Solenergiprojektör utbildning via KYH Anywhere

Vill du planera framtidens solenergianläggningar och driva utvecklingen mot klimatmål? Då passar rollen som Solenergiprojektör dig! Den här utbildningen går via KYH Anywhere. Du kan välja mellan Anywhere-orterna: Eskilstuna, Gävle, Katrineholm, Malmö, Norrtälje och Östersund. Om du väljer att studera via Anywhere innebär det en platsbunden undervisning på din valda ort med lärare på livelänk.

Vad gör en Solenergiprojektör?

En Solenergiprojektör planlägger och tar fram solenergianläggningar mot kund. Som Solenergiprojektör konstruerar du lösningsförslag som uppfyller både kundens och branschens krav vad gäller prestanda och kvalitet. Du arbetar inte med själva monteringen av anläggningarna, utan administrerar installatörerna som sköter den.

Du kommer mestadels arbeta på kontor och mycket framför datorn, men också tillsammans med Projektledare, Elektriker och Konsulter. Arbetet innehåller att man räknar, ritar, diskuterar och löser problem på en teoretisk nivå.

Under utbildningen

Under utbildningen rustas du med gedigna kunskaper i att självständigt projektera mindre och större solenergianläggningar. Utbildningen passar dig som gillar att vara spindeln i nätet, är bra på kundrelationer och duktig på att ha en helhetssyn över projekt.

Ansökan stängd

Studieort Anywhere via Eskilstuna, Gävle, Katrineholm, Malmö, Norrtälje & Östersund

Studietid Dagtid

YH-poäng 425 / 2 år

Studietakt Heltid

Antal LIA-veckor 22

Kostnadsfri CSN-berättigad

Lämna intresseanmälan


Den här branschen är nutid och det kommer finnas mycket jobb inom närmsta åren. Jag tycker det är spännande, det är en jättebra utbildning!

Ann, Studerande Solenergiprojektör på KYH

Framtid och kompetensbehov

Som Solenergiprojektör arbetar du inom en av världens snabbast växande branscher. Intresset för hållbara energilösningar växer hos både privatpersoner och i planeringen av stora byggprojekt. Du blir en nyckelperson i företaget, då den här typen av utbildning har saknats på många håll i landet och ny kompetens är nödvändig för att branschen ska kunna växa i takt med efterfrågan.

Solcellsbranschen ökar mycket varje år men det är långt kvar till att solenergi tar den platsen som behövs i de svenska elnätet. Att det behövs många fler projektörer framöver är något branschen är helt säker på.

Exempel på yrkestitlar förutom Solenergiprojektör:

 • Säljare inom solenergiteknik
 • Konsult inom solenergiteknik
En vecka motsvarar 5 yhp

Mer information och behörighet

För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du ha gymnasieexamen från Sverige eller annat land. Du behöver även ha minst godkänt betyg i något av de olika särskilda behörighetskurserna nedan:

 • Matematik B / Matematik 2
  och
 • Svenska B / Svenska 2 / Svenska som andraspråk
  ELLER
 • Bygg och anläggning 2
  ELLER
 • Praktisk ellära

Saknar du något behörighetskrav? Då kanske du kan söka på reell kompetens eller göra ett kostnadsfritt behörighetstest.

För dina studier behöver du en bärbar dator. Surfplatta eller mobiltelefon räcker inte utan du behöver en riktig dator som du kan installera windowsbaserad programvara på.

 • Vi rekommenderar en högst 2-3 år gammal dator med 8 Gb internminne och operativsystemet Windows 10 eller 11.
 • Vi rekommenderar ej Mac-datorer för denna utbildning.
 • För våra anywhere-utbildningar är det även krav på nätverksuppkoppling, webbkamera samt hörlurar med mikrofon.

Under utbildningen behöver du bekosta din egen kurslitteratur och onlinematerial. Uppskattningsvis är det cirka 2000 kr per termin. Du kommer också behöva personligt material som pennor, anteckningsblock, miniräknare och liknande.

Större delen av programvaran du använder i utbildningen är kostnadsfri för studenter. Under uppstarten på utbildningen får du tillgång till listan för kurslitteratur.

Vi hjälper dig så klart om du har särskilda behov som behöver stöd. Förbered din dokumentation och intyg inför utbildningsstart så att du får rätt hjälp så snabbt som möjligt.

Läs gärna mer om det på Myndigheten för yrkeshögskolans hemsida.

Kontakt

För frågor om utbildningen kontakta utbildningsledaren. Frågor gällande ansökan, antagning eller behörighet besvaras av Antagningsenheten.

Partnerföretag och föreläsare

checkwatt logo
eon logga
solenergi norr logga
soltech logga
sunavia logga
my energy partner logo
solkompaniet logo
senergia logo
energy logga
aktea energy logo
paneltaket logo
co2pro logo

Vanliga frågor