Akut behov av processtekniker - så får du nytt jobb på bara 1,5 år 

Av: Jenny Olsson

Den digitala omställningen inom smart industri har öppnat upp en värld av nya möjligheter för Processtekniker. Nu står branschen inför rekryteringsutmaningar och kompetensbrist, vilket hotar den industriella tillväxten. Drömmer du om att arbeta i en spännande och digitaliserad värld? Här berättar vi om den snabbaste vägen in i branschen!

man håller i data och kollar automationsstatus i realtid

Stort behov av nyrekrytering inom processteknik 

Den digitala transformationen inom smart industri har gjort processteknikerns roll mer spännande än någonsin. Under de senaste åren har det nämligen tillkommit nya kraftfulla verktyg som effektiviserar produktionen och driver innovationen inom industrin framåt. Exempelvis har processystem så som IoT-enheter gjort det möjligt att övervaka och kontrollera industriella processer i realtid. Dessutom har analysverktyg och maskininlärningsalgoritmer blivit allt mer avancerade, vilket gör det lättare att identifiera mönster och optimera processer. 

För att hålla jämna steg med dessa förändringar behövs det nu fler personer med rätt teknisk kompetens. Redan idag är rekryteringssvårigheterna och kompetensbristen inom processteknik ett stort hinder för tillväxten. Arbetsförmedlingens prognos pekar på goda jobbmöjligheter för processtekniker inom den industriella tillverkningen. Dessutom förväntas efterfrågan öka ytterligare långt in i framtiden i takt med att allt fler erfarna arbetstagare går i pension.

Arbeta i framkanten av teknologi 

Processtekniker är experter inom industriell kvalitet och automatisering. De är hjärnan bakom de digitala och smarta processystemen så som IoT, AI och robotik och är den som styr produktionen. 

I arbetsuppgifterna ingår bland annat att genomföra analyser och underhålla system för att minimera avbrott och fel. Du blir helt enkelt den som håller hjulen snurrande i en högteknologisk värld, där allt blir smartare och mer automatiserat. 

Andra arbetsuppgifter är: 

  • Upptäcka och förhindra eventuella fel och driftstörningar.
  • Minimera stopp, fel och kostnader i produktionsprocessen.
  • Bidra med specialkompetens inom underhåll, logistik, automation och kvalitetsförbättring.

Branschnära utbildning som leder till jobb 

Så om du är ute efter en spännande och efterfrågad karriär och samtidigt vill vara med och forma framtidens industri, kan en YH-utbildning inom processteknik vara valet för dig.

Hos KYH yrkeshögskola kan du gå en YH-utbildning till Processtekniker inom smart industri på endast 1,5 år med start nu i januari. Utbildningen är framtagen tillsammans med företag från branschen för att säkerställa att du får den kunskap som efterfrågas av arbetsmarknaden nu och i framtiden. Utbildningen är helt kostnadsfri och CSN-berättigad med möjlighet att söka omställningsstudiestödet. 

Långa praktikperioder är ett framgångsrecept – 9/10 får jobb

I utbildningen ingår det lång praktik så att du knyta värdefulla branschkontakter och samla på dig yrkeserfarenhet redan innan examen. 

Under praktiken fördjupar du din förståelse för rollen och dess komplexitet och får tid att utforska olika aspekter av yrket. Det är en extra merit på CV:et och leder till att hela 9/10 får jobb direkt efter examen. Strax över hälften av dessa får anställning på den arbetsplats där de utförde sin praktik. 

–  Det är svårt att rekrytera processtekniker, svårt att hitta kompetens och det kommer bli svårare. Det är en enorm konkurrens om de utbildade personer som finns att tillgå. Praktiken är en bra ingång på arbetsmarknaden, säger Erik Fagerström, VD på Jokkmokks Värmeverk.