Kurs i Fastighetsautomation på distans

Är du yrkesverksam inom bygg-och fastighetsbranschen och vill kompetensutveckla dig inom fastighetsautomation? Då är den här YH-kursen rätt för dig! Kursen ger fördjupad kompetens i att överse och reglera automatiserade fastighetssystem för fastighetstekniker, drifttekniker, fastighetsförvaltare eller motsvarande yrkesroll med yrkeserfarenhet.

Om Fastighetsautomation

YH-kursen Automation för fastigheter ger omfattande kunskaper i fastighets- och IT-system som är relevanta för fastighetsautomation och förser dig med fördjupad kompetens i att överse och reglera automatiserade fastighetssystem. Du får färdigheter i styr-och reglerteknik för att hanetara fastighetens tekniska system, att felsöka och förebygga störningar samt optimera fastighetstekniska system.

Efter kursen har du fördjupad kompetens i att ansvara för automatiserad fastighetsdrift och självständigt hantera relevanta fastighetstekniska system. Du kan även hantera fastighetsautomatiserade installationer och förvalta ny information om fastighetsbranschens digitala framsteg.

Under kursen

Under kursen får du kunskap om informations- och dokumenthanteringssystem och en överblick över framtidsutsikter vad gäller digitalisering och automatisering inom fastighetsbranschen. Du lär dig även om verktyg såsom styr- och reglerteknik, fjärrstyrning, sensorer, röststyrda apparater och om programmeringsspråket bakom. Kursen innehåller även teoretiska kunskaper om AI och IoT.

Utbildningen sker på distans och upplägget är utformat med hänsyn till att du som studerande ska kunna kombinera ditt arbete parallellt med dina studier. Kursen är på halvfart och du kommer att ha undervisning 1-2 dagar i veckan. Via vår läroplattform finns tillgång till kursmaterial, studiehandledning, inspelat material, chattforum och diskussionsgrupper.

KYHs distansupplägg är baserat på blended-learning, vilket innebär en kombination av inspelade föreläsningar, arbete individuellt eller i grupp samt fördjupning och diskussion i live-forum. Att du som studerande har snabb access till läraren ser vi som mycket viktigt för kunskapsprocessen och det slutgiltiga studieresultat.

Ansökan stängd

Studieort Distans

Studietid Flexibel

YH-poäng 12 veckor / 30 yhp

Studietakt Halvtid

Startdatum 6 november 2023

Sista ansökningsdag 29 september 2023

Kostnadsfri CSN-berättigad

Lämna intresseanmälan


Framtid och kompetensbehov

Det finns ett stort kompetensbehov inom fastighetsautomation. Automation inom fastighet är enligt Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd en av de viktigaste kompetenserna som befintliga medarbetare i fastighetsbranschen främst behöver utveckla. Kursen är framtagen i samråd med branschen och är utformad för att svara mot det behov som efterfrågas av arbetsmarknaden.

KursnamnYrkeshögskolepoäng (yhp)
Automation för fastigheter30
Summa30

Mer information och behörighet

Behörighetskrav: 1 år heltid yrkeserfarenhet som fastighetstekniker, drifttekniker, fastighetsförvaltare eller motsvarande yrkesroll inom
fastighetsbranschen. Alternativt tidigare arbete inom ROT-projekt eller nybyggnation med fastighetsautomation.

För dina studier behöver du en bärbar dator. Surfplatta eller mobiltelefon räcker inte utan du behöver en riktig dator som du kan installera windowsbaserad programvara på.

  • Vi rekommenderar en högst 2-3 år gammal dator med 8 Gb internminne och operativsystemet Windows 10 eller 11.
  • Vi rekommenderar ej Mac-datorer för denna utbildning.

Under utbildningen behöver du bekosta din egen kurslitteratur och onlinematerial. Uppskattningsvis är det cirka 2000 kr per termin. Du kommer också behöva personligt material som pennor, anteckningsblock, miniräknare och liknande.

Större delen av programvaran du använder i utbildningen är kostnadsfri för studenter. Under uppstarten på utbildningen får du tillgång till listan för kurslitteratur.

Vi hjälper dig så klart om du har särskilda behov som behöver stöd. Förbered din dokumentation och intyg inför utbildningsstart så att du får rätt hjälp så snabbt som möjligt.

Läs gärna mer om det på Myndigheten för yrkeshögskolans hemsida.

Kontakt

För frågor om utbildningen kontakta utbildningsledaren. Frågor gällande ansökan, antagning eller behörighet besvaras av Antagningsenheten.

Vanliga frågor