Processtekniker utbildning via KYH Anywhere

Vill du effektivisera digitaliserade och automatiserade processystem? Då är det här utbildningen rätt för dig! Utbildningen går via KYH Anywhere. Du kan välja mellan Anywhere-orterna: Norrtälje, Hudiksvall, Gällivare och Katrineholm. Att studera via KYH Anywhere innebär en platsbunden undervisning på din valda ort med lärare på livelänk. Utbildningen startar 8 januari 2024 och ansökan öppnar den 1 augusti 2023. Lämna en intresseanmälan så påminner vi dig när utbildningen är öppen för ansökan!

Vad gör en Processtekniker?

Processtekniker arbetar med att analysera och underhålla
befintliga processystem för att minimera felkällor, driftstörningar och kostnader orsakade av stopp, fel eller haverier. Som processtekniker har du specialiserade kompetenser inom underhållssystem, logistik, automationssystem, lean och processtyrning. Du arbetar med ständiga förbättringar och kvalitetsutveckling för att skapa driftsäkra, effektiva och hållbara processystem.

Som Processtekniker inom smart industri är du kvalificerad att arbeta med digitala och och smarta automations- och underhållssystem kring övervakning, reglering, driftsäkerhet och felavhjälpning.

Under utbildningen

Under utbildningen rustas du med gedigna kunskaper om styr- och reglerteknik, automation samt övervakning i digitala system.

Du lär dig även matematisk tillämpning, att tolka och analysera flödesscheman samt tillämpa lean produktion och ett optimerat resursutnyttjande. Utbildningen passar dig som är strukturerad och gillar problemlösning!

Ansökan stängd

Studieort Anywhere via Norrtälje, Hudiksvall, Gällivare & Katrineholm

Studietid Dagtid

YH-poäng 300 / 1,5 år

Studietakt Heltid

Startdatum 8 januari 2024

Sista ansökningsdag Lämna intresseanmälan för start januari 2024

Antal LIA-veckor 20

Kostnadsfri CSN-berättigad

Lämna intresseanmälan!


Framtid och kompetensbehov

Kompetens inom processteknik är brett efterfrågat i ett flertal näringsgrenar inom industrin och appliceras allt mer omfattande med det starka förändringstrycket drivet av digitalisering och automatisering. Processtekniker är därför en kvalitetsteknisk yrkesroll med stark efterfrågad kompetens på arbetamarkanden mot en allt mer digitaliserad och automatiserad industri.

Exempel på yrkestitlar förutom Processtekniker:

  • Drifttekniker, industri
  • Processoperatör
En vecka motsvarar 5 yhp

Mer information och behörighet

För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du ha gymnasieexamen från Sverige eller annat land. Du behöver även ha minst godkänt betyg i något av de olika särskilda behörighetskurserna nedan:

  • Praktisk ellära
    ELLER
  • Matematik 2

Saknar du något behörighetskrav? Då kanske du kan söka på reell kompetens eller göra ett kostnadsfritt behörighetstest.

För dina studier behöver du en bärbar dator. Surfplatta eller mobiltelefon räcker inte utan du behöver en riktig dator som du kan installera windowsbaserad programvara på.

  • Vi rekommenderar en högst 2-3 år gammal dator med 8 Gb internminne och operativsystemet Windows 10 eller 11.
  • Vi rekommenderar ej Mac-datorer för denna utbildning.

Under utbildningen behöver du bekosta din egen kurslitteratur och onlinematerial. Uppskattningsvis är det cirka 2000 kr per termin. Du kommer också behöva personligt material som pennor, anteckningsblock, miniräknare och liknande.

Större delen av programvaran du använder i utbildningen är kostnadsfri för studenter. Under uppstarten på utbildningen får du tillgång till listan för kurslitteratur.

Vi hjälper dig så klart om du har särskilda behov som behöver stöd. Förbered din dokumentation och intyg inför utbildningsstart så att du får rätt hjälp så snabbt som möjligt.

Läs gärna mer om det på Myndigheten för yrkeshögskolans hemsida.

Kontakt

För frågor om utbildningen kontakta Hanna Månsson, frågor om ansökan, antagning eller behörighet besvaras av Antagningsenheten.

Våra partnerföretag och föreläsare

logo bravida
skanska logo
aktea energy logo
byggmästareföreningen logo
bergman höök logo
västsvenska miljökonsult logo
hifab logo

Vanliga frågor