×
 

KYH x Byggsandra

Vi tar steget närmre jämställdhet inom byggbranschen genom samarbetet med Byggsandra – Sveriges första bygginspiratör.

Porträttbild på byggsandra

KYH är med på resan för att få en mer jämställd byggbransch!

Vem är Byggsandra?

Sandra Mobaraki är Sveriges första bygginspiratör och arbetar aktivt med att inspirera fler kvinnor till byggsektorn. Hon driver den digitala plattformen Byggsandra med över 7000 följare och når ut till ca 130 000 personer i månaden. Hon är även grundare till branschens snabbast växande nätverk "Byggbranschenskvinnor" som samlat över 400 kvinnor det senaste året. Sandra arbetar som en kommunikatör, opinionsbildare, föreläsare men även rådgivare som brinner för att ge branschens de bästa förutsättningarna för att lyckas.

KYH för en jämställd byggbransch - trailer

Serien är skapad i tätt samarbete mellan KYH och Byggsandra och visar två studerande, Iman och Malin - två kvinnor som har gjort olika resor. Båda har följt sin dröm och berättar om både mot- och medgångar på vägen mot drömjobbet. Att kvinnor ska kunna följa sin dröm och vision och vara en del av den här sektorn är en självklarhet. Men idag finns det många som inte vågar söka på grund av mansdominansen vilket vi vill motverka med det här samarbetet.

Byggsandra möter mätningsingenjören Iman

Idag finns det barriärer som hindrar kvinnor från att söka sig till samhällsbyggnadssektorn. I denna intervju får vi följa Iman, student på KYHs utbildning mätningsingenjör där hon delar med sig av hur hon kommit att välja byggsektorn, hur hon känner kring sitt val och hur processen varit kring att läsa en yrkeshögskoleutbildning.

Byggsandra möter examinerade Malin

I den här filmen möter vi före detta studenten Malin som idag arbetar som arbetsledare. Malin berättar om första mötet med byggbranschen som fick henne att ge upp på hennes dröm om byggbranschen, men sedan det nya hon fick under studierna hos KYH. Idag arbetar Malin som arbetsledare på Dipart och berättar om glädjen i hennes nya yrkesroll.

Byggsandras resa in i byggbranschen

Lyssna på hur Sandra berättar om hennes resa in i bygg, varför hon älskar byggsektorn och möt KYHs verksamhetschef Christina Frisk som berättar om vårt initiativ till att öka jämställdheten.

Bilden av samhällsbyggaren

Inom yrkeshögskolan i Sverige är KYH den aktör som levererar flest utbildningar inom samhällsbyggnad. Men, som hela branschen, finns behov av att öka andelen kvinnliga sökanden till utbildningarna. Bilden av vad det innebär att arbeta inom bygg- och samhällsbyggnadssektorn är också alltför snäv och behöver nyanseras.

En jämställd bransch

Vi ser att fördelningen mellan könen hos oss på KYH blir bättre för varje år. Från förra året ser vi bland annat en fantastisk ökning på vår utbildning Byggproduktionsledare. Nu strävar vi efter samma fina ökning på alla våra utbildningar och i branschen i stort. Den videoserie som nu lanseras är en fortsättning på samarbetet som startade 2021. Serien är skapad i tätt samarbete med KYH och visar två studerande, Iman och Malin - två kvinnor som har gjort olika resor. Båda har följt sin dröm och berättar om både mot- och medgångar på vägen mot drömjobbet.  

Vår syn på jämställdhet

KYH arbetar aktivt med både ett externt och internt jämställdhetsarbete. Som anordnare är vår ambition att våra utbildningars ledningsgrupper ska ha en könsfördelning på 40/60 kvinnor och män eller jämnare. KYH som är störst YH-aktör i Sverige inom samhällsbyggnad vill därmed vara högst delaktig i vägen mot att nå regeringens 25 procentiga mål.

Vi vill förändra bilden av att personer inom byggbranschen är män med hammare i handen, och att arbetet är tungt och hårt. Här finns ett brett spektrum av olika roller. Vi måste visa upp den andra sidan av byggbranschen, att man är med och bygger samt utvecklar de städer och områden som vi vistas i och lever i. Det finns en stolthet i att ha varit med och byggt en lägenhet där familjer flyttar in och växer upp i.

Sandra Mobaraki,
Byggsandra

2020

Antal sökande i procent på utbildningar inom samhällsbyggnad

2021

Antal sökande i procent på utbildningar inom samhällsbyggnad

2022

Antal sökande i procent på utbildningar inom samhällsbyggnad

KYH sätter jämställdhet på schemat!

Från och med 2022 får studenterna hos KYH gå en kurs som heter "Jämlikhet i yrkesrollen". Kursens syfte är att ge de studerande kunskap och insikter om jämställdhet och jämlikhet, dess utmaningar och förutsättningar i arbetslivet. Kursen ger inblick i, och lyfter diskussionen om, hur man som individ och grupp arbetar för jämställdhet och jämlikhet i klassrummet, på LIA och på arbetsplatsen.