"Det ökande intresset och efterfrågan som finns för solenergi från företag och privatpersoner fortsätter, vilket innebär att vi har ett växande behov av att anställa projektörer, installatörer, och montörer."
Den här YH-utbildningen finns på flera orter. Läs mer om utbildningen genom att först välja studieort.
OBS! Via vår studieform ”KYH Anywhere” kan du läsa just den här utbildningen i Eskilstuna, Malmö eller Norrtälje.
Är du en strukturerad problemlösare som vill jobba med hållbar energi? Utbilda dig till projektledare inom solenergi och led projekt från idé till färdig anläggning.
Som projektledare ansvarar du för att planera, leda och övervaka projekt för installation av solenergianläggningar. Du säkerställer att projektet följer lokala regler, hållbarhetsstandarder och håller hög kvalitet.
Du samordnar också kommunikationen mellan kunder, entreprenörer, leverantörer, ditt team och andra intressenter för att säkerställa att projektet flyter på, levereras i tid och inom budget.
Observera att du inte monterar anläggningarna, utan det sköts av installatörer. Som projektledare arbetar du med projektering och samordning på uppdrag av kund.
"Det ökande intresset och efterfrågan som finns för solenergi från företag och privatpersoner fortsätter, vilket innebär att vi har ett växande behov av att anställa projektörer, installatörer, och montörer."
Under YH-utbildningen lär du dig projektera solenergisystem, energilagring och andra typer av energisystem. Du får färdigheter i att arbeta konsultativt med rådgivning, affärsutveckling och anbud. Fler kunskaper:
Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen som ”Projektledare solenergi”. Här är några exempel på yrkestitlar:
Framtidsutsikter för projektledare inom solenergi: Hållbara energilösningar blir allt vanligare – och viktigare! Ett av Sveriges energi- och klimatmål är att all elproduktion ska vara 100% förnybar till år 2040. Det medför stora krav på branschen, men framför allt betyder det att det behövs många fler projektledare inom området.
Projektledare solenergi är en YH-utbildning som ingår i vår studieform ”KYH Hybrid”. Det innebär att utbildningen har ett hybridupplägg med undervisning på plats i Göteborg varvat med självstudier som sker digitalt. Utbildningen läses på heltid under 2 år.
Vi tillämpar det pedagogiska upplägget ”Flipped classroom”, vilket innebär att du tittar på förinspelat material, gör instuderingsfrågor eller annat för att förbereda dig inför schemalagda lektionstillfällen. Det är lektionstillfällen två halvdagar i veckan där du, tillsammans med din klass och utbildare, genomför interaktiva lektioner i klassrum.
Via vår digitala lärplattform har du tillgång till material och studiehandledning. Läs mer om studieformen KYH Hybrid här!
Saknar du något behörighetskrav? Ingen fara, det finns flera sätt att bli behörig till en YH-utbildning på KYH. Läs mer om behörighet!
Totalt: 410 YH-poäng
Till dina studier rekommenderar vi att du har en egen bärbar dator (PC).
Observera att Mac, Chromebook, surfplattor eller liknande inte är kompatibla med utbildningens, eller branschens, programvaror och system.
Praktiken, som kallas för LIA inom yrkeshögskolan, ligger på 100 YH-poäng vilket motsvarar 20 veckor (heltid). Läs mer om yrkeshögskolans poängsystem.
Utbildningen i Stockholm är 2 år och omfattar 400 YH-poäng. Läs om yrkeshögskolans poängsystem.
Utbildningen i Göteborg är 2 år och omfattar 410 YH-poäng. Läs om yrkeshögskolans poängsystem.
Utbildningen via KYH Anywhere är 2 år och omfattar 410 YH-poäng. Läs om yrkeshögskolans poängsystem.
Solenergin spelar en viktig roll i Sveriges mål om 100 % förnybar elproduktion till år 2040. Med rätt utbildning och inställning finns goda jobbmöjligheter för projektledare. Hos KYH får du även verktyg för att framgångsrikt söka LIA (praktik) och jobb, bygga ditt personliga varumärke och nätverk med branschen redan under studietiden, vilket ökar dina chanser till jobb.
Solenergi är en av de snabbast växande energikällorna vilket tyder på ljusa framtidsutsikter för projektledare inom solenergi. Enligt SolarPower Europe har antal jobb i Europa ökat med 27 % mellan åren 2023 och 2024.
Efter studier på yrkeshögskola får du antingen ett examensbevis eller utbildningsbevis, beroende på utbildningens längd och nivå. YH-utbildningar som är minst 1 år långa leder till en yrkeshögskoleexamen, medan kortare YH-utbildningar, såsom YH-kurser, resulterar i ett utbildningsbevis.
Eftersom YH-utbildningar är skapade med arbetslivet leder de till kompetens som efterfrågas. Det är en bidragande faktor till att många får jobb efter att ha läst på yrkeshögskolan. Statistik från Myndigheten för yrkeshögskolan visar att 84% av de examinerade år 2023 hade jobb ett år efter sin YH-utbildning.
