Projektledare solenergi YH-utbildning | Flera studieorter

två personer i varselkläder befinner sig uppe på tak med solcellspanaler

Välj studieort

Den här utbildningen finns på flera orter. Du väljer själv din studieort:

Projektledare – solenergi | Utbildning på KYH

Vill du projektera framtidens solenergianläggningar? Bli projektledare inom solenergi.

Studieort Göteborg
Studieform KYH Hybrid
Längd 2 år
Studietakt Heltid
YH-poäng 410 poäng
LIA-praktik 20 veckor
Nästa start HT-24
Öppen för sen ansökan

Studieort Eskilstuna, Malmö & Norrtälje
Studieform KYH Anywhere
Längd 2 år
Studietakt Heltid
YH-poäng 410 poäng
LIA-praktik 20 veckor
Nästa start HT-24
Sista ansökningsdag 3 juni 2024
Öppen för sen ansökan

Kostnadsfri CSN-berättigad

Vad gör en projektledare inom solenergi?

Som projektledare inom solenergi ansvarar du för projekt, från start till slut, genom planering, inköp och samordning. Du projekterar solenergianläggningar mot kund genom att konstruera lösningsförslag som uppfyller både kundens och branschens krav samt lagar gällande prestanda och kvalitet.

Observera att du som projektledare inte monterar anläggningarna, utan det sköts av installatörer. Du arbetar med planering, projektledning och kundkontakt. Yrket ställer krav på god kundförståelse och kommunikationsförmåga för att kunna att ta fram den bästa lösningen i varje enskilt fall.

"Vi ser att det ökande intresset och efterfrågan som finns för solenergi från företag och privatpersoner fortsätter, vilket innebär att vi har ett växande behov av att anställa projektörer, installatörer, och montörer."

Martin Johnsson, CEO, Paneltaket

Exempel på yrkestitlar

 • Projektledare, solenergi
 • Solenergiprojektör
Studieort Göteborg
Studieform KYH Hybrid
Längd 2 år
Studietakt Heltid
YH-poäng 410 poäng
LIA-praktik 20 veckor
Nästa start HT-24
Öppen för sen ansökan

Studieort Eskilstuna, Malmö & Norrtälje
Studieform KYH Anywhere
Längd 2 år
Studietakt Heltid
YH-poäng 410 poäng
LIA-praktik 20 veckor
Nästa start HT-24
Sista ansökningsdag 3 juni 2024
Öppen för sen ansökan

Kostnadsfri CSN-berättigad

två personer befinner sig på tak med solpaneler, en pratar i telefon

Under YH-utbildningen

Du får kunskap om projektledning och projektering av solenergisystem, energilagring, beräkningsprogram och ritningsprogram. Du lär dig om elnätets uppbyggnad och funktion, energisystem och ellära samt elområdets lagar och förordningar.

Fler kunskaper

 • Affärsutveckling, kundrelation och anbudsförfarande
 • Elnätets uppbyggnad och funktion
 • Konsultativt arbete med rådgivning
 • Utförande av behovsanalyser och ledning av säljprocesser
 • Kvalitetssäkring av projekt

Framtidsutsikter

Intresset för hållbara energilösningar växer och solenergimarknaden är under stark utveckling. Ett av Sveriges energi- och klimatmål är att all elproduktion ska vara 100% förnybar till år 2040. Det kommer att ställa stora krav på branschen, och att det behövs många fler projektledare inom solenergi framöver är något branschen är övertygade om.

Mer om utbildningen

 • För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du ha en gymnasieexamen eller motsvarande. Du behöver även ha minst godkänt betyg i följande kurser:

  • Bygg och anläggning 2 och Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2
   ELLER
  • Matematik 2 och Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2
   ELLER
  • Praktisk ellära och Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2

   

  Saknar du något behörighetskrav? Ingen fara, det finns flera sätt att bli behörig till en YH-utbildning på KYH. Läs mer om behörighet!

 • Projektledare solenergi är en YH-utbildning som ingår i vår studieform ”KYH Anywhere”. Det innebär att klassen är uppdelad i mindre grupper som studerar tillsammans på olika orter, och utbildaren undervisar via länk. Detta är en heltidsutbildning på 2 år som du kan välja att läsa på plats i Eskilstuna, Malmö eller Norrtälje.

