×
 

Om det är fler behöriga sökande än antalet platser till en utbildning genomförs ett urval i form av ett digitalt urvalsprov. Urvalsprovet ligger till grund för antagningen, det vill säga i vilken ordning du kommer att bli erbjuden en plats till den utbildning du har sökt. Nedan kan du läsa mer om hur urval och antagningen går till efter att du lämnat in din ansökan till någon av våra YH-utbildningar.

Urval och antagningsprocessen till KYH yrkeshögskola

Efter att du skickat in din ansökan till oss kommer den att granskas av antagningsenheten. Om något skulle fattas, eller om du saknar formell behörighet kommer vi att höra av oss och be dig att komplettera. När du vi kan styrka din behörighet fortsätter urvalsprocessen, läs mer om den nedan.

penna ikon

1. Urvalsprov

Provet består av tre delar – problemlösning, svenska och matematik och du ka som mest få 30 poäng. De som inte skriver provet får automatiskt 0 poäng. Inbjudan till provet sker via yh-antagning.se. Efter genomfört prov räknas resultatet samman med din ansökan, ju bättre resultat desto högre urvalspoäng får du vilket ger större chans att bli antagen till utbildningen. Du kan endast skriva provet en gång.

Du blir inte blir kallad till urvalsprov om du gör en sen ansökan till yrkeshögskola. Läs mer om sen ansökan här.

antagningsbesked ikon

2. Antagningsbesked

Om du har ansökt i ordinarie tid för höstterminen får du normalt antagningsbeskedet i juni efter ordinarie ansökan har stängt. När antagningsbeskedet skickas ut får du ett mejl om att det är dags att logga in på yh-antagning.se för att se och svara på beskedet.

Om du har ansökt via sen ansökan får du besked i mån av plats.

3. Tacka JA

När du har fått ditt antagningsbesked och blivit erbjuden en plats behöver du logga in på antagningsportalen yh-antagning.se och tacka JA till din plats inom fem dagar efter att antagningsbeskedet har publicerats, annars riskerar du att förlora din plats.

Observera att om du redan har tackat ja till en utbildning och får ett antagningsbesked till en annan utbildning du hellre vill läsa på KYH, behöver du tacka nej till den första utbildningen innan du kan tacka ja till den nya. Detta gör du i yh-antagning.se. Du har endast möjlighet att gå en heltidsutbildning samtidigt hos oss på KYH.

dator

4. Onboarding

Efter att du har tackat ja till din plats får du tillgång till vår Onboardingsida där du hittar mer information inför studiestarten. När vi har registrerat ditt svar på antagningsbeskedet kommer du automatiskt få en inbjudan via mejl med en länk till sidan.

Kontakta oss

Har du frågor om urvalsprocessen till KYH yrkeshögskola är du välkommen att kontakta Antagningsenheten.

Telefon

019-100 080

Mejl

yhansokan@kyh.se

Vanliga frågor

Här hittar du svaren på vanliga frågor.