Våra YH-utbildningar ligger på SeQF 5-nivå. SeQF är en svensk referensram för hur man klassificerar kvalifikationer, såsom olika examina från utbildning. För att sätta nivå 5 i kontext så ligger en gymnasieexamen på nivå 4. Yrkeshögskolan ligger därmed på en eftergymnasial nivå.
På KYH erbjuder vi fyra studieformer med olika studieupplägg. Hitta studieformen som passar dig!
Fördelarna med att studera på en yrkeshögskola är många, särskilt för den som vill gå en kortare, praktisk och arbetslivsinriktad utbildning. Här är några av de största fördelarna med YH-utbildningar:
En av fördelarna som också kan ses som en nackdel är att eftersom yrkeshögskolans utbildningsutbud baseras på arbetsmarknadens behov så kan det vara svårt att planera på lång sikt. Om du inte har möjlighet att börja studera denna termin kanske inte samma utbildning finns kvar att söka nästa år.
Skillnaden mellan yrkeshögskola och högskola/universitet ligger främst i utbildningsinnehåll och koppling till arbetslivet.
Båda utbildningsformerna har sina styrkor och passar olika personer beroende på deras mål och sätt att lära. Om du vill snabbt ut i arbetslivet med praktiska kunskaper är yrkeshögskolan ett bra val.
Det är inte alltid lätt att veta vilken väg som är rätt att gå, men att hitta en utbildning som matchar både dina intressen och mål är en bra start. För att göra det enklare kan du göra vårt quiz! Det är ett snabbt sätt att få en bättre uppfattning om vilka utbildningar som kan passa just dina styrkor och ambitioner.
Ja, alla YH-utbildningar berättigar till studiemedel från CSN. Det innebär att du kan plugga med ekonomiskt stöd under hela studietiden. Läs mer om olika typer av studiemedel.
När du har blivit antagen till en utbildning hos KYH kommer du att få ett meddelande i yh-antagning.se med ämnesraden ”Viktig information inför utbildningsstart”. Där hittar du information om upprop och utbildningsstart.
När du har blivit antagen till en utbildning hos KYH kommer du att få ett meddelande i yh-antagning.se med ämnesraden ”Viktig information inför utbildningsstart”. Där hittar du mer detaljerad information i en bifogad pdf. Under din studietid har du tillgång till ditt schema i vår lärplattform Omniway.
När du har blivit antagen till en utbildning hos KYH kommer du att få ett meddelande i yh-antagning.se med ämnesraden ”Viktig information inför studiestart”. Där hittar du mer detaljerad information.
Ja, för dina studier behöver du en bärbar dator men kraven kan skilja sig åt mellan olika utbildningar. På respektive utbildningssida hittar du vilka specifikationer som rekommenderas för din utbildning.
Vid uppstarten på utbildningen får du tillgång till listan för kurslitteratur. Under utbildningen behöver du bekosta din egen kurslitteratur och eventuellt onlinematerial, vilket kan handla om cirka 2000 kronor per termin. Du kommer också behöva personligt material som pennor, anteckningsblock, miniräknare och liknande. Större delen av programvaran som används i utbildningen är dock kostnadsfri för studenter.
På KYH bedriver vi enbart YH-utbildningar på svenska, men visst kursmaterial kan ha inslag av texter på engelska.
En veckas heltidsstudier på yrkeshögskola motsvarar 5 yrkeshögskolepoäng. Generellt ligger våra 2-åriga utbildningar på cirka 400 YH-poäng, men längden på terminerna kan variera mellan olika utbildningar och därför finns ingen exakt siffra för en ”vanlig” termin. Prata med din utbildningsledare om dina terminstider.
Ja, vi erbjuder särskilt stöd för dig som är i behov av det. Ta kontakt med din utbildningsledare när du har blivit antagen för att boka ett möte om hur du kan få hjälp. Läs mer om studiestöd.
Vi rekommenderar inte att du arbetar parallellt med dina studier eftersom majoriteten av våra utbildningar går på heltid, vilket motsvarar 40 timmars studier per vecka. Vissa jobbar extra på kvällar och helger, men vi rekommenderar att du fokuserar på studierna.
Nej, utbildningarna är helt avgiftsfria vilket innebär att vi inte tar ut några undervisningsavgifter. Däremot bekostar du eventuell kurslitteratur och annat studiematerial själv.
Ja, via vår studieform KYH Remote bedrivs utbildningar på distans. Se våra aktuella distansutbildningar.
Det finns inga resultat som matchar din filtrering.
Frågor om YH-utbildningen? Välkommen att kontakta utbildningsledaren! Vid frågor om ansökan, antagning eller behörighet, kontakta vår antagningsenhet.
Efter elva år inom fordonsindustrin kände Lovisa att det var dags för något nytt. Idag är hon snart färdigutbildad projektledare inom solenergi och är redo att steget in i en eftertraktad bransch.
Möt Elin Kebert från Byggföretagen. Som expert på kompetensförsörjning pratar hon framtidsutsikter inom bygg...
David är intresserad av tekniken bakom solenergi. Här berättar han om projektör-utbildningen.
Det finns inga resultat som matchar din filtrering.