Byggproduktionsledare | Utbildning i Göteborg

Drömmer du om en ledande roll inom samhällsbyggnad? Studera till Byggproduktionsledare! Bli en operativ arbetsledare och led framtidens innovativa och hållbara projekt inom nybyggnation.

Utbildningstyp Program
Studieort Göteborg
Studieform På plats
Längd 2 år
YH-poäng 430 poäng
Studietakt Heltid
LIA-praktik 24 veckor
Nästa start HT-24
Sista ansökningsdag 2 juni 2024
Öppen för ansökan

Kostnadsfri CSN-berättigad

Ansök nu


Vad gör en byggproduktionsledare?

Som byggproduktionsledare arbetar du på tjänstemannanivån inom byggsektorn. Du har en arbetsledande och samordnande roll, och fungerar som ett stöd till platschefen. Du har inget personalansvar, utan du planerar och leder det dagliga arbetet och styr byggets alla aktörer så att de jobbar mot samma mål.

Som byggproduktionsledare håller du dig uppdaterad om byggproduktionens alla delar. Det kan handla om hållbarhet, digitaliseringen i byggbranschen, ekonomisk uppföljning och budgetering. Du arbetar även med att hantera avvikelser, materialbeställningar, skyddsronder och träffa beställare för att diskutera hur projektet fortlöper.

Att kunna motivera sitt arbetslag och fatta väl övervägda beslut är en stor del av vad yrkesrollen innebär. Som byggproduktionsledare arbetar du även för jämlikhet och jämställdhet i byggbranschen. Även om en stor del av arbetet går ut på att planera är det viktigt att vara ödmjuk inför att saker inte alltid går enligt plan och kunna agera därefter.

Exempel på yrkestitlar

  • Byggproduktionsledare
  • Arbetsledare
  • Projektledare
  • Byggnadsingenjör
Utbildningstyp Program
Studieort Göteborg
Studieform På plats
Längd 2 år
YH-poäng 430 poäng
Studietakt Heltid
LIA-praktik 24 veckor
Nästa start HT-24
Sista ansökningsdag 2 juni 2024
Öppen för ansökan

Kostnadsfri CSN-berättigad

Ansök nu


Möt examinerade studenten Malin

Under YH-utbildningen

Du får kunskap om nyproduktion, teknisk utveckling och energieffektivisering. Du lär dig tids- och resursplanering, mängdning, produktionskalkylering och finansiering kopplat till projekt inom nybyggnation.

Fler kompetenser

  • Verktyg för digital produktion (CAD, ClM, BlM)
  • Projekteringar, ritningar och tekniska beskrivningar
  • Bedöma en byggnads besparingspotential och energiförluster
  • Anbudskalkylering, anbudsgivning och kostnadsuppskattning

Framtidsutsikter

Byggproduktionsledare och arbetsledare inom bygg har länge varit en av de största bristyrkena inom samhällsbyggnad. Utbildningen är skapad tillsammans med ett 20-tal av Sveriges främsta byggföretag för att möta branschens kompetensbehov.

Mer om utbildningen

  • För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du ha en gymnasieexamen eller motsvarande. Du behöver även ha minst godkänt betyg i följande kurser:

    • Bygg och anläggning 2
      ELLER
    • Matematik 2

     

    Saknar du något behörighetskrav? Ingen fara, det finns flera sätt att bli behörig till en YH-utbildning på KYH. Läs mer om behörighet!

Kontakt

Frågor om utbildningen? Kontakta utbildningsledaren. Frågor om ansökan, antagning eller behörighet? Kontakta vår antagningsenhet.

  • Se också Byggproduktionsledare ROT

    Är rollen som Byggproduktionsledare något för dig? Du kan även välja att specialisera dig inom ROT som står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad.

    Kvinna står högt upp på byggställning med ritning i handen
  • Studerande Julia om utbildningen

    ”Man kan nischa sig inom olika områden, en del av mina klasskompisar kommer gå ut som arbetsledare och jag som konsult. Vi läser ett brett innehåll och ens personliga egenskaper spelar stor roll”.

    julia byggproduktionsledare

Vanliga frågor

  • Ja, vi erbjuder särskilt stöd för dig som är i behov av det. Ta kontakt med din utbildningsledare när du har blivit antagen för att boka ett möte om hur du kan få hjälp. Läs mer om studiestöd.

  • Ja, för dina studier behöver du en bärbar dator. Vi rekommenderar en högst 2-3 år gammal dator (PC) med 8 GB internminne och operativsystemet Windows 10 eller 11. En surfplatta eller mobiltelefon räcker inte, utan du behöver en riktig dator som du kan installera windowsbaserad programvara på. Vi rekommenderar därför inte Mac-datorer.

  • Vid uppstarten på utbildningen får du tillgång till listan för kurslitteratur. Under utbildningen behöver du bekosta din egen kurslitteratur och eventuellt onlinematerial, vilket kan handla om cirka 2000 kronor per termin. Du kommer också behöva personligt material som pennor, anteckningsblock, miniräknare och liknande. Större delen av programvaran som används i utbildningen är dock kostnadsfri för studenter.

Senaste nytt på KYH