IT-säkerhetsanalytiker SOC utbildning via KYH Anywhere

Vill du arbeta med framtidens säkra IT-lösningar? Då är den här utbildningen som IT-säkerhetsanalytiker rätt för dig! Utbildningen går via KYH-Anywhere och du kan välja mellan Anywhere-orterna: Malmö och Göteborg. Att studera via Anywhere innebär en platsbunden undervisning på din valda ort med lärare på livelänk.

Vad gör en IT-säkerhetsanalytiker SOC?

SOC står för Security Operations Center. Som IT-säkerhetsanalytiker inom SOC jobbar du oftast på konsultbolag inom IT-säkerhet eller mot både större
och mindre SOC-plattformar inom organisationer både i privat och offentlig sektor. Du kommer ansvara för datasäkerhet inom företag, myndigheter eller organisationer och utformar säkerhetslösningar för datasystem och ser till att säkerheten fungerar.

En viktig del inom SOC är att processbaserat kartlägga potentiella hot, utarbeta och förmedla kunskap, metoder, arbetssätt, tillgänglighetsklassningar samt säkerhetsprinciper för organisationer enligt etablerad incidenthanteringsprocedur. Dessutom besitter du goda kunskaper och färdigheter i hur angrepp ser ut och förebygger säkerhetsåtgärder.

Under utbildningen

Under utbildningen rustas du med gedigna kunskaper om logghantering, playbooks och forensisk bevisinsamling samt övervakning och riskhantering av nätverksattacker och skadlig programvara.

Du kommer även få lära dig Python och skriptprogrammering i Powershell och Bash. Utbildningen passar dig som är noggrann och lösningsorienterad och vill ha en viktig yrkesroll med ansvarsområden.

Ansökan stängd

Studieort Anywhere via Göteborg & Malmö

Studietid Dagtid

YH-poäng 410 / 2 år

Studietakt Heltid

Startdatum HT-24

Antal LIA-veckor 20

Kostnadsfri CSN-berättigad

Lämna intresseanmälan


Framtid och kompetensbehov

I och med att allt fler företag och organisationer från ett brett antal branscher driftsätter mer av sin information och verksamhet på digitala plattformar och i molnbaserade miljöer har hotbilden mot IT växt i effekt. Hela den digitala sektorn, omfattande alla verksamheter som skapar, utvecklar och levererar någon form av digitalt innehåll har ett behov av IT-säkerhet och efterfrågan på IT-säkerhetsanalytiker inom SOC har stigit i en explosiv takt.

Exempel på yrkestitlar förutom IT-säkerhetsanalytiker SOC:

 • IT-säkerhetstekniker
 • SOC-analytiker
 • SOC-operatör
En vecka motsvarar 5 yhp

Mer information och behörighet

För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du ha gymnasieexamen från Sverige eller annat land. Du behöver även ha minst godkänt betyg i något av de olika särskilda behörighetskurserna nedan:

 • Engelska 6
  och
 • Matematik 2c
  och
 • Programmering 1
  och
 • Svenska 2 alt Svenska som andraspråk 2

Saknar du något behörighetskrav? Ingen fara, du kan fortfarande bli behörig innan höstens programstart!

Du kan göra ett kostnadsfritt digitalt behörighetstest i Programmering 1 eller Engelska 6. Om du saknar behörighet i Svenska eller Matematik 2c kan du istället bli erbjuden att gå en kostnadsfri preparandkurs. Om du har motsvarande yrkeslivserfarenhet kan du även bli granskad på reell kompetens!

Skicka in din ansökan som vanligt så granskar Antagningsenheten den så snart som möjligt och berättar hur just du kan bli behörig inför höstterminen 2023!

För dina studier behöver du en bärbar dator. Surfplatta eller mobiltelefon räcker inte utan du behöver en riktig dator som du kan installera windowsbaserad programvara på.

 • Vi rekommenderar en högst 2-3 år gammal dator med 8 Gb internminne och operativsystemet Windows 10 eller 11.
 • Vi rekommenderar ej Mac-datorer för denna utbildning.

Under utbildningen behöver du bekosta din egen kurslitteratur och onlinematerial. Uppskattningsvis är det cirka 2000 kr per termin. Du kommer också behöva personligt material som pennor, anteckningsblock, miniräknare och liknande.

Större delen av programvaran du använder i utbildningen är kostnadsfri för studenter. Under uppstarten på utbildningen får du tillgång till listan för kurslitteratur.

Vi hjälper dig så klart om du har särskilda behov som behöver stöd. Förbered din dokumentation och intyg inför utbildningsstart så att du får rätt hjälp så snabbt som möjligt.

Läs gärna mer om det på Myndigheten för yrkeshögskolans hemsida.

Kontakt

För frågor om utbildningen kontakta din utbildningsledare. Frågor om ansökan, antagning eller behörighet besvaras av Antagningsenheten.

Våra partnerföretag och föreläsare

logo bravida
skanska logo
aktea energy logo
byggmästareföreningen logo
bergman höök logo
västsvenska miljökonsult logo
hifab logo

Vanliga frågor