  Hur är studierna upplagda med KYH Anywhere?

  KYH Anywhere innebär att en och samma utbildning går på flera orter samtidigt. Klassen är uppdelad i mindre grupper som studerar på plats hos olika lärcentrum, och utbildaren håller i lektioner via länk – direkt uppkopplat till respektive klassrum. På så vis får du även klasskamrater som sitter utspridda runt om i landet.

  Du har schemalagda lektionstillfällen på plats cirka två halvdagar i veckan. Dessa tillfällen ägnas åt interaktiva lektioner tillsammans med din studiegrupp (som deltar på plats) och utbildaren (som deltar via länk).

  Inför varje lektionstillfälle behöver du studera och förbereda dig genom att titta på förinspelat material, göra instuderingsfrågor eller liknande. Via vår digitala lärplattform Omniway har du tillgång till inspelat material, studiehandledning och chattforum under hela studietiden.

  Läs mer om studieformen KYH Anywhere här!

Vanliga frågor

 • En veckas heltidsstudier på yrkeshögskola motsvarar 5 yrkeshögskolepoäng. Generellt ligger våra 2-åriga utbildningar på cirka 400 YH-poäng, men längden på terminerna kan variera mellan olika utbildningar och därför finns ingen exakt siffra för en ”vanlig” termin. Prata med din utbildningsledare om dina terminstider.

 • Nej. Våra utbildningar bedrivs på svenska, men vissa utbildningar har inslag av engelska texter i kursmaterial.

 • Vi rekommenderar inte att du arbetar parallellt med dina studier, eftersom majoriteten av våra utbildningar går på heltid. Vissa jobbar extra på kvällar och helger, men vi rekommenderar att du fokuserar på studierna.

 • Ja, vi erbjuder särskilt stöd för dig som är i behov av det. Ta kontakt med din utbildningsledare när du har blivit antagen för att boka ett möte om hur du kan få hjälp. Läs mer om studiestöd.

 • Från början stod KYH för kompetensutveckling och yrkeshögskola. Idag är KYH bara ett namn. Läs mer om vår historia.

 • Ja, för dina studier behöver du en bärbar dator. Vi rekommenderar en högst 2-3 år gammal dator (PC) med 8 GB internminne och operativsystemet Windows 10 eller 11. En surfplatta eller mobiltelefon räcker inte, utan du behöver en riktig dator som du kan installera windowsbaserad programvara på. Vi rekommenderar därför inte Mac-datorer.

 • Vid uppstarten på utbildningen får du tillgång till listan för kurslitteratur. Under utbildningen behöver du bekosta din egen kurslitteratur och eventuellt onlinematerial, vilket kan handla om cirka 2000 kronor per termin. Du kommer också behöva personligt material som pennor, anteckningsblock, miniräknare och liknande. Större delen av programvaran som används i utbildningen är dock kostnadsfri för studenter.

 • Nej, utbildningarna är helt avgiftsfria vilket innebär att vi inte tar ut några undervisningsavgifter. Däremot bekostar du eventuell kurslitteratur och annat studiematerial själv.

 • När du har blivit antagen till en utbildning hos KYH kommer du att få ett meddelande i yh-antagning.se med ämnesraden ”Viktig information inför utbildningsstart”. I den bifogade pdf:en hittar du information om upprop och utbildningsstart.

 • När du har blivit antagen till en utbildning hos KYH kommer du att få ett meddelande i yh-antagning.se med ämnesraden ”Viktig information inför utbildningsstart”. Där hittar du mer detaljerad information i en bifogad pdf. Under din studietid har du tillgång till ditt schema i vår lärplattform Omniway.

 • Ja, ett par utbildningar vi bedriver kan läsas på distans. Här hittar du våra aktuella distansutbildningar.

 • Flipped classroom är en undervisningsform som vi tillämpar i alla våra studieformer. Det innebär att du som studerande går igenom förinspelat material eller instuderingsfrågor innan du har lärarledda lektioner. På så sätt blir du mer förberedd på ämnet inför lektionstillfället och den lärarledda undervisningstiden kan då användas till fördjupande förklaringar, handledning och fler praktiska moment.

Kontakt

Frågor om utbildningen? Kontakta utbildningsledaren. Vid frågor om ansökan, antagning eller behörighet, kontakta vår antagningsenhet.

Upptäck mer från KYH