Vindkrafttekniker utbildning via KYH Anywhere

Är du en noggrann person som motiveras av dagliga utmaningar? Då kan du bli Vindkrafttekniker - en svindlande yrkesroll som är högt eftertraktad på arbetsmarknaden! Utbildningen går via KYH Anywhere och du kan välja mellan Anywhere-orterna: Gotland, Malmö, Gävle, Östersund och Norrtälje. Att studera via KYH Anywhere innebär en platsbunden undervisning på din valda ort.

Vad gör en Vindkrafttekniker?

En vindkrafttekniker arbetar med drift, service och underhållsarbete kopplat till torn, turbin och vingar i vindkraftverk. Det är ett socialt och flexibelt yrke där du arbetar i team i utförande av planerade serviceåtgärder och akut felavhjälpning av vindkraftverk. Ytterligare arbetsmoment är mot el, mekanik och hydraulik.

Vindkrafttekniker är ett fysiskt arbete och ställer krav på god fysik och smidighet eftersom en stor del av arbetet sker i en utmanande arbetsmiljö på höga höjder och trånga utrymmen. Du kommer arbeta i olika väderförhållanden i vindkraftverk som har mellan 80-110 meter höga torn, men nybyggda verk kan nå upp till 170 meter. Yrket passar dig som har, eller planerar att ta körkort och gillar att arbeta strategiskt och utefter egen planering.


Under utbildningen

Under utbildningen rustas du med gedigna kunskaper om vindkraft, elproduktion och distribution. Du kommer lära dig om vindkraftens behov, förutsättningar och planering och projektering av vindkraft.

Efter avslutad utbildning kommer du ha kompetenser i att leda operativt arbete, samordna arbetsinsatser och ansvara för säkerhet och arbetsmiljö.


Håll utkik! 
Antagningsbeskedet skickas ut den 8 november. 

Ansökan öppen

Studieort Anywhere via Gotland, Malmö, Gävle, Östersund & Norrtälje

Studietid Dagtid

YH-poäng 300 / 1,5 år

Studietakt Heltid

Startdatum 8 januari 2024

Sista ansökningsdag 24 oktober 2023

Antal LIA-veckor 16

Kostnadsfri CSN-berättigad

Ansök nu


Framtid och kompetensbehov

Vindkrafttekniker är idag en mycket eftertraktad roll med både en långsiktig och starkt växande
efterfrågan. Den havsbaserade vindkraften kan komma att öka snabbt under 2030-talet. Enligt MYHs områdesanalys har ett sextiotal havsbaserade vindkraftsprojekt offentliggjorts och ett flertal tillståndsansökningar kommer att lämnas in under de kommande åren.

KYH har ett starkt kontaktnät med företag från hela landet inom bygg- och teknikindustrin.  Vi är noga med att skapa långa relationer inom våra branscher och flera av de som sitter i ledningsgrupperna hos oss har gjort det i många år. Genom regelbunden kontakt och starkt samarbete stärker vi kvaliteten på våra utbildningar som är framtagna tillsammans med branschen.

Exempel på yrkestitlar förutom Vindkrafttekniker:

  • Drifttekniker, vindkraft
  • Energitekniker, vindkraft
  • Servicetekniker, vindkraft
  • Underhållstekniker, vindkraft
En vecka motsvarar 5 yhp

Mer information och behörighet

För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du ha gymnasieexamen från Sverige eller annat land. Du behöver även ha minst godkänt betyg i något av de olika särskilda behörighetskurserna nedan:

  • Matematik B / Matematik 2
    och
  • Svenska B / Svenska 2 / Svenska som andraspråk

Saknar du något behörighetskrav? Då kanske du kan söka på reell kompetens eller göra ett kostnadsfritt behörighetstest.

För dina studier behöver du en bärbar dator. Surfplatta eller mobiltelefon räcker inte utan du behöver en riktig dator som du kan installera windowsbaserad programvara på.

  • Vi rekommenderar en högst 2-3 år gammal dator med 8 Gb internminne och operativsystemet Windows 10 eller 11.
  • Vi rekommenderar ej Mac-datorer för denna utbildning.

Under utbildningen behöver du bekosta din egen kurslitteratur och onlinematerial. Uppskattningsvis är det cirka 2000 kr per termin. Du kommer också behöva personligt material som pennor, anteckningsblock, miniräknare och liknande.

Större delen av programvaran du använder i utbildningen är kostnadsfri för studenter. Under uppstarten på utbildningen får du tillgång till listan för kurslitteratur.

Vi hjälper dig så klart om du har särskilda behov som behöver stöd. Förbered din dokumentation och intyg inför utbildningsstart så att du får rätt hjälp så snabbt som möjligt.

Läs gärna mer om det på Myndigheten för yrkeshögskolans hemsida.

Kontakt

För frågor om utbildningen kontakta Hanna Månsson, frågor om ansökan, antagning eller behörighet besvaras av Antagningsenheten.

Våra partnerföretag och föreläsare

logo bravida
skanska logo
aktea energy logo
byggmästareföreningen logo
bergman höök logo
västsvenska miljökonsult logo
hifab logo

Vanliga frågor