Projektledare Solenergi utbildning i Göteborg

Vill du planera och projektleda framtidens solenergianläggningar? Då passar yrket som Projektledare inom Solenergi dig! Den här utbildningen går på plats i våra lokaler i Göteborg.

Vad gör en Projektledare?

En Projektledare inom Solenergi ansvarar för projekt från start till slut genom planering, inköp och samordning. Du som Projektledare kommer att projektera solenergianläggningar mot kund genom att konstruera ett lösningsförslag som uppfyller både kundens krav, branschkrav och lagar vad gäller prestanda och kvalitet. Du monterar inte anläggningen utan det sköts av installatörer.

För att kunna ge råd till kunder genom att vägleda och informera om rätt samt följa kunden genom hela processen behöver du som Projektledare tekniskt och praktiskt kunnande. Yrket ställer krav på kundförståelse för att hjälpa kunden att ta fram den bästa lösningen i varje enskilt fall.

Under utbildningen

Under utbildningen rustas du med gedigna kunskaper om projektledning och projektering av solenergisystem, energilagring, beräkningsprogram och ritningsprogram.

Du kommer även lära dig om elnätets uppbyggnad och funktion, energisystemförståelse och ellära samt få kunskap om elområdets lagar och förordningar. Utbildningen passar dig som gillar att vara spindeln i nätet och driva projekt framåt.

Sen anmälan öppen

Studieort Göteborg

Studietid Dagtid

YH-poäng 410 / 2 år

Studietakt Heltid

Startdatum HT-23

Antal LIA-veckor 20

Kostnadsfri CSN-berättigad

Gör sen ansökan


Vi ser att det ökande intresse och efterfrågan som finns för solenergi från företag och privatpersoner fortsätter, vilket innebär att vi har ett växande behov av att anställa projektörer, installatörer, och montörer.

Martin Johnsson, CEO, Paneltaket

Framtid och kompetensbehov

Intresset för hållbara energilösningar växer och solenergimarknaden är under stark utveckling. Enligt Energimyndigheten har Sverige till år 2040 som ett av sina klimatmål sina energi- och klimatmål att all elproduktion ska vara 100 procent förnybar. Detta kommer ställa stora krav på branschen och att det behövs många fler Projektledare inom Solenergi framöver är något branschen är helt säker på.

Exempel på yrkestitlar förutom Projektledare Solenergi:

  • Solenergiprojektör

En vecka motsvarar 5 yhp

Mer information och behörighet

För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du ha gymnasieexamen från Sverige eller annat land. Du behöver även ha minst godkänt betyg i något av de olika särskilda behörighetskurserna nedan:

  • Matematik 2
    OCH
  • Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2
    ELLER
  • Bygg och anläggning 2
    ELLER
  • Praktisk ellära

Saknar du något behörighetskrav? Då kanske du kan söka på reell kompetens eller göra ett kostnadsfritt behörighetstest.

För dina studier behöver du en bärbar dator. Surfplatta eller mobiltelefon räcker inte utan du behöver en riktig dator som du kan installera windowsbaserad programvara på.

  • Vi rekommenderar en högst 2-3 år gammal dator med 8 Gb internminne och operativsystemet Windows 10 eller 11.
  • Vi rekommenderar ej Mac-datorer för denna utbildning.
  • För våra anywhere-utbildningar är det även krav på nätverksuppkoppling, webbkamera samt hörlurar med mikrofon.

Under utbildningen behöver du bekosta din egen kurslitteratur och onlinematerial. Uppskattningsvis är det cirka 2000 kr per termin. Du kommer också behöva personligt material som pennor, anteckningsblock, miniräknare och liknande.

Större delen av programvaran du använder i utbildningen är kostnadsfri för studenter. Under uppstarten på utbildningen får du tillgång till listan för kurslitteratur.

Vi hjälper dig så klart om du har särskilda behov som behöver stöd. Förbered din dokumentation och intyg inför utbildningsstart så att du får rätt hjälp så snabbt som möjligt.

Läs gärna mer om det på Myndigheten för yrkeshögskolans hemsida.

Kontakt

För frågor om utbildningen kontakta din utbildningsledare. Frågor gällande ansökan, antagning eller behörighet besvaras av Antagningsenheten.

Partnerföretag och föreläsare

checkwatt logo
eon logga
solenergi norr logga
soltech logga
sunavia logga
my energy partner logo
solkompaniet logo
senergia logo
energy logga
aktea energy logo
paneltaket logo
co2pro logo

Vanliga frågor