×
 

Hoppa till innehållet

Hitta svar på din fråga

Här hittar du svar på våra vanligaste frågor.
Om du inte hittar vad du söker efter är du självklart välkommen att kontakta oss.

  • Om du saknar formell dokumentation på din kompetens kan du istället skicka in andra dokument eller intyg som styrker att du på annat sätt har tillgodosett dig de kunskaper som utbildningen kräver för att bli behörig. Det kan till exempel vara kunskaper du har fått genom arbetslivserfarenhet eller annan sysselsättning.

  • Det skiljer sig åt beroende på vilken termin du har ansökt till. Ofta släpps antagningsbeskedet några veckor efter att den ordinarie ansökan har stängt. Då får du ett mail med uppmaningen att logga in på yh-antagning.se för att se och svara på beskedet. För dig som har ansökt till höstterminen 2024 så kommer antagningsbeskedet den 18 juni.

  • När du har blivit antagen till en utbildning hos KYH kommer du att få ett meddelande i yh-antagning.se med ämnesraden ”Viktig information inför utbildningsstart”. I den bifogade pdf:en hittar du information om upprop och utbildningsstart.

  • KYH har behörighetstester i Engelska 6, Matematik 2, Programmering 1 och Svenska 2. Om du saknar betyg i ett av dessa ämnen och de ingår i din utbildnings behörighetskrav, kan du bli erbjuden att göra ett behörighetstest för chans att bli behörig. Läs mer om hur behörighetstestet funkar.

  • När du har blivit antagen till en utbildning hos KYH kommer du att få ett meddelande i yh-antagning.se med ämnesraden ”Viktig information inför utbildningsstart”. Där hittar du mer detaljerad information i en bifogad pdf. Under din studietid har du tillgång till ditt schema i vår lärplattform Omniway.

  • När du har blivit antagen till en utbildning hos KYH kommer du att få ett meddelande i yh-antagning.se med ämnesraden ”Viktig information inför utbildningsstart”. Där hittar du mer detaljerad information i en bifogad pdf.

  • Nej, du behåller din reservplats. Men du kan inte tacka ja till två utbildningar på KYH, då säger systemet (yh-antagning.se) ifrån. Då blir du guidad till att tacka nej till den plats som du har tackat ja till först, för att sedan kunna tacka ja till den nya.

  • Ja, det kan du. Kom bara ihåg att om du får en plats som du vill ha på den andra skolan, så måste du gå in och tacka nej till platsen hos oss så att nästa person i kö kan få ett erbjudande om plats.

  • Du väljer studieort när du ansöker till en KYH Anywhere-utbildning. Om du blir antagen så får du orten som du själv har valt.

  • Utbildningarna som ingår i konceptet KYH Anywhere är platsbundna, vilket innebär att du behöver kunna ta dig till studieorten när det är lärarledd undervisning. Vi kan dock inte hindra någon att delta online, men det kan förekomma moment där du måste vara på plats. Om du inte studerar på orten kan vi inte heller hjälpa till med företagskontakter, studiebesök eller LIA (praktik).

    Anledningen till att KYH Anywhere är platsbundna utbildningar med utvalda studieorter är för att det lokala arbetslivet på dessa orter har en stor efterfrågan av yrkesrollen.

  • Flipped classroom är en undervisningsform som vi tillämpar i vårt utbildningskoncept KYH Anywhere. Det innebär att du som studerande går igenom inspelat material eller instuderingsfrågor innan du har undervisning på plats. På så sätt blir du mer förberedd på ämnet inför lektionstillfället och den lärarledda undervisningstiden kan då användas till fördjupande förklaringar, handledning och fler praktiska moment.

  • Nej, ingen undervisning spelas in och läggs upp i efterhand. Det innebär att du som studerande på en KYH Anywhere-utbildning behöver närvara på alla lektionstillfällen i realtid. Däremot kommer det att finnas visst förinspelat material som du kan ta del av under hela studietiden, eftersom vi tillämpar Flipped classroom.

