Vad gör en lönekonsult?

Den moderna löneprocessen i kombination med allt mer komplexa lagar och regler, self-service och ökad globalisering ställer högre krav på löneyrket – vilket även tydliggör rollens mångsidighet. Som lönekonsult är det viktigt att du är duktig på att hålla deadlines och trivs med att stora delar av arbetet har fasta rutiner.

Under utbildningen rustas du med gedigna kunskaper i att hantera bokföring inom löneområdet, utveckla löneprocessen på ett proaktivt sätt och arbeta konsultativt. Du arbetar både mot kund och självständigt vilket gör att det krävs både kommunikation och noggrannhet i din yrkesroll. Oavsett anställningsform är det viktigt att lönekonsulten är lyhörd för kundernas eller arbetsgivarens behov. Den framtida lönekonsulten arbetar processinriktat och tar en nyckelroll i företagen då lönesystemen innehåller viktig information om företagens största resurs, nämligen de anställda.

OBS!
Utbildningen ges inte 2022. Lämna intresseanmälan för preliminär start 2023.

Ej sökbar

Studieort Malmö

Studietid Dagtid

YH-poäng 1,5 år / 300 yhp

Studietakt Heltid

Startdatum Prel 2023

Antal LIA-veckor 14

Kostnadsfri CSN-berättigad


Hur ser framtiden ut för en lönekonsult?

Vi är noga med att skapa långa relationer inom våra branscher och flera av de som sitter i ledningsgrupperna hos KYH har gjort det i många år. En del av vår filosofi är att skapa specialisten som företagen i våra nätverk vill anställa. Vi är stolta över våra relationer som finns över flera regioner i hela landet. I vårt nätverk finns företag som Åhlens, Cybercom, Ernst & Young, Grant Thornton och Region Skåne, som är en stor arbetsgivare. 

Våra utbildningar leder oftast till någon typ av arbete inom konsulttjänster och vi, tillsammans med studenten, arbetar aktivt med förberedelserna under hela utbildningen. Så att du som KYH student ska kunna träna på att söka jobb, känna dig trygg och säker på intervju och slutligen bli anställningsbar!

Exempel på yrkestitlar förutom lönekonsult:

  • Löneadministratör
  • Löneassistent
  • Lönecontroller
  • Lönehandläggare
  • Lönespecialist

Hur ser en arbetsdag ut som lönekonsult?

Delar av arbetet för en lönekonsult går i cykler då lönekörningen sker vid samma tidpunkt varje månad. En vanlig arbetsdag kan innebära att man går igenom tidrapporter, lägger in löner i löneprogram och skickar filer för granskning. Det händer ofta att lönefilerna kommer tillbaka för korrigering, då det kan handla om att VAB, sjuk- eller semesterdagar har rapporterats in felaktigt. Det är viktigt att förstå hur systemen fungerar men arbetsuppgifterna sträcker sig längre än siffor och administration. Som lönekonsult är man sakkunnig och har därför även en rådgivande roll vad gäller rådande lagstiftning, avdrag och kollektivavtal.

För dina studier behöver du en bärbar dator. Surfplatta eller mobiltelefon räcker inte utan du behöver en riktig dator som du kan installera windowsbaserad programvara på.

  • Vi rekommenderar en högst 2-3 år gammal dator med 8 Gb internminne och operativsystemet Windows 10 eller 11.
  • Vi rekommenderar ej Mac-datorer för denna utbildning.
  • För våra anywhere-utbildningar är det även krav på nätverksuppkoppling, webbkamera samt hörlurar med mikrofon.

Under utbildningen behöver du bekosta din egen kurslitteratur och onlinematerial. Uppskattningsvis är det cirka 2000 kr per termin. Du kommer också behöva personligt material som pennor, anteckningsblock, miniräknare och liknande.

Större delen av programvaran du använder i utbildningen är kostnadsfri för studenter. Under uppstarten på utbildningen får du tillgång till listan för kurslitteratur.

Vi hjälper dig så klart om du har särskilda behov som behöver stöd. Förbered din dokumentation och intyg inför utbildningsstart så att du får rätt hjälp så snabbt som möjligt.

Läs gärna mer om det på Myndigheten för yrkeshögskolans hemsida.

Vanliga frågor