Installationssamordnare | Distansutbildning

Lär dig leda och säkerställa effektiva och högkvalitativa installationer i rollen som installationssamordnare! En yrkesroll med lovande framtidsutsikter i en snabbt växande bransch.

Utbildningstyp Program
Studieort Distans
Studieform Distans
Längd 1 år
YH-poäng 220 poäng
Studietakt Heltid
LIA-praktik 8 veckor
Nästa start HT-24
Sista ansökningsdag 2 juni 2024
Öppen för ansökan

Kostnadsfri CSN-berättigad Möjlighet till extra studiestöd

Ansök nu


Vad gör en installationssamordnare?

Som installationssamordnare är du ansvarig för att planera, koordinera och övervaka olika aspekter av installationsprojekt. Du är leder installationsarbetet och säkerställer att installationsprojekt genomförs effektivt, håller hög kvalitet och överensstämmer med tidsplan och budget.

I rollen som installationssamordnare ingår även att tolka ritningar och underlag så att de överensstämmer med lagar och regelverk. Genom tillämpning av BIM och andra digitala verktyg minimerar du störningar eller kollisioner och levererar framgångsrika installationer!

Exempel på yrkestitlar

  • Installationssamordnare
  • Projektledare inom installation

YH-utbildningen riktar sig till dig som är yrkesverksam inom bygg- eller installationsbranschen.

Utbildningstyp Program
Studieort Distans
Studieform Distans
Längd 1 år
YH-poäng 220 poäng
Studietakt Heltid
LIA-praktik 8 veckor
Nästa start HT-24
Sista ansökningsdag 2 juni 2024
Öppen för ansökan

Kostnadsfri CSN-berättigad Möjlighet till extra studiestöd

Ansök nu


två personer skrattar tillsammans medan de går igenom ritningar

Under YH-utbildningen

Du får kunskap att leda och samordna installationstekniska projekt. Du lär dig att bedöma och styra resurs- och materialval enligt ekonomiska och miljömässiga projektmål samt beräkna livscykelanalyser och återbetalningstider.

  • Utföra kalkyler & redovisa kostnader ekonomiskt, klimat- och energibesparande
  • Tillämpa digitala verktyg för visualisering och ritningsläsning
  • LCA och installationstekniska klimatberäkningar
  • Projektekonomi, ekonomisk planering och resurseffektivitet

Framtidsutsikter

Din roll som installationssamordnare är aktuell inom flera olika branschen och det finns en efterfrågan på rollen inom teknik, energi, el, VVS och VA. Avancerad installationsteknik har inneburit ett ökat behov av systemintegration av installationer och efterfrågan har ökat på fler installationssamordnare. Därmed finns det stora möjligheter till arbete inom installation, drift och underhåll på fem års sikt.

Mer om utbildningen

  • För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du ha en gymnasieexamen eller motsvarande. Du behöver även ha minst godkänt betyg i följande kurser:

    • Yrkeserfarenhet från bygg- eller installationsbranschen (minst 2 år, heltid)

     

    Saknar du något behörighetskrav? Ingen fara, det finns flera sätt att bli behörig till en YH-utbildning på KYH. Läs mer om behörighet!

  • Installationssamordnare är en heltidsutbildning som du läser på distans. Du kommer att ha digital undervisning 2-3 dagar i veckan, och resten av tiden ägnar du åt självstudier.

Kontakt

Frågor om utbildningen? Kontakta Hanna Månsson. Frågor om ansökan, antagning eller behörighet? Kontakta vår antagningsenhet.

Vanliga frågor

  • Ja, för dina studier behöver du en bärbar dator. Vi rekommenderar en högst 2-3 år gammal dator (PC) med 8 GB internminne och operativsystemet Windows 10 eller 11. En surfplatta eller mobiltelefon räcker inte, utan du behöver en riktig dator som du kan installera windowsbaserad programvara på. Vi rekommenderar därför inte Mac-datorer.

  • Vid uppstarten på utbildningen får du tillgång till listan för kurslitteratur. Under utbildningen behöver du bekosta din egen kurslitteratur och eventuellt onlinematerial, vilket kan handla om cirka 2000 kronor per termin. Du kommer också behöva personligt material som pennor, anteckningsblock, miniräknare och liknande. Större delen av programvaran som används i utbildningen är dock kostnadsfri för studenter.

  • Ja, vi erbjuder särskilt stöd för dig som är i behov av det. Ta kontakt med din utbildningsledare när du har blivit antagen för att boka ett möte om hur du kan få hjälp. Läs mer om studiestöd.

Senaste nytt på KYH