar du något behörighetskrav? Då kanske du kan söka på reell kompetens.

För dina studier behöver du en bärbar dator. Surfplatta eller mobiltelefon räcker inte utan du behöver en riktig dator som du kan installera programvara på.

 • Vi rekommenderar en högst 2-3 år gammal dator med 8 Gb internminne.
 • För våra anywhere-utbildningar är det även krav på nätverksuppkoppling, webbkamera samt hörlurar med mikrofon.

Under utbildningen behöver du bekosta din egen kurslitteratur och onlinematerial. Uppskattningsvis är det cirka 2000 kr per termin. Du kommer också behöva personligt material som pennor, anteckningsblock, miniräknare och liknande.

Större delen av programvaran du använder i utbildningen är kostnadsfri för studenter. Under uppstarten på utbildningen får du tillgång till listan för kurslitteratur.

Vi hjälper dig så klart om du har särskilda behov som behöver stöd. Förbered din dokumentation och intyg inför utbildningsstart så att du får rätt hjälp så snabbt som möjligt.

Läs gärna mer om det på Myndigheten för yrkeshögskolans hemsida.

Studerande Patrick om utbildningen

"Det KYH är bra på är att de ger dig verktygen för att själv kunna utvecklas. Mycket ansvar kommer ligga på en själv men alla lärare är otroligt hjälpsamma. De fanns alltid tillgängliga för frågor. Även om du inte har några förkunskaper inom programmering vilket jag inte hade så kommer lärarna här hjälpa dig om du har viljan"

patrick front end developer

Vanliga frågor