Välj studieort

Handläggare på byggnadsnämnd | Utbildning via KYH Anywhere

Utvecklas inom bygglov och kommunikation i rollen som handläggare på byggnadsnämnd!

Studieort Anywhere via Gävle, Hudiksvall, Malmö & Stockholm
Längd 2 år
YH-poäng 400 poäng
Studietakt Heltid
LIA-praktik 20 veckor
Nästa start HT-24
Sista ansökningsdag 2 juni 2024
Öppen för ansökan

Kostnadsfri CSN-berättigad Möjlighet till extra studiestöd

Ansök nu


Vad gör en Handläggare på byggnadsnämnd?

Som handläggare på byggnadsnämnd är du anställd av kommun och inom offentlig verksamhet. Du arbetar bland annat med att granska handlingar och byggen samt beslutar om kontrollplaner. I arbetet ingår även att tillämpa beräkningar efter översikts- och detaljplaner. Du har koll på konstruktion, ritningslära, byggteknik, lagstiftning och Boverkets byggregler. I dina beslut har du stort fokus på ett miljövänligt och hållbart byggande.

Rollen som bygglovshandläggare är kommunikativ. Du har mycket kontakt med olika människor i samband med bygglovsansökningar, och ofta finns ett rådgivande element i regelfrågor. Du arbetar främst på kontoret, men gör ibland besök på byggarbetsplatsen.

Exempel på yrkestitlar

  • Handläggare på byggnadsnämnd
  • Bygglovshandläggare
  • Byggnadsinspektör
Studieort Anywhere via Gävle, Hudiksvall, Malmö & Stockholm
Längd 2 år
YH-poäng 400 poäng
Studietakt Heltid
LIA-praktik 20 veckor
Nästa start HT-24
Sista ansökningsdag 2 juni 2024
Öppen för ansökan

Kostnadsfri CSN-berättigad Möjlighet till extra studiestöd

Ansök nu


glad man arbetar vid skrivbord

Under YH-utbildningen

Du får kunskap om samhällsbyggnadsprocessen, bygglagen, Boverkets regler, energikrav och byggteknik. Du lär dig arbeta i en politiskt styrd organisation och hur du handlägger tillsynsärenden med hänsyn till berörda parter. Du får även färdigheter i kommunikation och kundbemötande.

Fler kunskaper:

  • Offentlig myndighetsutövning, förvaltningslag & kommunallag
  • Lagstiftning inom PBL & PBF
  • Arkitektur, gestaltning, bebyggelsehistoria & byggnadsvård
  • Kvalitetsverktyg & kvalitetsprocesser

Framtidsutsikter

Efterfrågan på bygglovshandläggare fortsätter öka efter att det har varit brist på bygglovshandläggare under en längre period. Samtidigt ökar även kompetenskraven, vilket främst beror på ökade regelkrav, såsom anpassning till EU-direktiv, PBL och energieffektivisering. Idag kräver rollen eftergymnasial utbildning. Utbildningen är framtagen i samråd med branschen så att din kunskap matchar efterfrågan på arbetsmarknaden.

Mer om utbildningen

  • För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du ha en gymnasieexamen eller motsvarande. Du behöver även ha minst godkänt betyg i följande kurser:

    • Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2

     

    Saknar du något behörighetskrav? Ingen fara, det finns flera sätt att bli behörig till en YH-utbildning på KYH. Läs mer om behörighet!

  • Handläggare på byggnadsnämnd är en Anywhere-utbildning. Du kan välja mellan Anywhere-orterna: Gävle, Hudiksvall, Malmö och Stockholm. Att studera via KYH Anywhere innebär platsbunden undervisning på din valda ort.

    Så fungerar det:

    KYH Anywhere är ett modernt utbildningsupplägg som innebär att en och samma utbildning går på flera orter samtidigt. Utbildningen är platsbunden till respektive studieort och funkar så att du sitter tillsammans med andra studerande på din valda studieort. Föreläsaren sänder undervisningen live via länk till alla orter samtidigt. På så vis får du även klasskamrater som sitter utspridda runt om i landet.

    Under den här utbildningen kommer du ha föreläsningar ca två dagar i veckan på plats i lokalen.

Kontakt

Frågor om utbildningen? Kontakta utbildningsledaren. Frågor om ansökan, antagning eller behörighet? Kontakta vår antagningsenhet.

  • Var bor du?

    Bor du långt från orterna som den här utbildningen går på, eller passar hemmastudier helt enkelt bara bättre? We got you! Utbildningen erbjuds nämligen även på distans, se mer här.

    person sitter i gruppsamtal på datorn
  • 5 fördelar med YH-utbildning

    Lång praktik, kortare studietid och nära koppling till arbetslivet. Fördelarna med YH-utbildning är många! Här listar vi 5 fördelar som vi tror lockar allt fler att söka en YH-utbildning på KYH.

    glad studerande håller i surfplatta

Vanliga frågor

  • Ja, för dina studier behöver du en bärbar dator. Vi rekommenderar en högst 2-3 år gammal dator (PC) med 8 GB internminne och operativsystemet Windows 10 eller 11. En surfplatta eller mobiltelefon räcker inte, utan du behöver en riktig dator som du kan installera windowsbaserad programvara på. Vi rekommenderar därför inte Mac-datorer.

  • Vid uppstarten på utbildningen får du tillgång till listan för kurslitteratur. Under utbildningen behöver du bekosta din egen kurslitteratur och eventuellt onlinematerial, vilket kan handla om cirka 2000 kronor per termin. Du kommer också behöva personligt material som pennor, anteckningsblock, miniräknare och liknande. Större delen av programvaran som används i utbildningen är dock kostnadsfri för studenter.

  • Ja, vi erbjuder särskilt stöd för dig som är i behov av det. Ta kontakt med din utbildningsledare när du har blivit antagen för att boka ett möte om hur du kan få hjälp. Läs mer om studiestöd.

Senaste nytt på KYH