Solenergiprojektör - KYH
Utbildningar / - Samhällsbyggnad / KYH Anywhere /

Solenergiprojektör

Planera och projektera framtidens solenergianläggningar och driv utvecklingen mot högt uppsatta klimatmål.

 • Stort ansvar genom hela processen
 • Arbeta med framtidens miljöfrågor
 • Organisatorisk och social arbetsmiljö
 • Projektera solenergianläggningar utifrån energibehov och investeringsbudget, och säkerställ dess kvalitet och prestanda.

 • Var med och utveckla nya energilösningar i en hållbar yrkesroll med stor efterfrågan.

 • Arbeta nära kunder i en konsultativ roll, utför behovsanalyser och led säljprocesser.

Om utbildningen

En solenergiprojektör planlägger och tar fram solenergianläggningar mot kund. Som solenergiprojektör konstruerar du lösningsförslag som uppfyller både kundens och branschens krav vad gäller prestanda och kvalitet. Du arbetar inte med själva monteringen av anläggningarna, utan administrerar installatörerna som sköter den.

Under utbildningen rustas du med gedigna kunskaper i att självständigt projektera mindre och större solenergianläggningar. Utbildningen passar dig som gillar att vara spindeln i nätet, är bra på kundrelationer och duktig på att ha en helhetssyn över projekt.

Som solenergiprojektör arbetar du inom en av världens snabbast växande branscher. Intresset för hållbara energilösningar växer hos både privatpersoner och i planeringen av stora byggprojekt. Du blir en nyckelperson i företaget, då den här typen av utbildning har saknats på många håll i landet och ny kompetens är nödvändig för att branschen ska kunna växa i takt med efterfrågan.

Formen för utbildningen kallar vi satellit. Undervisningen sker som vanligt i ett klassrum med kurskamrater — skillnaden är att den samlade klassen sitter på olika platser i landet och att föreläsarna undervisar via livesändning istället för på plats. Läs mer om Anywhere-konceptet här.

 • Eskilstuna
 • Gävle
 • Katrineholm
 • Malmö
 • Norrtälje
 • Östersund
 • Vingåker
 • 2 år
 • KYH Anywhere
 • CSN-berättigad
 • 20 veckor LIA/praktik
 • 100 % – 15h undervisning i veckan
 • 35 platser
Yrkesrollen och branschen är nya och utvecklas hela tiden
Ann, student Solenergiprojektör
Läs hela intervjun

Det här lär du dig

 • Affärsutveckling

  Under utbildningen rustas du med verktygen du behöver för att utveckla affärsidéer och utforma affärsplaner. Du lär dig om affärsplanens olika delar såsom omvärldsanalys, nya marknader och affärsmöjligheter.

 • Installationsteknik

  Du lär dig att använda branschens verktyg för att bedöma olika fastigheters förutsättningar inför installation av solenergisystem. Kursen ger dig kunskaper inom byggnadstekniska lösningar och konstruktionssystem.

 • Projektkunskap och projektering

  Du lär dig även om projektledning, projekteringsfasen och om installation inom teknikområdet kopplat till lagar och regler. Bland annat behandlas bygglovsregler, KMA samt riskanalyser och du lär dig hur man skriver avtal och anbudsförfarande.

En dag på jobbet

En dag på jobbet

Olle Blandin är VD på Brion Solenergi och har varit med under 8 år i solcellsbranschen, i flera olika roller och därmed fått chansen att se utvecklingen ur flera perspektiv. Här berättar han om arbetsrollen som solenergiprojektör och vad solenergi innebär: Priserna och attityden är det som har förändrats mest – idag är tekniken ekonomisk mer tillgänglig för fler personer och företag och de flesta har förstått att solenergi inte är en fluga som snart kommer att försvinna, utan en bra och hållbar teknik. En person som arbetar som solenergiprojektör projekterar fram så att kunden får den bästa tänkbara anläggningen, utifrån fastighetens specifika samt säkerställer att alla regler och krav följs. En typisk arbetsdag är mestadels på kontor, där man arbetar mycket framför datorn men också tillsammans med Projektledare, Elektriker och Konsulter. Arbetet innehåller att man räknar, ritar, diskuterar och löser problem på en teoretisk nivå. För framtiden är Olle positiv. Solcellsbranschen ökar mycket varje år men det är långt kvar till att solenergi tar den platsen som behövs i de svenska elnätet. Så att vi kommer att behöva många fler projektörer framöver är något jag är helt säker på

Saknar du behörighet?

