Programvarutestare utbildning via KYH Anywhere

Bli den viktiga spelaren som säkerställer att morgondagens teknik och programvara lever upp till högt ställda krav om prestanda, funktionalitet och användarvänlighet! Den här utbildningen går via KYH Anywhere. Du kan välja mellan Anywhere-orterna: Ronneby och Stockholm. Att studera via Anywhere innebär en platsbunden undervisning på din valda ort med lärare på livelänk. 

Vad gör en programvarutestare?

Som Programvarutestare är din uppgift är att hitta sätt och situationer där produkter eller tjänster inte fungerar som de ska, och tillsammans med ditt team åtgärda bristerna. Du har en viktig roll inom utvecklingen av ny programvara då du är den som säkerställer att tekniken möter användarnas behov på ett tillfredsställande sätt, och du är den som ser till att ni levererar fungerande och kvalitetssäkrade produkter.

För den som arbetar som Programvarutestare är ingen arbetsdag den andra lik. Du jobbar tillsammans i team bestående av beställare och utvecklare som programmerar produkten. Testarens roll i teamet är att tolka vad beställaren vill ha, för att sedan försöka förstå på djupet hur produkten fungerar och hitta situationer där den fungerar riktigt illa – så att det sedan kan åtgärdas. Kort sagt kan man säga att Programvarutestaren arbetar med att kvalitetssäkra programvara och IT-system. Yrket är väldigt kreativt och testaren behöver kunna sätta sig in i hur slutanvändaren tänker och kommer att använda produkten.

Under utbildningen

Under utbildningen rustas du med gedigna kunskaper i programmering, testning och ledarskap, och förbereds för ett kreativt och utvecklande yrkesliv. Utbildning passar dig som gillar att lösa problem, utforska nya tekniska områden och har en fallenhet för nytänkande idéer.

Sen anmälan öppen

Studieort Anywhere via Ronneby & Stockholm

Studietid Dagtid

YH-poäng 400 / 2 år

Studietakt Heltid

Startdatum HT-23

Antal LIA-veckor 19

Kostnadsfri CSN-berättigad

Gör sen ansökan


Utbildningen innehåller mycket programmering. Efter examen skulle man kunna jobba som Testdriven utvecklare, Utvecklare med kvalitetsfokus eller med Testautomatisering. Testautomatiserare har guldläge i mjukvarubranschen idag och arbetsmarknaden är lysande!

Kristoffer Ankarberg, Technology Specialist - Ericsson Karlskrona

Framtid och kompetensbehov

Som Programvarutestare kan du arbeta som anställd på ett företag och nischa dig inom en specifik bransch eller arbeta som konsult med varierade uppdrag och uppdragsgivare. En stor fördel med yrket är att det går att anpassa efter dina intressen och att arbetsmöjligheterna är så pass breda och många att du utvecklas genom hela arbetslivet.

Bristande kompetens inom test, testledning och testautomatisering är ett av de områden där det råder specifik efterfrågan. Enligt branschorganisationer behöver företag anställa drygt 400 personer per år och det saknas fortfarande hundratals för att nå målet.

Exempel på yrkestitlar förutom Programvarutestare:

  • Mjukvarutestare
  • Teknisk testare
  • Testatuomatiserare
  • Testledare
En vecka motsvarar 5 yhp

Mer information och behörighet

För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du ha gymnasieexamen från Sverige eller annat land. Du behöver ha kunskaper i svenska då utbildningen bedrivs på svenska. Du behöver även ha minst godkänt betyg i de olika särskilda behörighetskurserna nedan:

  • Matematik B / Matematik 2
    och
  • Engelska 6
    och
  • Programmering 1

Saknar du något behörighetskrav? Ingen fara, du kan fortfarande bli behörig innan höstens programstart!

Du kan göra ett kostnadsfritt digitalt behörighetstest i Programmering 1, Engelska 6 eller Matematik B/Matematik 2. Om du har motsvarande yrkeslivserfarenhet kan du även bli granskad på reell kompetens!

Skicka in din ansökan som vanligt så granskar Antagningsenheten den så snart som möjligt och berättar hur just du kan bli behörig inför höstterminen 2023!

För dina studier behöver du en bärbar dator. Surfplatta eller mobiltelefon räcker inte utan du behöver en riktig dator som du kan installera windowsbaserad programvara på.

  • Vi rekommenderar en högst 2-3 år gammal dator med 8 Gb internminne och operativsystemet Windows 10 eller 11.
  • För våra anywhere-utbildningar är det även krav på nätverksuppkoppling, webbkamera samt hörlurar med mikrofon.

Under utbildningen behöver du bekosta din egen kurslitteratur och onlinematerial. Uppskattningsvis är det cirka 2000 kr per termin. Du kommer också behöva personligt material som pennor, anteckningsblock, miniräknare och liknande.

Större delen av programvaran du använder i utbildningen är kostnadsfri för studenter. Under uppstarten på utbildningen får du tillgång till listan för kurslitteratur.

Vi hjälper dig så klart om du har särskilda behov som behöver stöd. Förbered din dokumentation och intyg inför utbildningsstart så att du får rätt hjälp så snabbt som möjligt.

Läs gärna mer om det på Myndigheten för yrkeshögskolans hemsida.

Kontakt

För frågor om utbildningen kontakta utbildningsledaren. Frågor gällande ansökan, antagning eller behörighet besvaras av Antagningsenheten.

Våra partnerföretag och föreläsare

cgi logo
consid logo
ericsson logo
expleo-logo
HiQ logo
house of test logo
Inceptive_logo
etraveli logo

Vanliga frågor