  • Ja, för dina studier behöver du en bärbar dator. Vi rekommenderar en högst 2-3 år gammal dator (PC) med 8 GB internminne och operativsystemet Windows 10 eller 11. En surfplatta eller mobiltelefon räcker inte, utan du behöver en riktig dator som du kan installera windowsbaserad programvara på. Vi rekommenderar därför inte Mac-datorer.

  • Vid uppstarten på utbildningen får du tillgång till listan för kurslitteratur. Under utbildningen behöver du bekosta din egen kurslitteratur och eventuellt onlinematerial, vilket kan handla om cirka 2000 kronor per termin. Du kommer också behöva personligt material som pennor, anteckningsblock, miniräknare och liknande. Större delen av programvaran som används i utbildningen är dock kostnadsfri för studenter.

  • Vi vill ge fler en chans att söka utbildningen i tid och har därför förlängt ansökningstiden. Vi kommer skicka besked några veckor efter sista ansökningsdag, och alltså inte samtidigt som övriga utbildningar hos KYH får besked.

  • Nej. Våra utbildningar bedrivs på svenska, men vissa utbildningar har inslag av engelska texter i kursmaterial.

  • En veckas heltidsstudier på yrkeshögskola motsvarar 5 yrkeshögskolepoäng. Generellt ligger våra 2-åriga utbildningar på cirka 400 YH-poäng, men längden på terminerna kan variera mellan olika utbildningar och därför finns ingen exakt siffra för en ”vanlig” termin. Prata med din utbildningsledare om dina terminstider.

  • Ja, vi erbjuder särskilt stöd för dig som är i behov av det. Ta kontakt med din utbildningsledare när du har blivit antagen för att boka ett möte om hur du kan få hjälp. Läs mer om studiestöd.

  • Vi rekommenderar inte att du arbetar parallellt med dina studier, eftersom majoriteten av våra utbildningar går på heltid. Vissa jobbar extra på kvällar och helger, men vi rekommenderar att du fokuserar på studierna.

  • Som för alla våra utbildningar behöver du en bärbar dator och hörlurar med mikrofon. I övrigt behövs ingen särskild utrustning.

  • KYH Anywhere är platsbundna utbildningar där du som student är på plats, medan läraren sitter på distans. Som Anywhere-student sitter du i klassrum tillsammans med en mindre studiegrupp och tar del av undervisningen via länk. KYH samarbetar med kommunala lärcentrum som erbjuder lokaler för studier.

    På distansutbildningar sker all undervisning på distans, så då kan du studera på valfri plats.

  • Ja, alla våra lokaler har personal på plats där vi har undervisning. Läs mer om våra studieorter!

  • KYH Anywhere är ett koncept där vi erbjuder platsbunden utbildning på fler (och ofta mindre) orter. YH-utbildning nära dig, helt enkelt.

    Utbildningar som ingår i KYH Anywhere-konceptet har mindre studiegrupper som sitter utspridda på olika orter i landet. Tillsammans med din grupp studerar du på din valda ort och tar del av livesänd undervisning i realtid. På så sätt kan du utbilda dig till ditt drömyrke på en ort nära dig, utan att behöva flytta till storstan. Läs mer om KYH Anywhere.

  • När du ska skicka in en ansökan till KYH behöver du ladda upp dina betygshandlingar i pdf-format, alternativt .jpeg.

    Filformat som inte fungerar är .html .txt, och format som hör till Mac-datorer. Vi accepterar inte heller betygsdokument i formatet .docx.

  • Ja! Urvalsprovet är webbaserat, vilket innebär att du skriver provet digitalt hemifrån.

  • Ja. Provresultatet är endast giltigt året som det skrevs.

  • Nej, du kan endast skriva provet en gång oavsett hur många utbildningar du har sökt hos KYH.

  • Nej, men vi rekommenderar att du gör det eftersom urvalsprovet ligger till grund för antagningen! Alla som ansöker till KYH under ordinarie ansökningsperiod (ej sen anmälan) får en inbjudan till att skriva urvalsprovet. Som mest kan du få 30 poäng, och de som inte skriver provet får automatiskt 0 poäng. Efter genomfört prov räknas resultatet samman med din ansökan. Ju bättre resultat, desto högre urvalspoäng får du, vilket ger större chans att bli antagen till utbildningen.

