Processtekniker smart industri YH-utbildning | Flera studieorter

Processtekniker – smart industri | Utbildning via KYH Anywhere

Vill du arbeta i en expansiv bransch? Lär dig det senaste inom processteknik och effektivisera digitaliserade processystem som IoT, AI och robotik. YH-utbildningen passar dig som är en strukturerad problemlösare och som vill bli expert inom industriell kvalitet och automatisering.

Studieort Gällivare, Hudiksvall, Katrineholm & Norrtälje
Studieform KYH Anywhere
Längd 1,5 år
Studietakt Heltid
YH-poäng 300 poäng
LIA-praktik 20 veckor
Nästa start Januari 2025
Stängd för ansökan

Kostnadsfri CSN-berättigad Möjlighet till extra studiestöd


Vad gör en processtekniker?

Som processtekniker ansvarar du för att övervaka, underhålla och drifta olika typer av system inom industriproduktion. Du jobbar med smarta och automatiserade lösningar för att minimera risken för driftstörningar och onödiga kostnader som orsakas av stopp, fel eller haverier i produktionen.

Förutom att utföra förebyggande och avhjälpande underhåll, ansvarar du för att analysera och dokumentera de olika stegen i processen. Du gör även bedömningar av olika processtekniska lösningar ur ett bredare perspektiv, för att bidra till de uppsatta målen för hållbarhet.

"Nya kraftfulla verktyg har gjort rollen mer spännande än någonsin! Processtekniker är en specialistroll som skapar driftsäkra, effektiva och hållbara processystem."

Exempel på yrkestitlar

 • Processtekniker
 • Processoperatör
 • Drifttekniker, industri
Studieort Gällivare, Hudiksvall, Katrineholm & Norrtälje
Studieform KYH Anywhere
Längd 1,5 år
Studietakt Heltid
YH-poäng 300 poäng
LIA-praktik 20 veckor
Nästa start Januari 2025
Stängd för ansökan

Kostnadsfri CSN-berättigad Möjlighet till extra studiestöd


glada personer arbetar tillsammans på surfplatta ute på fält inom bygg

Under YH-utbildningen

Utbildningens kursplan är skräddarsydd för att matcha efterfrågan på arbetsmarknaden. Du kommer få kunskap inom automation, styr- och reglerteknik och tillämpning i Lean Production. Du får även färdigheter i att övervaka digitala system, tolka och analysera flödesscheman.

Fler kunskaper

 • Utföra överslagsberäkningar och analyser
 • Tillämpa och analysera data utifrån digitala och analoga mätinstrument
 • Dimensionering, ritningar och matematisk tillämpning
 • Tillämpa ett miljömedvetet och hållbart utförande i produktionen

Framtidsutsikter

Just nu hotas den industriella tillväxten av rekryteringssvårigheter på grund av kompetensbrist inom processteknik. Dessutom kommer många erfarna arbetstagare gå i pension under de kommande åren. Behovet av processtekniker inom smart industri är därmed akut, och som utbildad går du en ljus framtid tillmötes med goda jobbmöjligheter.

Mer om utbildningen

 • För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du ha en gymnasieexamen eller motsvarande. Du behöver även ha minst godkänt betyg i följande kurser:

  • Praktisk ellära
   ELLER
  • Matematik 2

   

  Saknar du något behörighetskrav? Ingen fara, det finns flera sätt att bli behörig till en YH-utbildning på KYH. Läs mer om behörighet!

 • Processtekniker smart industri är en YH-utbildning som ingår i vår studieform ”KYH Anywhere”. Det innebär att klassen är uppdelad i mindre grupper som studerar tillsammans på olika orter, och utbildaren undervisar via länk. Detta är en heltidsutbildning på 1,5 år som du kan välja att läsa på plats i Gällivare, Hudiksvall, Katrineholm eller Norrtälje.

  Hur är studierna upplagda med KYH Anywhere?

  KYH Anywhere innebär att en och samma utbildning går på flera orter samtidigt. Klassen är uppdelad i mindre grupper som studerar på plats hos olika lärcentrum, och utbildaren håller i lektioner via länk – direkt uppkopplat till respektive klassrum. På så vis får du även klasskamrater som sitter utspridda runt om i landet.

  Du har schemalagda lektionstillfällen på plats cirka två halvdagar i veckan. Dessa tillfällen ägnas åt interaktiva lektioner tillsammans med din studiegrupp (som deltar på plats) och utbildaren (som deltar via länk).

  Inför varje lektionstillfälle behöver du studera och förbereda dig genom att titta på förinspelat material, göra instuderingsfrågor eller liknande. Via vår digitala lärplattform Omniway har du tillgång till inspelat material, studiehandledning och chattforum under hela studietiden.

  Läs mer om studieformen KYH Anywhere här!

Vanliga frågor

 • KYH Anywhere är en studieform som innebär platsbunden utbildning på fler (och ofta mindre) orter. YH-utbildning nära dig, helt enkelt.

  Utbildningar som läses enligt studieformen KYH Anywhere har mindre studiegrupper som sitter utspridda på olika orter i landet. Tillsammans med din grupp studerar du på din ort och tar del av livesänd undervisning i realtid. På så sätt kan du utbilda dig till ditt drömyrke på en ort nära dig, utan att behöva flytta. Läs mer om KYH Anywhere.

 • KYH Anywhere är platsbundna utbildningar där du som student är på plats, medan läraren sitter på distans. Som Anywhere-student sitter du i klassrum tillsammans med en mindre studiegrupp och tar del av undervisningen via länk. KYH samarbetar med kommunala lärcentrum som erbjuder lokaler för studier.

  På distansutbildningar sker all undervisning på distans, så då kan du studera på valfri plats.

 • Ja, alla våra lokaler har personal på plats där vi har undervisning. Läs mer om våra studieorter!

 • Flipped classroom är en undervisningsform som vi tillämpar i alla våra studieformer. Det innebär att du som studerande går igenom förinspelat material eller instuderingsfrågor innan du har lärarledda lektioner. På så sätt blir du mer förberedd på ämnet inför lektionstillfället och den lärarledda undervisningstiden kan då användas till fördjupande förklaringar, handledning och fler praktiska moment.

 • Du väljer studieort när du ansöker till en KYH Anywhere-utbildning. Om du blir antagen så får du orten som du själv har valt.

 • Utbildningarna som ingår i konceptet KYH Anywhere är platsbundna, vilket innebär att du behöver kunna ta dig till studieorten när det är lärarledd undervisning. Vi kan dock inte hindra någon att delta online, men det kan förekomma moment där du måste vara på plats. Om du inte studerar på orten kan vi inte heller hjälpa till med företagskontakter, studiebesök eller LIA (praktik).

  Anledningen till att KYH Anywhere är platsbundna utbildningar med utvalda studieorter är för att det lokala arbetslivet på dessa orter har en stor efterfrågan av yrkesrollen.

 • Nej, ingen undervisning spelas in och läggs upp i efterhand. Det innebär att du som studerande på en KYH Anywhere-utbildning behöver närvara på alla lektionstillfällen i realtid. Däremot kommer det att finnas visst förinspelat material som du kan ta del av under hela studietiden, eftersom vi tillämpar Flipped classroom.

Kontakt

Frågor om utbildningen? Kontakta utbildningsledaren. Vid frågor om ansökan, antagning eller behörighet, kontakta vår antagningsenhet.

Upptäck mer från KYH