Kompetens inom cyber- och informationssäkerhet är avgörande för verksamheters IT-säkerhet, men även för människors vilja att fortsätta använda digitala tjänster.
Cybersäkerhet inom kritisk infrastruktur YH-kurs | Distans
Distanskurs | Cybersäkerhet inom kritisk infrastruktur
Fördjupa dig inom cyber- och informationssäkerhet och bli experten som säkrar en tryggare digital framtid för alla!
Kompetensbehovet av cybersäkerhet inom kritisk infrastruktur
Allt fler funktioner i samhället digitaliseras, samtidigt som antalet incidenter med dataattacker ökar. Den uppmärksammade IT-attacken 2021 som drabbade bland annat Coop visade hur omfattande konsekvenserna kan bli när tekniken inte fungerar.
Att handeln drabbas av IT-problem är allvarligt men konsekvenserna vid eventuella attacker mot fordon, vattenverk, sjukhus och andra direkt livsviktiga och samhällskritiska verksamheter kan leda till stora konsekvenser i samhället.
TechSverige förutspår att det behövs ytterligare 100-300 personer med spetskompetens inom informations- och IT-säkerhet de kommande åren, och för att täcka behovet behövs både kompetensutveckling och nyrekrytering.
Om YH-kursen
YH-kursen har en stark teoretisk förankring i arbetslivet. Du lär dig att stärka OT-system (Operational Technology) och upprätta en säker IT-infrastruktur. Du får även färdigheter i att övervaka och analysera nätverkstrafik, tillämpa NDR-verktyg (Network Detection and Response) och utföra PCAP-analyser. Fler kunskaper:
- Kritisk infrastruktur och ICS-miljöer
- Förekommande attacker och vektorer
- Nätverk, NDR och IT-infrastruktur mellan IT- och OT-system
- Säker integrering och segmentering av OT- och IT-system
- NIS-direktiv, skyddsnivåer och säkerhetskrav
- Grundläggande behörighet (gymnasieexamen eller motsvarande)
- Yrkeserfarenhet inom IT-säkerhet, OT-säkerhet och IT-infrastruktur eller annan relevant yrkeserfarenhet i branschen (1 år, heltid)
Viktigt! Glöm inte att bifoga ett tjänstgöringsintyg i din ansökan.
Cybersäkerhet inom kritisk infrastruktur är en YH-kurs som ingår i vår studieform ”KYH Skills”. Det innebär att du läser kursen på distans och halvfart under 12 veckor, vilket gör det möjligt för dig att kombinera dina studier med jobb.
All undervisning sker digitalt och du genomför interaktiva lektioner i helklass över nätet. Via vår digitala lärplattform Omniway har du tillgång till inspelat material, studiehandledning och chattforum under hela studieperioden.
24 februari 2025 – 16 maj 2025
Vanliga frågor
Alla YH-kurser berättigar till studiemedel från CSN, vilket innebär att du har möjlighet att ansöka om ekonomiskt stöd under studietiden. Läs mer om studiemedel.
Ja, alla kurser går på distans genom studieformen KYH Skills.
YH-kurser är kortare utbildningar inom yrkeshögskolan som är anpassade för dig som är yrkesverksam. På KYH är alla YH-kurser på distans med ett upplägg som gör det möjligt att kompetensutvecklas vid sidan av ditt jobb. Kurserna ingår i studieformen KYH Skills.
Inom yrkeshögskolan krävs grundläggande behörighet, vilket innefattar en gymnasieexamen eller motsvarande. För många YH-utbildningar krävs även särskild behörighet, vilket innebär godkänt betyg i specifika kurser eller arbetslivserfarenhet utöver den grundläggande behörigheten. På respektive utbildningssida hittar du vilka behörighetskrav som gäller.
Behörighetskraven finns till för att du ska kunna tillgodogöra dig utbildningen på bästa sätt, och i sin tur klara av att arbeta i den kommande yrkesrollen. Våra YH-utbildningar kräver viss förkunskap för att du ska kunna ta till dig innehållet och klara dina studier.
Grundläggande behörighet innefattar en gymnasieexamen eller motsvarande. Det betyder att du behöver ha fullständiga betyg från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning. Men, inom yrkeshögskolan har du även möjlighet att uppfylla grundläggande behörighet om du uppfyller något av följande:
- Du ska ha en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i ”gymnasieexamen eller motsvarande”.
ELLER - Du är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
ELLER - Du har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen genom praktisk erfarenhet, svensk eller utländsk utbildning alternativt på grund av någon annan omständighet.
- Du ska ha en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i ”gymnasieexamen eller motsvarande”.
