Vad gör en redovisningskonsult?

Som redovisningskonsult arbetar du i en konsultativ roll som innebär mycket rådgivning och vägledning. Du arbetar med olika redovisningstjänster och har kompetens om löpande bokföring, inom IT som redovisnings- och affärsstöd och kunskaper i ekonomistyrning och analysarbete.

Under utbildningen rustas du med gedigna kunskaper om bokföring, redovisning, bokslut, deklarationer, årsredovisning, hur man hanterar skatteinbetalningar och hur man upprätthåller kontakter med olika myndigheter.

Utbildningen är stängd och går inte att söka till under 2022. Lämna gärna en intresseanmälan för start 2023.

Ansökan stängd

Studieort Anywhere (Eskilstuna, Katrineholm, Norrtälje, Växjö)

Studietid Dagtid

YH-poäng 400 / 2 år

Studietakt Heltid

Startdatum HT 2023

Sista ansökningsdag Lämna intresseanmälan för start HT 2023.

Antal LIA-veckor 20

Kostnadsfri CSN-berättigad

Lämna intresseanmälan!


Jag gillar att oavsett om man vill jobba med bokföring eller inte så har man väldigt stor nytta av utbildningen om man exempelvis skulle vilja starta ett eget företag. Det finns väldigt många fördelar med den här utbildningen eftersom den är väldigt bred, du kan ju till och med starta en hantverkarfirma efter det här och veta hur du ska driva den.

Tim,
Student redovisningskonsult

Hur ser framtiden ut för en redovisningskonsult?

Efterfrågan på redovisningskonsulter är just nu väldigt stor. När du är utexaminerad har du möjlighet att arbeta på specialiserade redovisningsbyråer som jobbar på uppdrag för utomstående kunder, inom kommuner eller på andra större företag med interna ekonomiavdelningar.

Exempel på yrkestitlar förutom redovisningskonsult:

  • Redovisningsekonom

Framtiden inom ekonomi

Vi är noga med att skapa långa relationer inom våra branscher och flera av de som sitter i ledningsgrupperna hos KYH har gjort det i många år. En del av vår filosofi är att skapa specialisten som företagen i våra nätverk vill anställa. Vi är stolta över våra relationer som finns över flera regioner i hela landet. I vårt nätverk finns företag som Ernst & Young, Grant Thornton och Randstad.

Våra utbildningar leder oftast till någon typ av arbete inom konsulttjänster och vi, tillsammans med studenten, arbetar aktivt med förberedelserna under hela utbildningen. Så att du som KYH student ska kunna träna på att söka jobb, känna dig trygg och säker på intervju och slutligen bli anställningsbar!

Våra partnerföretag och föreläsare

EY logo
ekonomikonsult xcaret logo
bdo logo
randstad logo
grant thornton
alcea redovisning
ea bokföringstjänst
ekwit ab
KursnamnYrkeshögskolepoäng (yhp)
Medarbetarskap och branschkunskap5
Redovisning25
Ekonomistyrning20
Konsultrollen15
Ekonomistyrning fördjupning30
Juridik & handelsrätt50
Redovisning fördjupning65
LIA 150
Affärsengelska med yrkesinriktning15
Beskattningsrätt50
LIA 250
Examensarbete30
Summa405
En vecka motsvarar 5 yhp

Vad behöver du för att bli antagen?

För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du ha gymnasieexamen från Sverige eller annat land. Du behöver även ha minst godkänt betyg i de olika särskilda behörighetskurserna nedan:

  • Matematik B / Matematik 2
    och
  • Svenska B / Svenska 2 / Svenska som andraspråk

Saknar du något behörighetskrav? Då kanske du kan söka på reell kompetens.

För dina studier behöver du en bärbar dator. Surfplatta eller mobiltelefon räcker inte utan du behöver en riktig dator som du kan installera windowsbaserad programvara på.

  • Vi rekommenderar en högst 2-3 år gammal dator med 8 Gb internminne och operativsystemet Windows 10 eller 11.
  • Vi rekommenderar ej Mac-datorer för denna utbildning.
  • För våra anywhere-utbildningar är det även krav på nätverksuppkoppling, webbkamera samt hörlurar med mikrofon.

Under utbildningen behöver du bekosta din egen kurslitteratur och onlinematerial. Uppskattningsvis är det cirka 2000 kr per termin. Du kommer också behöva personligt material som pennor, anteckningsblock, miniräknare och liknande.

Större delen av programvaran du använder i utbildningen är kostnadsfri för studenter. Under uppstarten på utbildningen får du tillgång till listan för kurslitteratur.

Vi hjälper dig så klart om du har särskilda behov som behöver stöd. Förbered din dokumentation och intyg inför utbildningsstart så att du får rätt hjälp så snabbt som möjligt.

Läs gärna mer om det på Myndigheten för yrkeshögskolans hemsida.

porträttbild tim

Studerande Tim om utbildningen

"Praktiken är superviktig del av utbildningen och jag tycker det är bland det bästa med yrkeshögskolan. Jag är väldigt noga med att ha en vettig mentor eller handledare i början av min karriär, det tycker jag är viktigt att ha för att kunna bolla frågor eller få stöd."

Redovisningskonsult intervju Annika alcea

Annika från branschen

"–Utvecklingen har varit stor på sista åren kring digitala underlag och vi lägger inte samma tid på att titta på ett papper och ta en konteringsstämpel och skriva belopp för att sedan registrera. Idag har arbetet ett stort fokus på kundkontakt. Rådgivning är vår vardag idag och det är ett socialt yrke där vi kommunicerar mycket med våra kunder."

Redovisningskonsult Olivia Intervju

Nyexade Olivia om utbildningen

"Vi gick till klassrum och läraren var online vilket gjorde att vi hade en jättebra samhörighet i klassen. Många gånger kunde man ta hjälp av varandra i klassrummet också vilket var bra. Jag gillade möjligheten att titta på lektionerna i efterhand för det gjorde att man kunde repetera vid behov."

Vanliga frågor