Vad gör en programvarutestare?

Som programvarutestare är din uppgift är att hitta sätt och situationer där produkter eller tjänster inte fungerar som de ska, och tillsammans med ditt team åtgärda bristerna. Du har en viktig roll inom utvecklingen av ny programvara då du är den som säkerställer att tekniken möter användarnas behov på ett tillfredsställande sätt, och du är den som ser till att ni levererar fungerande och kvalitetssäkrade produkter.

Under utbildningen rustas du med gedigna kunskaper i programmering, testning och ledarskap, och förbereds för ett kreativt och utvecklande yrkesliv. Utbildning passar dig som gillar att lösa problem, utforska nya tekniska områden och har en fallenhet för nytänkande idéer.

Den här utbildningen går via vårt anywhere-koncept. Det innebär platsbunden undervisning med lärare på livelänk. Det är inte en distansutbildning.

Sen anmälan öppen

Studieort Anywhere (Ronneby, Stockholm)

Studietid Dagtid

YH-poäng 400 / 2 år

Studietakt Heltid

Startdatum Augusti 2022

Sista ansökningsdag Sök till reservplats!

Antal LIA-veckor 19

Kostnadsfri CSN-berättigad

Ansök här!


KYHs utbildning Programvarutestare är en bred utbildning som innehåller mycket programmering. Efter examen skulle man kunna jobba även som Testdriven utvecklare, Utvecklare med kvalitetsfokus eller med Testautomatisering. Testautomatiserare har guldläge i mjukvarubranschen idag och arbetsmarknaden är lysande!

Kristoffer Ankarberg,
Technology Specialist - Ericsson Karlskrona

Hur ser framtiden ut för en programvarutestare?

Som programvarutestare kan du arbeta som anställd på ett företag och nischa dig inom en specifik bransch eller arbeta som konsult med varierade uppdrag och uppdragsgivare. En stor fördel med yrket är att det går att anpassa efter dina intressen och att arbetsmöjligheterna är så pass breda och många att du utvecklas genom hela arbetslivet.

Bristande kompetens inom test, testledning och testautomatisering är ett av de områden där det råder specifik efterfrågan. Enligt branschorganisationer behöver företag anställa drygt 400 personer per år och det saknas fortfarande hundratals för att nå målet.

Exempel på yrkestitlar förutom programvarutestare:

 • Mjukvarutestare
 • Teknisk testare
 • Testatuomatiserare
 • Testledare

En arbetsdag som programvarutestare

För den som arbetar som programvarutestare är ingen arbetsdag den andra lik. Du jobbar tillsammans i team bestående av beställare och utvecklare som programmerar produkten. Testarens roll i teamet är att tolka vad beställaren vill ha, för att sedan försöka förstå på djupet hur produkten fungerar och hitta situationer där den fungerar riktigt illa – så att det sedan kan åtgärdas. Kort sagt kan man säga att programvarutestaren arbetar med att kvalitetssäkra programvara och IT-system. Yrket är väldigt kreativt och testaren behöver kunna sätta sig in i hur slutanvändaren tänker och kommer att använda produkten.

Våra partnerföretag och föreläsare

cgi logo
ericsson logo
expleo-logo
HiQ logo
house of test logo
Inceptive_logo
etraveli logo
KursnamnYrkeshögskolepoäng (yhp)
Medarbetarskap och branschkunskap5
Programmering70
Metoder och arbetssätt inom mjukvarutest del 125
Ledarskap och coachning15
Teknisk databaskunskap och databasteknik för testare40
Prestandatest och säkerhet25
Metoder och arbetssätt inom mjukvarutest del 240
Testautomatisering50
Metoder och arbetssätt inom mjukvarutest del 35
LIA95
Examensarbete30
Summa400
En vecka motsvarar 5 yhp

Vad behöver du för att bli antagen?

För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du ha gymnasieexamen från Sverige eller annat land. Du behöver ha kunskaper i svenska då utbildningen bedrivs på svenska. Du behöver även ha minst godkänt betyg i något av de olika särskilda behörighetskurserna nedan:

 • Matematik B / Matematik 2
  och
 • Engelska 6
  och
 • Programmering 1

Saknar du något behörighetskrav? Då kanske du kan söka på reell kompetens eller läsa en kostnadsfri preparandkurs.

För dina studier behöver du en bärbar dator. Surfplatta eller mobiltelefon räcker inte utan du behöver en riktig dator som du kan installera windowsbaserad programvara på.

 • Vi rekommenderar en högst 2-3 år gammal dator med 8 Gb internminne och operativsystemet Windows 10 eller 11.
 • För våra anywhere-utbildningar är det även krav på nätverksuppkoppling, webbkamera samt hörlurar med mikrofon.

Under utbildningen behöver du bekosta din egen kurslitteratur och onlinematerial. Uppskattningsvis är det cirka 2000 kr per termin. Du kommer också behöva personligt material som pennor, anteckningsblock, miniräknare och liknande.

Större delen av programvaran du använder i utbildningen är kostnadsfri för studenter. Under uppstarten på utbildningen får du tillgång till listan för kurslitteratur.

Vi hjälper dig så klart om du har särskilda behov som behöver stöd. Förbered din dokumentation och intyg inför utbildningsstart så att du får rätt hjälp så snabbt som möjligt.

Läs gärna mer om det på Myndigheten för yrkeshögskolans hemsida.

Elizabeth Programvarutestare

Studerande Elizabeth

"I vår klass är vi ganska olika vilket är väldigt bra och vi har fått höra från våra undervisande att det är bra att vara olika för man tänker på olika sätt och kan då hitta olika typer av problem. Idén om att en programvarutestare är en specifik personlighetstyp stämmer inte – man kan verkligen vara vem som helst så länge man finner ett intresse i området. Som testare är det bra att tänka utanför boxen och jag ser att min kreativa konstbakgrund bara är en fördel."

joakim iot

Joakim från branschen

"Det är en roll som varit eftersatt där fler och fler börjar inse att det behövs testare för att kunna leverera resultat med kvalitét. Det är också en kreativ utbildning där du behöver komma på allt som måste testas. Det krävs att man kan tänka stort och kreativt och inse hur saker och ting fungerar. Man måste även ha god teknisk kompetens vilket utbildningen ger för att kunna förutse vad som kan hända med saker."

porträttbild adam

Adam, före detta student

"Lärarna uppmuntrade oss tidigt att gå på meetups för att träffa andra testare och tillsammans lösa testrelaterade problem. Mötena gav mig inte bara värdefulla tips utan också ett stort nätverk av vänner och andra duktiga människor jag har haft nytta av. Entusiasmen hos våra föreläsare gjorde oss också motiverade att ge det där lilla extra."

Vanliga frågor