Mätningsingenjör bygg och anläggning YH-utbildning | Flera studieorter

kvinna arbetar med mätprojekt framför datorer

Välj en studieort

Den här utbildningen finns på flera orter. Du väljer själv din studieort:

Mätningsingenjör | Utbildning på KYH

Vill du bli nyckelpersonen i morgondagens byggprojekt? Studera till Mätningsingenjör!

Studieort Stockholm
Studieform KYH Hybrid
Längd 2 år
Studietakt Heltid
YH-poäng 420 poäng
LIA-praktik 28 veckor
Nästa start HT-24
Öppen för sen ansökan

Studieort Malmö
Studieform KYH Hybrid
Längd 2 år
Studietakt Heltid
YH-poäng 400 poäng
LIA-praktik 28 veckor
Nästa start HT-24
Öppen för sen ansökan

Studieort Göteborg
Studieform KYH Hybrid
Längd 2 år
Studietakt Heltid
YH-poäng 400
LIA-praktik 25 veckor
Nästa start HT-24
Öppen för sen ansökan

Kostnadsfri CSN-berättigad

Vad gör en mätningsingenjör?

Som mätningsingenjör är du delaktig i hela byggprocessen, från projektering till slutbesiktning. Du utför mätningar på alla typer av byggen inom väg, järnväg, markanläggningar, bostäder, tunnlar och broar. I ditt mätningsarbete använder du avancerade mätinstrument som GPS och totalstationer. Data du samlar in under dina mätningar bearbetar du sedan i olika program.

Förutom att arbeta praktiskt ute på byggarbetsplatser kommer du som mätningsingenjör även sitta på kontor med bygghandlingar, ritningar och beräkningar. Arbetsuppgifterna är varierande – ena dagen kan du arbeta på ett kommunalt infrastrukturprojekt eller bostadsbyggprojekt och andra dagen kan du vara ute på uppdrag hos en privatperson.

För att trivas i rollen som mätningsingenjör behöver du vara noggrann, ansvarsfull och flexibel. Väl ute på plats kan förutsättningarna snabbt förändras, vilket gör att du behöver kunna lägga om arbetet för att anpassa det efter hur naturen eller produktionen ser ut.

"Alumner från KYH arbetar på allt ifrån Trafikverket och andra större bolag till kommuner och mindre mätningsföretag."

Exempel på yrkestitlar

 • Mätningsingenjör
 • Mätningstekniker
 • Mätningskonsult
Studieort Stockholm
Studieform KYH Hybrid
Längd 2 år
Studietakt Heltid
YH-poäng 420 poäng
LIA-praktik 28 veckor
Nästa start HT-24
Öppen för sen ansökan

Studieort Malmö
Studieform KYH Hybrid
Längd 2 år
Studietakt Heltid
YH-poäng 400 poäng
LIA-praktik 28 veckor
Nästa start HT-24
Öppen för sen ansökan

Studieort Göteborg
Studieform KYH Hybrid
Längd 2 år
Studietakt Heltid
YH-poäng 400
LIA-praktik 25 veckor
Nästa start HT-24
Öppen för sen ansökan

Kostnadsfri CSN-berättigad

Möt vår tidigare student

Under YH-utbildningen

Du får kunskap om byggproduktionsmätningar, 3D-scanning, geodata, maskinstyrning och vägkonstruktion. Du lär dig även om moderna geodetiska instrument och övrig mätutrustning såsom GPS, totalstation och digitalavvägare.

Fler kunskaper

 • Utföra avancerade felsökningar
 • Ritningsteknik, BIM och maskinstyrning
 • Matematiska samband inom området mätteknik
 • Läsa och tolka ritningar och regelverk

Framtidsutsikter

Mätningsingenjör är en central kompetens för alla bygg- och infrastrukturprojekt, eftersom de mäter ut var objekt ska placeras. Om du vill arbeta på ett byggprojekt arbetar du med inmätning, utsättning och kontroll. Vill du arbeta mer på kontor kan du välja att arbeta med mängdreglering där du exempelvis bygger modeller. Oavsett finns det en stor efterfrågan på specialistutbildade mätningstekniker.

