UX-designer | Utbildning i Stockholm

Vill du bli en fena på UX-design? Lär dig om interaktionen mellan användarens upplevelse och beteende samt utvecklingen av användarvänliga produkter och tjänster.

Utbildningstyp Program
Studieort Stockholm
Studieform På plats
Längd 2 år
YH-poäng 400 poäng
Studietakt Heltid
LIA-praktik 24 veckor
Nästa start HT-24
Sista ansökningsdag 2 juni 2024
Öppen för ansökan

Kostnadsfri CSN-berättigad Möjlighet till extra studiestöd

Ansök nu


Vad gör en UX-designer?

UX står för User Experience och handlar om användarens upplevelse av webbplatser, appar och andra digitala produkter. UX-utbildningen, och yrkesrollen, passar dig som är intresserad av kognitions- och beteendevetenskap relaterat till interaktionen mellan människa och teknik.

Som UX-designer undersöker och kartlägger du användarnas behov och beteenden i interaktionen med din produkt. Utifrån dina insikter skapar du en design med hjälp av wireframes, mockups och prototyper, med målet att skapa positiva användarupplevelser. Du testar din design med användaren och vidareutvecklar den så att den blir så bra som möjligt.

"Det kommer finnas mycket jobb inom UX-design i framtiden. Alla företag som jobbar med webben, vilket är alla idag, kommer behöva minst en inom User Experience."

– Henrik Baecklund, Partner/Delägare, Adding Insight

Exempel på yrkestitlar

  • UX-designer
  • Användbarhetsdesigner
  • Interaktionsdesigner
  • UX-arkitekt
Utbildningstyp Program
Studieort Stockholm
Studieform På plats
Längd 2 år
YH-poäng 400 poäng
Studietakt Heltid
LIA-praktik 24 veckor
Nästa start HT-24
Sista ansökningsdag 2 juni 2024
Öppen för ansökan

Kostnadsfri CSN-berättigad Möjlighet till extra studiestöd

Ansök nu


team av personer arbetar tillsammans med UX, med hjälp av post-it-lappar

Under UX-utbildningen

Du får kunskap om olika metoder, verktyg och förhållningssätt i en användarcentrerad designprocess. Du lär dig kartlägga användarbeteenden, förstå användarens behov och drivkrafter samt identifiera och åtgärda eventuella problem.

Fler kunskaper:

  • Ledning, organisation, utveckling & produktion
  • Agil projektmetodik & facilitering
  • Verktyg och processmetoder för en användarcentrerad design
  • Samla in, sammanställa & analysera användardata

Framtidsutsikter

UX är listad som en av de kompetenser med absolut starkast tillväxt i efterfrågan. Utvecklingen av digitala produkter och tjänster driver på behovet av kompetens, även kraven på utvecklade användargränssnitt för att göra dessa mer lättillgängliga for bredare målgrupper.

Du kan få anställning inom e-handel, myndigheter, produktbolag, banker, nyhets- och mediebolag samt fordonsindustrin.

Mer om utbildningen

  • För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du ha en gymnasieexamen eller motsvarande. Du behöver även ha minst godkänt betyg i följande kurser:

    • Engelska 6
    • Matematik 2
    • Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2

     

    Saknar du något behörighetskrav? Ingen fara, det finns flera sätt att bli behörig till en YH-utbildning på KYH. Läs mer om behörighet!

Kontakt

Frågor om utbildningen? Kontakta utbildningsledaren. Frågor om ansökan, antagning eller behörighet? Kontakta vår antagningsenhet.

Vanliga frågor

  • Ja, vi erbjuder särskilt stöd för dig som är i behov av det. Ta kontakt med din utbildningsledare när du har blivit antagen för att boka ett möte om hur du kan få hjälp. Läs mer om studiestöd.

  • Ja, för dina studier behöver du en bärbar dator. Vi rekommenderar en högst 2-3 år gammal dator (PC) med 8 GB internminne och operativsystemet Windows 10 eller 11. En surfplatta eller mobiltelefon räcker inte, utan du behöver en riktig dator som du kan installera windowsbaserad programvara på. Vi rekommenderar därför inte Mac-datorer.

  • Vid uppstarten på utbildningen får du tillgång till listan för kurslitteratur. Under utbildningen behöver du bekosta din egen kurslitteratur och eventuellt onlinematerial, vilket kan handla om cirka 2000 kronor per termin. Du kommer också behöva personligt material som pennor, anteckningsblock, miniräknare och liknande. Större delen av programvaran som används i utbildningen är dock kostnadsfri för studenter.

Senaste nytt på KYH