Byggnadsingenjör – glas och fasad | Distansutbildning

Är du en kreativ person med fingertoppskänsla för både design och hållbarhet? Bli expert inom glas och fasad, och var med och förvandla byggkonstruktioner till verklighet!

Utbildningstyp Program
Studieort Distans
Studieform Distans
Längd 1,5 år
YH-poäng 300 poäng
Studietakt Heltid
LIA-praktik 18 veckor
Nästa start HT-24
Sista ansökningsdag 2 juni 2024
Öppen för ansökan

Kostnadsfri CSN-berättigad Möjlighet till extra studiestöd

Ansök nu


Vad gör en byggnadsingenjör?

Som byggnadsingenjör inom glas och fasad är du specialist på utformning och planering av byggnadens glas- och fasadsystem. Du ansvarar för att samordna och leda byggprocessen. Det är ditt jobb att välja lämpliga material, integrera energieffektiva och hållbara lösningar samt lösa eventuella problem som kan uppstå.

Dessutom analyserar och kvalitetsgranskar du som byggnadsingenjör byggteknik och ritningar för att säkerställa att projektet följer alla tekniska regleringskrav. Du tar även fram kalkyler för prissättning och utför efterkalkyler för analys. Samarbete med arkitekter, entreprenörer eller andra tillverkare är inte ovanligt, därför har du även koll på entreprenörskap och entreprenadjuridik.

Exempel på yrkestitlar

  • Arbetsledare glas- och metallkonstruktion
  • Byggnadsingenjör glas och fasad
  • Glas- och metallingenjör
  • Projektledare glas- och metallkonstruktion
Utbildningstyp Program
Studieort Distans
Studieform Distans
Längd 1,5 år
YH-poäng 300 poäng
Studietakt Heltid
LIA-praktik 18 veckor
Nästa start HT-24
Sista ansökningsdag 2 juni 2024
Öppen för ansökan

Kostnadsfri CSN-berättigad Möjlighet till extra studiestöd

Ansök nu


två personer tittar på ritningar tillsammans ute på byggarbetsplatsen

Under YH-utbildningen

Du får kunskap i arbetsledning, projektledning och entreprenörskap. Du lär dig om olika material och produktionsmetoder. Du kommer dessutom få kompetens i CAD och andra ritningssystem. Du lär dig även upphandlingsjuridik, entreprenadjuridik, lagar och regler.

Fler kunskaper:

  • Utarbeta inköps- och leveransplaner
  • Upprätta kostnads- och produktionskalkyl
  • Byggprocessen, logistik & försörjningskedjan
  • Material, malterialval, produktionsmetoder & metodval

Framtidsutsikter

Byggnadsingenjör inom glas och fasad är en nischad specialistroll med hög efterfrågan på arbetsmarknaden. Med digitaliseringen som drivkraft har yrkesrollen en förhöjd kravställning för att kunna påvisa ett hållbart resursutnyttjande. Det är redan idag en svårrekryterad roll, dessutom förväntas allt fler erfarna arbetstagare går i pension under de kommande åren.

Mer om utbildningen

  • För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du ha en gymnasieexamen eller motsvarande. Du behöver även ha minst godkänt betyg i följande kurser:

    • Bygg och anläggning 2
      ELLER
    • Matematik 2

     

  • Byggnadsingenjör – glas och fasad är en heltidsutbildning som du läser på distans. Du kommer att ha digital undervisning 2-3 dagar i veckan, och resten av tiden ägnar du åt självstudier.

    I distansutbildningen ingår även platsträffar i Stockholm och Vimmerby.

Kontakt

Frågor om utbildningen? Kontakta Hanna Månsson. Frågor om ansökan, antagning eller behörighet? Kontakta vår antagningsenhet.

Vanliga frågor

  • Ja, vi erbjuder särskilt stöd för dig som är i behov av det. Ta kontakt med din utbildningsledare när du har blivit antagen för att boka ett möte om hur du kan få hjälp. Läs mer om studiestöd.

  • Ja, för dina studier behöver du en bärbar dator. Vi rekommenderar en högst 2-3 år gammal dator (PC) med 8 GB internminne och operativsystemet Windows 10 eller 11. En surfplatta eller mobiltelefon räcker inte, utan du behöver en riktig dator som du kan installera windowsbaserad programvara på. Vi rekommenderar därför inte Mac-datorer.

  • Vid uppstarten på utbildningen får du tillgång till listan för kurslitteratur. Under utbildningen behöver du bekosta din egen kurslitteratur och eventuellt onlinematerial, vilket kan handla om cirka 2000 kronor per termin. Du kommer också behöva personligt material som pennor, anteckningsblock, miniräknare och liknande. Större delen av programvaran som används i utbildningen är dock kostnadsfri för studenter.

Senaste nytt på KYH