
Handläggare på byggnadsnämnd utbildning på distans
Utveckla dina kunskaper i kommunikation och ditt intresse för samhällsbyggnad i rollen som bygglovshandläggare! Den här utbildningen går på distans. Under utbildningen anordnas (ingår) dock 2 närträffar/läsår 1-2 dagar/tillfälle.
Vad gör en Handläggare på byggnadsnämnd?
Som Handläggare på byggnadsnämnd är du anställd av kommun och inom offentlig verksamhet, och kan arbeta antingen som bygglovshandläggare eller byggnadsinspektör. I arbetet granskar du bland annat handlingar och byggen, beslutar om kontrollplaner.
Yrkesrollen är kommunikativ och du har mycket kontakt med olika människor i sambandmed bygglovsansökningar, och ofta finns ett rådgivande element i regelfrågor.
Under utbildningen
Under utbildningen får du kompetens inom samhällsbyggnadsprocessen, plan- och bygglagen, Boverkets regler, energikrav, byggteknik, kommunikation och kundbemötande.
Jag upplever att konjunkturen har vänt, det är stort behov på rådgivning och kompetens där. Då är det viktigt att det finns utbildningar som kan svara på efterfrågan när den verkligen kommer.
Framtid och kompetensbehov
Det har varit brist på Handläggare på byggnadsnämnd, Bygglovshandläggare och Byggnadsinspektörer under en längre period. Ett ökande antal bygglovsärenden väntas i och med en hög byggtakt på oväntat stark bostadsmarknad. Eftersom ansökningarna handläggs av kommunerna och ska hanteras inom en fastställd tid medför det att efterfrågan på bygglovshandläggare och byggnadsinspektörer ökar.
Hållbarhet har alltid varit en grundsten för KYH inom samhällsbyggnad vilket har influerat sättet vi undervisar på samt våra samarbeten. Vi är noga med att skapa långa relationer inom våra branscher och flera av de som sitter i ledningsgrupperna hos KYH har gjort det i många år. En del av vår filosofi är att skapa specialisten som företagen i våra nätverk vill anställa. Vi är stolta över våra relationer som finns över flera regioner i hela landet.
Våra utbildningar leder oftast till någon typ av arbete inom konsulttjänster och vi, tillsammans med studenten, arbetar aktivt med förberedelserna under hela utbildningen. Så att du som KYH student ska kunna träna på att söka jobb, känna dig trygg och säker på intervju och slutligen bli anställningsbar!
Exempel på yrkestitlar förutom Handläggare på byggnadsnämnd:
- Bygglovshandläggare
- Byggnadsinspektör
- Handläggare bygglov
Mer information och behörighet
För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du ha gymnasieexamen från Sverige eller annat land. Du behöver även ha minst godkänt betyg i särskilda behörighetskurserna nedan:
- Svenska B / Svenska 2 / Svenska som andraspråk 2
Saknar du något behörighetskrav? Då kanske du kan söka på reell kompetens eller göra ett kostnadsfritt behörighetstest.
För dina studier behöver du en bärbar dator. Surfplatta eller mobiltelefon räcker inte utan du behöver en riktig dator som du kan installera programvara på.
- Vi rekommenderar en högst 2-3 år gammal dator med 8 Gb internminne.
- För våra anywhere-utbildningar är det även krav på nätverksuppkoppling, webbkamera samt hörlurar med mikrofon.
Under utbildningen behöver du bekosta din egen kurslitteratur och onlinematerial. Uppskattningsvis är det cirka 2000 kr per termin. Du kommer också behöva personligt material som pennor, anteckningsblock, miniräknare och liknande.
Vi hjälper dig så klart om du har särskilda behov som behöver stöd. Förbered din dokumentation och intyg inför utbildningsstart så att du får rätt hjälp så snabbt som möjligt.
Läs gärna mer om det på Myndigheten för yrkeshögskolans hemsida.
Kontakt
För frågor om utbildningen kontakta utbildningsledaren. Frågor gällande ansökan, antagning eller behörighet besvaras av Antagningsenheten.
Våra samarbetspartners och föreläsare
Vanliga frågor
Vad ska jag tänka på när jag söker?
Det är viktigt att din ansökan är komplett med de handlingar som efterfrågas. Betyg från avslutad gymnasieutbildning ska antingen vara scannad version av originalet eller fotad version av originalet.
Hur många poäng är en termin på utbildningarna?
En veckas heltidsstudier på yrkeshögskola motsvarar 5 yrkeshögskolepoäng. Längden på terminerna kan variera och därför finns ingen exakt siffra för en termin. Generellt är våra utbildningar på 2 år ca 400 yrkeshögskolepoäng. Prata med din utbildningsledare om dina terminstider.
Kan jag komplettera min ansökan senare?
Du kan komplettera fram till sista ansökningsdag om du lämnat in en ansökan i tid.