Om du saknar betyg i någon kurs som ingår i utbildningens behörighetskrav men anser att du har den förkunskap som krävs för att tillgodogöra dig utbildningen kan du söka med ”reell kompetens”. Uppge det i din ansökan via yh-antagning.se och bifoga handlingar (dokument eller intyg) som visar att du har de kunskaper som krävs trots att du inte kan uppvisa betyg i kurser som ingår i behörighetskraven. Det kan till exempel vara ett tjänstgöringsintyg som påvisar arbetslivserfarenhet eller annan sysselsättning som motsvarar behörighetskraven.
Om du saknar betyg i Engelska 6, Matematik 2, Programmering 1 eller Svenska 2 och någon av dessa kurser ingår i utbildningens behörighetskrav finns möjlighet att göra ett behörighetstest. Testet är utformat så att du kan påvisa din kunskapsnivå i dessa kurser. Utifrån ditt resultat på behörighetstestet kan vi göra en bedömning om dina kunskaper motsvarar det särskilda behörighetskravet. Läs mer om hur behörighetstestet funkar.
Flipped classroom är en undervisningsform som vi tillämpar i alla våra studieformer. Det innebär att du som studerande går igenom förinspelat material eller instuderingsfrågor innan du har lärarledda lektioner. På så sätt blir du mer förberedd på ämnet inför lektionstillfället och den lärarledda undervisningstiden kan då användas till fördjupande förklaringar, handledning och fler praktiska moment.
När du ska skicka in en ansökan till KYH behöver du ladda upp dina betygshandlingar i pdf-format, alternativt .jpeg.
Filformat som inte fungerar är .html .txt, och format som hör till Mac-datorer. Vi accepterar inte heller betygsdokument i formatet .docx.
För dig med utländska betyg krävs det att betygen är översatta och bedömda av Universitets- och Högskolerådet (UHR). När bedömningen är klar laddar du upp underlagen från UHR i din ansökan. Kom ihåg att vi behöver bevis på dina kunskaper i det svenska språket för att du ska få behörighet.
Din gamla gymnasieskola kan ha kvar dina betyg, annars kan du vända dig till din hemkommun. Om du tidigare har ansökt till en högskole- eller universitetsutbildning kan du ofta hitta dina betyg på antagning.se. Annars kan du vända dig till din stadsarkivet.
Ja, om du ansöker under ordinarie ansökningsperiod (ej sen anmälan) kan du komplettera din ansökan fram till den sista ansökningsdagen.
Det är viktigt att din ansökan är komplett med de handlingar (dokument) som efterfrågas. Betyg från avslutad gymnasieutbildning ska antingen vara en skannad eller fotad version av originalet. Läs mer om ansökan.
Nej, vi har inte tillgång till dina gymnasiebetyg. Du behöver själv bifoga dem i din ansökan.
Ansökan till KYH sker via yh-antagning.se. Du ansöker genom att gå in på utbildningen du vill söka här på hemsidan och klickar på ansök-knappen. Därefter skapar du ett konto (eller loggar in om du redan har ett konto) i yh-antagning.se, väljer utbildning och laddar upp dina betygshandlingar. Se steg för steg här!
Efter ordinarie ansökningsperiod kan vissa utbildningar öppna för sen anmälan. Det innebär att det kan finnas ett fåtal platser kvar. Observera att utbildningar som är öppna sen anmälan stänger löpande. Vänta därför inte för länge med att skicka in en sen anmälan till utbildningen du är intresserad av att läsa.
Ett eventuellt antagningsbesked kan ibland komma tätt inpå studiestart, om du är behörig till den sökta utbildningen. Var därför uppmärksam på mail och utskick från yh-antagning.se.
Ansökningsperioden till höstterminen är oftast öppen mellan februari och maj/juni. För vårterminen ligger ansökan öppen under hösten. Observera att våra YH-kurser har olika ansökningsperioder.
Gå in på respektive utbildning eller gör en intresseanmälan för att hålla dig uppdaterad!
There are no results matching your filtering.
Kontakt
Frågor om kursen? Välkommen att kontakta Hanna Månsson.
Vid frågor om ansökan, antagning och behörighet, kontakta vår antagningsenhet.
Antagningsenheten
Upptäck mer från KYH
Från vård till kod – Ulrika karriärväxlar till Frontend Developer
Efter flera år inom vården var det dags för Ulrika att utforska en ny karriärväg och redan under praktiken fick hon...
Aina tog steget in i IT-branschen via KYH Anywhere
Ta del av Ainas resa och tankar kring hennes framtida yrkesroll som Systemutvecklare inom DevSecOps.
Så blir du mer konkurrenskraftig – boosta din karriär med en kort YH-kurs
Det finns många anledningar att kompetensutvecklas. Här listar vi...
There are no results matching your filtering.
Se också IT-utbildningar!
Är du intresserad av cybersäkerhet men saknar yrkeserfarenhet? Då kanske våra YH-program inom IT kan vara något för dig. Läs mer här!