Schaktfritt ledningsbyggande YH-kurs | Distans

Man i skjorta står vid byggarbetsplats och håller i pärm

Distanskurs i schaktfritt ledningsbyggande

Fördjupa din kompetens inom schaktfri teknik för mark-och anläggningsarbete i olika geotekniska miljöer! Utveckla din kunskap i metoder, verktyg och utrustning för schaktfritt ledningsbyggande.

Utbildningstyp YH-kurs
Studieort Distans
Studieform Distans
Längd 8 veckor
YH-poäng 20 poäng
Studietakt Halvtid
Stängd för ansökan

Kostnadsfri CSN-berättigad Möjlighet till extra studiestöd


Branschens kompetensbehov inom schaktfri teknik

Kompetens inom schaktfri teknik hos både beställarsidan och yrkesarbetarna kan göra enorma resurs- och klimatbesparingar och effektivisera hela processen. Metoderna är snabba, resurseffektiva och störningsfria. De skapar stora miljövinster och är samtidigt mycket ekonomiska. Schaktfri ledningsrenovering är så effektiv att den idag likställs kvalitetsmässigt med nyläggning eller omläggning.

YH-kursen är framtagen i samråd med branschen som beskriver ett tydligt behov av mer kompetens och är utformad för att svara mot det behov som efterfrågas.

Kursen riktar sig till dig som har yrkeserfarenhet som projektör, arbetsledare eller yrkesarbetare inom anläggning.

Utbildningstyp YH-kurs
Studieort Distans
Studieform Distans
Längd 8 veckor
YH-poäng 20 poäng
Studietakt Halvtid
Stängd för ansökan

Kostnadsfri CSN-berättigad Möjlighet till extra studiestöd


Möt kursens utbildare

David Jacobsson
David Jacobsson.

David Jacobsson, konsult och rådgivare inom schaktfritt ledningsbyggande, är huvudlärare i kursen. Föreningen BOS står bakom.

Om YH-kursen

Du får kunskap om hur schaktfri teknik används för byggande och renovering av ledningsnät för VA, fjärrvärme, fjärrkyla, el, gas och bredband samt hur det underlättar för försörjningskedjor och deponering.

Du lär dig att tillämpa schaktfri teknik för effektivisering av markarbeten och ledningsbyggande på arbetsplatsen enligt uppsatta ekonomiska, hållbara och energibesparande mål.

Fler kunskaper

  • Verktyg och tekniker för schaktfritt ledningsbyggande vid markarbeten
  • Schaktfria metoder av ledningsrenovering för olika geotekniska utmaningar
  • Planering och utförande av kostnadsanalys över materialval, logistik och miljöavtryck
    • 1 år heltid yrkeserfarenhet som arbetsledare, yrkesarbetare, beställare och projektör inom anläggning eller motsvarande yrkesroll.
  • Kursen sker på distans och upplägget är utformat med hänsyn till att du ska kunna kombinera studier parallellt med ditt arbete. Kursen är på halvfart och du kommer att ha undervisning 1-2 dagar i veckan. Via vår lärplattform har du tillgång till kursmaterial, studiehandledning, inspelat material, chattforum och diskussionsgrupper.

Vanliga frågor

  • Ja, för dina studier behöver du en bärbar dator. Vi rekommenderar en högst 2-3 år gammal dator (PC) med 8 GB internminne och operativsystemet Windows 10 eller 11. En surfplatta eller mobiltelefon räcker inte, utan du behöver en riktig dator som du kan installera windowsbaserad programvara på. Vi rekommenderar därför inte Mac-datorer.

  • Vid uppstarten på utbildningen får du tillgång till listan för kurslitteratur. Under utbildningen behöver du bekosta din egen kurslitteratur och eventuellt onlinematerial, vilket kan handla om cirka 2000 kronor per termin. Du kommer också behöva personligt material som pennor, anteckningsblock, miniräknare och liknande. Större delen av programvaran som används i utbildningen är dock kostnadsfri för studenter.

  • Ja, vi erbjuder särskilt stöd för dig som är i behov av det. Ta kontakt med din utbildningsledare när du har blivit antagen för att boka ett möte om hur du kan få hjälp. Läs mer om studiestöd.

  • När du ska skicka in en ansökan till KYH behöver du ladda upp dina betygshandlingar i pdf-format, alternativt .jpeg.

    Filformat som inte fungerar är .html .txt, och format som hör till Mac-datorer. Vi accepterar inte heller betygsdokument i formatet .docx.

  • Det är viktigt att din ansökan är komplett med de handlingar (dokument) som efterfrågas. Betyg från avslutad gymnasieutbildning ska antingen vara en skannad eller fotad version av originalet. Läs mer om ansökan.

Kontakt

Frågor om kursen? Kontakta Ylva Böckman. Frågor om ansökan, antagning eller behörighet? Kontakta vår antagningsenhet.

Senaste nytt på KYH