Applikationsutvecklare mobila enheter - KYH
Utbildningar / - IT / KYH Anywhere /

Applikationsutvecklare mobila enheter

Ta fram och utveckla framtidens användarvänliga applikationer för mobila enheter.

 • Spetskompetens inom IOS och Android
 • Social yrkesroll
 • Snabb och utvecklande bransch
 • Specialisera dig inom apputveckling med fokus på operativsystemen Android och IOS.

 • En social yrkesroll som kräver god samarbetsförmåga då arbetet ofta sker i team och i nära kontakt med beställare.

 • Utvecklingen inom branschen går snabbt. Kunderna och användarna blir allt fler och möjligheterna blir därmed större.

Om utbildningen

En applikationsutvecklare är specialiserad på utveckling av appar för mobila Android- och IOS-enheter. Yrket innebär mycket programmering men du kommer även att få arbeta med alla delar av utvecklingsprocessen, såsom mjukvarutestning, UX-design och projektledning genom hela utvecklingen – från idé till färdig produkt. Som applikationsutvecklare är det viktigt att du förstår dig på kundens utmaningar, omvandlar dessa till lösningar och slutligen levererar optimerade, snygga och användarvänliga produkter.

Under utbildningen rustas du med teoretisk och praktisk kunskap om programmering i Kotlin, Java, Swift och JavaScript. Du lär dig att strukturera, prioritera, tidsestimera och genomföra projekt och arbetsflöden inom applikationsutveckling. Du får dessutom kunskap och inblick i arbetsprocessen för angränsande utvecklingsområden såsom back-end och testning.

Framtidsutsikterna inom branschen är goda och tillväxten är stor. Det finns en stor efterfrågan på duktiga apputvecklare på arbetsmarknaden. Allt fler applikationsutvecklare arbetar idag i konsultroll på olika konsultfirmor och digitala byråer mot externa beställare, vilket ställer höga kompetenskrav på agilt arbetssätt, projektplanering och tidsestimering.

Formen för utbildningen kallar vi satellit. Undervisningen sker som vanligt i ett klassrum med kurskamrater — skillnaden är att den samlade klassen sitter på olika platser i landet och att föreläsarna undervisar via livesändning istället för på plats. Läs mer om Anywhere-konceptet här.

 • Malmö
 • Stockholm
 • 2 år
 • KYH Anywhere
 • CSN-berättigad
 • 100% - ca 14h undervisning i veckan
 • 24 veckor LIA/praktik

Det här lär du dig

 • Agila metoder och kravhantering

  Lär dig att arbeta efter agila arbetsmetoder såsom Scrum, där man arbetar utifrån satta ramverk för att organisera projekt som präglas av kontinuerliga förändringar i de tekniska funktionskraven.

 • Applikationsarkitektur

  Under utbildningen får du lära dig om att långsiktigt värdera applikationernas nytta, användbarhet och flexibilitet för att identifiera eventuella integrationsproblem eller luckor i den funktionella täckningen.

 • Gränssnittsdesign

  Lär dig att skapa användbara, estetiskt tilltalande och tillgängliga användargränssnitt för dina applikationer, från förstudie och målbeskrivning till färdig prototyp och stilguide.

Saknar du behörighet i programmering?

Läs mer nedan om möjlighet att gå en preparandkurs i programmering.

Kurser

Du ansöker genom "Ansök utbildningen nu!"-knappen. Du kommer då till vårt antagningssystem där du behöver fylla i dina uppgifter, bifoga ditt gymnasiebetyg och eventuellt CV - därefter gör du din ansökan. Under våren kommer du bli kallad till ett urvalsprov, läs mer under fliken "urval".

För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du ha gymnasieexamen från Sverige eller
annat land med minst godkänt betyg i:
Matematik 2
Engelska 6
Programmering 1
Svenska 2 eller svenska som andraspråk 2

Saknar du något behörighetskrav?
Vi kollar inte bara på ditt gymnasiebetyg utan också på ditt CV och dina kunskaper som helhet. När du ansöker fyller du i “reell kompetens” med en motivering, samt bifogar CV och andra intyg eller utbildningar som vi kan göra bedömning på.

Provet innehåller svenska, matematik och analysförmåga och genomförs under en timme. Provet avgör din urvalspoäng. Skriver du inte provet får du 0 poäng, och minskar därmed chanserna att bli antagen. Provet är skapat så att ditt resultat blir detsamma oberoende av vem som rättar. Du behöver ha tillgång till egen dator som du kan ladda ner program på samt wifi för att skriva provet.

Programmering, en veckas kurs som avslutas med tentamen. Klarar du preparandkursen har du garanterad plats på utbildningen. Du kan endast delta på den här kursen om du saknar programmering 1 som betyg. Urval sker på samma sätt som till vanliga utbildningar, urvalsprovet. Mer information kommer inom kort, om du saknar kravet och har ansökt kommer vi skicka information till dig via vårt antagningssystem.

Utbildningen är en del av vårt Anywhere-koncept och går på flera utbildningsorter samtidigt via videokonferens. Du kan alltså både studera och hitta jobb utan att behöva flytta. Utbildningslokalerna kan vara hos KYH eller i kommunens VUX- eller YH-centrum. Du sitter i ett klassrum som vanligt tillsammans med dina studiekollegor. Det som skiljer är att läraren undervisar via videokonferens. Oftast är läraren på annan ort och under lektionerna kommunicerar du via högtalare och mikrofon. Det är alltså ingen distansutbildning. Ungefär 15 timmar i veckan är det klassrumsundervisning och resterande timmar är till för grupparbeten, så kallade case, samt självstudier.

 • Har du ofullständiga betyg men erfarenhet? Kontakta antagningen för bedömning av reell kompetens.

Vad behöver du för dina studier?

 • Dator

  För dina studier behöver du en bärbar dator. Surfplatta eller mobiltelefon räcker inte utan du behöver en riktig dator som du kan installera windowsbaserad programvara på. Vi rekommenderar en högst 2-3 år gammal dator med 8 Gb internminne och operativsystemet Windows 10. Större delen av programvaran du använder i utbildningen är kostnadsfri för studenter. Det fungerar både med Mac & PC-dator, men ej chromebook. Det är även krav på nätverksuppkoppling och webbkamera.

 • Kurslitteratur

  Under utbildningen behöver du bekosta din egen kurslitteratur och onlinematerial. Uppskattningsvis är det cirka 2000 kr per termin. Du kommer också behöva personligt material som pennor, anteckningsblock, miniräknare och liknande.

 • Särskilda behov

  Vi hjälper dig så klart om du har särskilda behov som behöver stöd. Förbered din dokumentation och intyg inför utbildningsstart så att du får rätt hjälp så snabbt som möjligt.

Gå tilllbaka till alla våra utbildningar
Vill du kontakta någon av oss på KYH?