  • För dig med utländska betyg krävs det att betygen är översatta och bedömda av Universitets- och Högskolerådet (UHR). När bedömningen är klar laddar du upp underlagen från UHR i din ansökan. Kom ihåg att vi behöver bevis på dina kunskaper i det svenska språket för att du ska få behörighet.

  • Din gamla gymnasieskola kan ha kvar dina betyg, annars kan du vända dig till din hemkommun. Om du tidigare har ansökt till en högskole- eller universitetsutbildning kan du ofta hitta dina betyg på antagning.se. Annars kan du vända dig till din stadsarkivet.

  • Du kan söka en YH-utbildning även om du saknar formell behörighet. Men, vi behöver på något sätt kunna bedöma om du har vad som krävs för att tillgodogöra dig utbildningen även om du saknar betyg i vissa kurser. Därför kan du bli behörighetsprövad genom validering eller ett behörighetstest. Läs mer om behörighet.

  • Ja, om du ansöker under ordinarie ansökningsperiod (ej sen anmälan) kan du komplettera din ansökan fram till den sista ansökningsdagen.

  • Det är viktigt att din ansökan är komplett med de handlingar (dokument) som efterfrågas. Betyg från avslutad gymnasieutbildning ska antingen vara en skannad eller fotad version av originalet. Läs mer om ansökan.

  • Nej, vi har inte tillgång till dina gymnasiebetyg. Du behöver själv bifoga dem i din ansökan.

  • Antagningsbeskedet publiceras på yh-antagning.se några veckor efter sista ansökningsdag. När du får ditt antagningsbesked får du ett mail med uppmaningen att logga in på yh-antagning.se för att se och svara på beskedet.

  • Vår ansökningsportal heter yh-antagning.se. Du ansöker genom att gå in på någon av våra utbildningssidor under öppen ansökningsperiod och klickar på ”Ansök här”. Därifrån skapar du ett konto (alternativt loggar in, om du redan har ett konto) i yh-antagning.se, väljer utbildning att söka och laddar upp dina gymnasiebetyg. Se steg för steg här.

  • Anmälan till urvalsprov kan göras direkt när du ansökt och flera tillfällen finns tillgängliga. Vi rekommenderar att genomföra så fort du kan ifall du råkar bli sjuk eller får förhinder. Urvalsprovet görs digitalt och består av frågor i svenska, matematik och analysförmåga.

  • Sen anmälan kan öppna efter ordinarie ansökningsperiod, i mån av plats på den aktuella utbildningen. Observera att sen anmälan inte har ett sista sökdatum utan utbildningarna som är öppna för sen anmälan kan stänga plötsligt. Även ett eventuellt antagningsbesked kan komma löpande (ibland tätt inpå studiestart), om du är behörig till den sökta utbildningen.

  • Ansökningsperioden till höstterminen är oftast öppen mellan februari och maj/juni. För vårterminen ligger ansökan öppen under hösten. Gå in på respektive utbildning eller gör en intresseanmälan för att hålla dig uppdaterad!

  • Nej, utbildningarna är helt avgiftsfria vilket innebär att vi inte tar ut några undervisningsavgifter. Däremot bekostar du eventuell kurslitteratur och annat studiematerial själv.

  • Det kan variera mellan olika program och kurser. På respektive utbildningssida kan du läsa mer om vad som gäller för just din utbildning.

  • Våra program är 1-2 år långa, medan våra kurser är betydligt kortare. Oftast bara några veckor.

  • Våra program startar mellan augusti och september varje höst, och under våren startar programmen vanligtvis i januari. Våra kurser kan ha starter vid olika tidpunkter under året. Gå in på respektive utbildning eller gör en intresseanmälan för att hålla dig uppdaterad!

  • Du kan tacka ja till flera, men vi rekommenderar att du väljer den du är mest intresserad av på en gång. Om vi ser att du har tackat ja till flera utbildningar kommer vi att kontakta dig för att påminna om att välja.

  • Från början stod KYH för kompetensutveckling och yrkeshögskola. Idag är KYH bara ett namn. Läs mer om vår historia.