Du kan bli antagen ändå! Du kan söka utbildningen genom reell kompetens. Läs mer under “Behörighet.”

Kurser

Kursens syfte är att du ska få insikt i, och kunna beskriva, processer i en grupps utveckling samt få förutsättningar för att kunna reflektera över din egna roll som gruppmedlem. Kursen ska vara en introduktion till vad de olika momenten i utbildningen innebär för yrkesrollen. Branschföretag kommer att bli inbjudna för att komma och informera klassen om branschen och arbetsrollen.

Den här kursen ger dig kunskap inom energisystem med fokus på sol, teknik och ekonomi. Kursen ger dig fördjupad kunskap för att för att göra rätt systemval i en solenergianläggning kopplat till prestanda, dimension, behov, funktion, ekonomi och miljöklassificering

Den här kursen ger dig överblick av energisystemområdet och du får förståelse för distribution och lagring av solenergi och hur det påverkar det svenska elnätet. Du får även fördjupade kunskaper om dimensionering, effektiv placering, lagringskapacitet, verkningsgrader, beräkningsmodeller och systemsortiment relaterat till solenergiteknik. Allt detta ger dig rätt förutsättningar för att bidra till förnyelsebara energisystem baserade på solenergi.

Den här kursen ger grundläggande kunskaper kring hur elarbete går till vid installation av solenergiystem. Du kommer inte utföra elarbeten men bör kunna beställa rätt produkter och tjänster i rätt tid.

Den här kursen ger dig verktyg att bedöma en fastighets förutsättningar inför installation av solenergisystem. Kursen ger kunskaper inom byggnadstekniska lösningar och konstruktionssystem. Kursen hjälper dig att göra kvalitativa val för material och produkter för solenergianläggningar samt vilka nationella regelverk och standarder som du bör ta hänsyn till vid installationer.

I den här kursen lär du dig om projektledning och projekteringsfasen samt installation inom teknikområdet i enighet till nationella lagar och regler. Bland annat behandlas bygglovsregler, KMA samt riskanalyser och du lär dig hur man skriver avtal och anbudsförfarande. Du får fördjupade kunskaper om byggnadstekniska lösningar och kvalitativa val av material och produkter.

Den här kursen ger dig rätt verktyg för att ha god kundkontakt samt fördjupad kunskap i säljprocessen. Säljprocessen behandlas från kundkontakt och behovsanalys till uppföljning av affär och färdigheter i rådgivande samtal.

Med hjälp av den här kursen får du kunskap om lagar och regler inom byggsektorn och hur det samverkar i samband med solenergiprojektering. Du får inblick i hur man bör skriva avtal samt utforma offerter och kalkyleringsunderlag. Du får även förståelse för kvalitets-miljö och arbetsmiljöplan, ESA (Elsäkerhetsanvisningarna) och konsumentjuridik.

Som solenergiprojektör bör du kunna beräkna lönsamheten för interna inköp, investeringar och produktion men även förstå lönsamheten för kund och leverantör. Den här kursen ger dig kunskap inom företagsekonomi, samhällsekonomi, ekonomistyrning, privatekonomi, LCC och investeringsbedömningar med miljöaspekt.

Den här kursen ger dig en helhetssyn på företagande och ger dig rätt verktyg för att utveckla en affärsidé och utforma en affärsplan. Kursen behandlar affärsplanens olika delar så som omvärldsanalys, nya marknader, affärsmöjligheter, hot och risker.
Efter denna kurs har du förutsättningar att arbeta konsultativt med rådgivning, utföra behovsanalyser och leda säljprocesser, utforma avtal, kunna anbudsförfarande, skriva affärsplan, genomföra uppföljning.

LIA är en förkortning av lärande i arbete och är en kurs där du är ute hos ett företag och arbetar som junior solenergiprojektör för att utvecklas mer i din nya yrkesroll.

