Välj en studieort

Den här utbildningen finns på flera orter. Du väljer själv din studieort:

Mätningsingenjör utbildning i Stockholm

 

Vill du bli en nyckelperson inom byggsektorn och planera morgondagens samhällsbyggnadsprojekt? Då är den här utbildningen rätt för dig! Utbildningen går på plats i våra lokaler i Stockholm.

Vad gör en Mätningsingenjör?

En Mätningsingenjör utför mätningar på alla typer av byggen inom väg, järnväg, markanläggningar, bostäder, tunnlar och broar. Som Mätningsingenjör har du en viktig roll i byggprocessen och är delaktig hela vägen, från projektering till slutbesiktning. Du använder avancerade digitala instrument som totalstation och GPS där du mäter både optiskt och med hjälp av satelliter. Arbetsuppgifterna är varierande och du kommer att arbeta ute på byggarbetsplatser med mätningar och problemlösning, men också på kontor med bygghandlingar, ritningar, att göra beräkningar i olika dataprogram samt bearbetning av mätdata. Generellt sker ungefär häften av det dagliga arbetet inomhus på kontor, men det varierar beroende på arbetsplats.

Som Mätningsingenjör kan du ena dagen arbeta på ett stort bostadsbyggprojekt eller i ett kommunalt infrastrukturprojekt, medan nästa dag kan innebära uppdrag hos en privatperson. Mätningsingenjören behöver vara noggrann och ha flexibilitet inför arbetet då förutsättningarna snabbt kan förändras. Väl ute på plats behöver du snabbt kunna lägga om arbetet för att anpassa efter hur naturen eller produktionen ser ut.

Under utbildningen

Under utbildningen rustas du med gedigna kunskaper om byggproduktionsmätningar, 3D-scanning, geodata, maskinstyrning och vägkonstruktion, och förbereds för ett utvecklande och hållbart arbetsliv. Utbildningen och yrket passar dig som är noggrann, matematiskt lagd och som tycker om att ha stort ansvar.

Studieort Stockholm

Studietid Dagtid

YH-poäng 420 / 2 år

Studietakt Heltid

Startdatum HT 2023


Studieort Malmö

Studietid Dagtid

YH-poäng 400 / 2 år

Studietakt Heltid

Startdatum STÄNGD FÖR ANSÖKAN

Kostnadsfri CSN-berättigad

När jag läste om utbildningen så tänkte jag att det skulle passa mig perfekt, dels för att jag har väldigt mycket tålamod och är väldigt noggrann i det jag gör men även för att det är ett väldigt varierande jobb, man är både inomhus och utomhus.

Mexhide, Student, Mätningsingenjör

Framtid och kompetensbehov

Bygg- och anläggningsbranschen har stor efterfrågan på specialistutbildade mätningstekniker på hus- och infrastruktursidan och denna utbildning är specifikt framtagen efter byggsektorns krav. Mätningsingenjör är en central kompetens för alla bygg- och infrastrukturprojekt, eftersom det är de som mäter ut var på marken huskroppen eller vägen ska placeras. Om du väljer att arbete på ett byggprojekt arbetar du med inmätning, utsättning och kontroll. Vill du arbeta mer på kontor kan du välja att arbeta med mängdreglering där du exempelvis bygger modeller. Våra alumner arbetar bland annat på större bolag, kommuner, trafikverket eller mindre mätningsföretag.

Exempel på yrkestitlar förutom Mätningsingenjör:

 • Mätningstekniker
 • Mätningskonsult
En vecka motsvarar 5 yhp
En vecka motsvarar 5 yhp

Byggsandra möter Mätningsingenjören Iman

Idag finns det barriärer som hindrar kvinnor från att söka sig till samhällsbyggnadssektorn. I denna intervju får vi följa Iman, student på KYHs utbildning Mätningsingenjör där hon delar med sig av hur hon kommit att välja byggsektorn, hur hon känner kring sitt val och hur processen varit kring att läsa en yrkeshögskoleutbildning.

Mer information och behörighet

För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du ha gymnasieexamen från Sverige eller annat land. Du behöver även ha minst godkänt betyg i något av de olika särskilda behörighetskurserna nedan:

 • Matematik B / Matematik 2
  och
 • Svenska B / Svenska 2 / Svenska som andraspråk 2

Eller

 • Bygg och anläggning 2
  och
 • Bygg och anläggning 1

Eller

 • Praktisk ellära

Eller

 • Energiteknik 1

Saknar du något behörighetskrav? Då kanske du kan söka på reell kompetens eller göra ett kostnadsfritt behörighetstest.

För dina studier behöver du en bärbar dator. Surfplatta eller mobiltelefon räcker inte utan du behöver en riktig dator som du kan installera windowsbaserad programvara på.

 • Vi rekommenderar en högst 2-3 år gammal dator med 8 Gb internminne och operativsystemet Windows 10 eller 11.
 • Vi rekommenderar ej Mac-datorer för denna utbildning.

Under utbildningen behöver du bekosta din egen kurslitteratur och onlinematerial. Uppskattningsvis är det cirka 2000 kr per termin. Du kommer också behöva personligt material som pennor, anteckningsblock, miniräknare och liknande.

Större delen av programvaran du använder i utbildningen är kostnadsfri för studenter. Under uppstarten på utbildningen får du tillgång till listan för kurslitteratur.

Vi hjälper dig så klart om du har särskilda behov som behöver stöd. Förbered din dokumentation och intyg inför utbildningsstart så att du får rätt hjälp så snabbt som möjligt.

Läs gärna mer om det på Myndigheten för yrkeshögskolans hemsida.

Kontakt

För frågor om utbildningen kontakta utbildningsledaren. Frågor gällande ansökan, antagning eller behörighet besvaras av Antagningsenheten.

Våra partnerföretag och föreläsare

ncc logo
metria logo
byggmästareföreningen logo
clinton logo
teodoliten
peab logo
team exact logo

Vanliga frågor