Vad gör en solenergiprojektör?

En solenergiprojektör planlägger och tar fram solenergianläggningar mot kund. Som solenergiprojektör konstruerar du lösningsförslag som uppfyller både kundens och branschens krav vad gäller prestanda och kvalitet. Du arbetar inte med själva monteringen av anläggningarna, utan administrerar installatörerna som sköter den.

Under utbildningen rustas du med gedigna kunskaper i att självständigt projektera mindre och större solenergianläggningar. Utbildningen passar dig som gillar att vara spindeln i nätet, är bra på kundrelationer och duktig på att ha en helhetssyn över projekt.

Sen anmälan öppen

Studieort Anywhere (Eskilstuna, Gävle, Katrineholm, Malmö, Norrtälje, Östersund)

Studietid Dagtid

YH-poäng 425 / 2 år

Studietakt Heltid

Startdatum Augusti 2022

Sista ansökningsdag Sök till reservplats!

Antal LIA-veckor 22

Kostnadsfri CSN-berättigad

Ansök här


Vi ser att det ökande intresse och efterfrågan som finns för solenergi från företag och privatpersoner fortsätter, vilket innebär att vi har ett växande behov av att anställa projektörer, installatörer, och montörer.

Martin Johnsson,
CEO, Paneltaket

Hur ser framtiden ut för en solenergiprojektör?

Som solenergiprojektör arbetar du inom en av världens snabbast växande branscher. Intresset för hållbara energilösningar växer hos både privatpersoner och i planeringen av stora byggprojekt. Du blir en nyckelperson i företaget, då den här typen av utbildning har saknats på många håll i landet och ny kompetens är nödvändig för att branschen ska kunna växa i takt med efterfrågan.

Solcellsbranschen ökar mycket varje år men det är långt kvar till att solenergi tar den platsen som behövs i de svenska elnätet. Att det behövs många fler projektörer framöver är något branschen helt säker på.

Exempel på yrkestitlar förutom solenergiprojektör:

 • Säljare inom solenergiteknik
 • Konsult inom solenergiteknik

En arbetsdag som Solenergiprojektör

En person som arbetar som solenergiprojektör projekterar fram så att kunden får den bästa tänkbara anläggningen, utifrån fastighetens specifika samt säkerställer att alla regler och krav följs. En typisk arbetsdag är mestadels på kontor, där man arbetar mycket framför datorn men också tillsammans med Projektledare, Elektriker och Konsulter. Arbetet innehåller att man räknar, ritar, diskuterar och löser problem på en teoretisk nivå.

Partnerföretag och föreläsare

checkwatt logo
my energy partner logo
solkompaniet logo
senergia logo
aktea energy logo
paneltaket logo
co2pro logo
KursnamnYrkeshögskolepoäng (yhp)
Medarbetarskap och branschkunskap5
Förnyelsebar energi25
Solenergiteknik70
Ellära15
Bygg och installationsteknik30
Projektering och projektledning60
Konsultation och försäljning20
Entreprenadjuridik15
Fastighetsekonomi och lönsamhet20
Affärsutveckling25
LIA110
Examensarbete30
Summa425
En vecka motsvarar 5 yhp
KursnamnYrkeshögskolepoäng (yhp)
Medarbetarskap och branschkunskap10
Förnyelsebar energi25
Ellära för solenergiprojektörer15
Solenergiteknik del 145
Solenergiteknik del 230
Bygg och installationsteknik30
Projektering och projektledning60
Fastighetsekonomi och lönsamhet20
LIA 150
Entreprenadjuridik15
Affärsutveckling25
Konsultation och försäljning20
LIA 250
Examensarbete30
Summa425
En vecka motsvarar 5 yhp

Vad behöver du för att bli antagen?

För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du ha gymnasieexamen från Sverige eller annat land. Du behöver även ha minst godkänt betyg i något av de olika särskilda behörighetskurserna nedan:

 • Matematik B / Matematik 2
  och
 • Svenska B / Svenska 2 / Svenska som andraspråk
  ELLER
 • Bygg och anläggning 2
  ELLER
 • Praktisk ellära

Saknar du något behörighetskrav? Då kanske du kan söka på reell kompetens.

För dina studier behöver du en bärbar dator. Surfplatta eller mobiltelefon räcker inte utan du behöver en riktig dator som du kan installera windowsbaserad programvara på.

 • Vi rekommenderar en högst 2-3 år gammal dator med 8 Gb internminne och operativsystemet Windows 10 eller 11.
 • Vi rekommenderar ej Mac-datorer för denna utbildning.
 • För våra anywhere-utbildningar är det även krav på nätverksuppkoppling, webbkamera samt hörlurar med mikrofon.

Under utbildningen behöver du bekosta din egen kurslitteratur och onlinematerial. Viss kurslitteratur kan vara på engelska. Uppskattningsvis är det cirka 2000 kr per termin. Du kommer också behöva personligt material som pennor, anteckningsblock, miniräknare och liknande.

Större delen av programvaran du använder i utbildningen är kostnadsfri för studenter. Under uppstarten på utbildningen får du tillgång till listan för kurslitteratur.

Vi hjälper dig så klart om du har särskilda behov som behöver stöd. Förbered din dokumentation och intyg inför utbildningsstart så att du får rätt hjälp så snabbt som möjligt.

Läs gärna mer om det på Myndigheten för yrkeshögskolans hemsida.

Ann solenergiprojektör

Studerande Ann om utbildningen

"Det som är häftigt med denna utbildning på KYH är att de i klassen är i blandade i åldrar och kön. Den äldsta är närmre 60 och yngsta är runt 20, och vi har olika bakgrunder från olika jobb vilket bidrar till olika perspektiv under studierna."

david solenergiprojektör

David från Aktea

"Det är så klart en fördel med erfarenhet men man ska inte heller underskatta att man som nyexad kommer ut med den senaste kunskapen inom tekniken. När branschen växer kommer det behövas folk inom alla roller, såsom exempelvis både projektering och rådgivning."

porträttbild på Oscar vid solceller

Studerande Oscar om utbildningen

"Yrkeshögskolan är en annan väg mot samma mål och det kändes som en räddning för mig! Jag har bytt spår men med den kunskap jag tog med mig från universitetet är bra att ha med sig i den nya utbildningen och sitt framtida yrkesliv."

Vanliga frågor