En av de sista kurserna du gör på utbildningen. Här får du chansen att fördjupa och utveckla dig i alla de kunskaper och färdigheter som erhållits från tidigare kurser på utbildningen och applicera detta i en produktion inom ramen för solenergiprojektering. Detta arbete gör du med fördel tillsammans med ett företag som då ska ta fram en konkret uppgift relaterad till ett verkligt behov.

Du ansöker genom "Ansök utbildningen nu!"-knappen. Du kommer då till vårt antagningssystem där du behöver fylla i dina uppgifter, bifoga ditt gymnasiebetyg och eventuellt CV - därefter gör du din ansökan. Under våren kommer du bli kallad till ett urvalsprov, läs mer under fliken "urval".

För att bli antagen till den här utbildningen behöver du gymnasieexamen från Sverige eller annat land med minst godkänt betyg i:

Svenska 2 eller Svenska som andra språk 2, 100 poäng
Matematik 2, 100 poäng

ELLER

Bygg och anläggning 2, 200 poäng

ELLER

Praktisk ellära, 100 poäng

Saknar du något behörighetskrav?
Vi kollar inte bara på ditt gymnasiebetyg utan också på ditt CV och dina kunskaper som helhet. När du ansöker fyller du i “reell kompetens” med en motivering, samt bifogar CV och andra intyg eller utbildningar som vi kan göra bedömning på.

Provet innehåller svenska, matematik och analysförmåga och genomförs under en timme. Provet avgör din urvalspoäng. Skriver du inte provet får du 0 poäng, och minskar därmed chanserna att bli antagen. Provet är skapat så att ditt resultat blir detsamma oberoende av vem som rättar. Du behöver ha tillgång till egen dator som du kan ladda ner program på samt wifi för att skriva provet.

Matematik, en veckas kurs som avslutas med tentamen. Klarar du preparandkursen har du garanterad plats på utbildningen. Du kan endast delta på den här kursen om du saknar matematik 2 som betyg. Urval sker på samma sätt som till vanliga utbildningar, urvalsprovet. Mer information kommer inom kort, om du saknar kravet och har ansökt kommer vi skicka information till dig via vårt antagningssystem.

Utbildningen är en del av vårt Anywhere-koncept och går på flera utbildningsorter samtidigt via videokonferens. Du kan alltså både studera och hitta jobb utan att behöva flytta. Utbildningslokalerna kan vara hos KYH eller i kommunens VUX- eller YH-centrum. Du sitter i ett klassrum som vanligt tillsammans med dina studiekollegor. Det som skiljer är att läraren undervisar via videokonferens. Oftast är läraren på annan ort och under lektionerna kommunicerar du via högtalare och mikrofon. Det är alltså ingen distansutbildning. Ungefär 15 timmar i veckan är det klassrumsundervisning och resterande timmar är till för grupparbeten, så kallade case, samt självstudier.

 • Har du ofullständiga betyg men erfarenhet? Kontakta antagningen.

Vad behöver du för dina studier?

 • Dator

  För studier hos oss på KYH behöver du en bärbar PC och hörlurar med mic. Vi rekommenderar att du som ska gå en utbildning inom samhällsbygg har en PC med Windows då vissa programvaror ej fungerar på Mac. Du behöver installera program som används i kurserna. Av den anledningen fungerar inte Chromebook eller liknande. Datorkraven är: RAM 8 GB, CPU 32-processor, Windows 7, 8 eller 10. Det är även krav på nätverksuppkoppling och webbkamera.

 • Kurslitteratur

  Under utbildningen behöver du bekosta din egen kurslitteratur och onlinematerial. Uppskattningsvis är det cirka 2000 kr per termin.
  Du kommer också behöva personligt material som pennor, anteckningsblock, miniräknare och liknande.

 • Särskilda behov

  Vi hjälper dig så klart om du har särskilda behov som behöver stöd. Förbered din dokumentation och intyg inför utbildningsstart så att du får rätt hjälp så snabbt som möjligt.

Gå tilllbaka till alla våra utbildningar
Vill du kontakta någon av oss på KYH?