Mer om utbildningen

 • För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du ha en gymnasieexamen eller motsvarande. Du behöver även ha minst godkänt betyg i följande kurser:

  • Bygg och anläggning 2 och Svenska 2 / Svenska som andraspråk 2
   ELLER
  • Matematik 2 och Svenska 2 / Svenska som andraspråk 2

   

  Saknar du något behörighetskrav? Ingen fara, det finns flera sätt att bli behörig till en YH-utbildning på KYH. Läs mer om behörighet!

 • Mätningsingenjör bygg och anläggning är en YH-utbildning som ingår i vår studieform ”KYH Hybrid”. Det innebär att utbildningen har ett hybridupplägg där viss undervisning sker digitalt och viss undervisning sker på plats i Göteborg. Utbildningen läses på heltid under 2 år.

  Den digitala delen av utbildningen innebär självstudier, där du tittar på förinspelat material, gör instuderingsfrågor eller annat för att förbereda dig inför schemalagda lektionstillfällen. Det är lektionstillfällen cirka två halvdagar i veckan där du, tillsammans med din klass och utbildare, genomför interaktiva lektioner i klassrum.

  Via vår digitala lärplattform Omniway har du tillgång till inspelat material, studiehandledning och chattforum under hela studietiden.

  Läs mer om studieformen KYH Hybrid här!

Vanliga frågor

 • När du har blivit antagen till en utbildning hos KYH kommer du att få ett meddelande i yh-antagning.se med ämnesraden ”Viktig information inför utbildningsstart”. I den bifogade pdf:en hittar du information om upprop och utbildningsstart.

 • När du har blivit antagen till en utbildning hos KYH kommer du att få ett meddelande i yh-antagning.se med ämnesraden ”Viktig information inför utbildningsstart”. Där hittar du mer detaljerad information i en bifogad pdf. Under din studietid har du tillgång till ditt schema i vår lärplattform Omniway.

 • Flipped classroom är en undervisningsform som vi tillämpar i alla våra studieformer. Det innebär att du som studerande går igenom förinspelat material eller instuderingsfrågor innan du har lärarledda lektioner. På så sätt blir du mer förberedd på ämnet inför lektionstillfället och den lärarledda undervisningstiden kan då användas till fördjupande förklaringar, handledning och fler praktiska moment.

 • Ja, för dina studier behöver du en bärbar dator. Vi rekommenderar en högst 2-3 år gammal dator (PC) med 8 GB internminne och operativsystemet Windows 10 eller 11. En surfplatta eller mobiltelefon räcker inte, utan du behöver en riktig dator som du kan installera windowsbaserad programvara på. Vi rekommenderar därför inte Mac-datorer.

 • Vid uppstarten på utbildningen får du tillgång till listan för kurslitteratur. Under utbildningen behöver du bekosta din egen kurslitteratur och eventuellt onlinematerial, vilket kan handla om cirka 2000 kronor per termin. Du kommer också behöva personligt material som pennor, anteckningsblock, miniräknare och liknande. Större delen av programvaran som används i utbildningen är dock kostnadsfri för studenter.

 • Nej. Våra utbildningar bedrivs på svenska, men vissa utbildningar har inslag av engelska texter i kursmaterial.

 • En veckas heltidsstudier på yrkeshögskola motsvarar 5 yrkeshögskolepoäng. Generellt ligger våra 2-åriga utbildningar på cirka 400 YH-poäng, men längden på terminerna kan variera mellan olika utbildningar och därför finns ingen exakt siffra för en ”vanlig” termin. Prata med din utbildningsledare om dina terminstider.

 • Ja, vi erbjuder särskilt stöd för dig som är i behov av det. Ta kontakt med din utbildningsledare när du har blivit antagen för att boka ett möte om hur du kan få hjälp. Läs mer om studiestöd.

 • Vi rekommenderar inte att du arbetar parallellt med dina studier, eftersom majoriteten av våra utbildningar går på heltid. Vissa jobbar extra på kvällar och helger, men vi rekommenderar att du fokuserar på studierna.

 • Nej, utbildningarna är helt avgiftsfria vilket innebär att vi inte tar ut några undervisningsavgifter. Däremot bekostar du eventuell kurslitteratur och annat studiematerial själv.

 • Ja, ett par utbildningar vi bedriver kan läsas på distans. Här hittar du våra aktuella distansutbildningar.

 • Från början stod KYH för kompetensutveckling och yrkeshögskola. Idag är KYH bara ett namn. Läs mer om vår historia.

Kontakt

Frågor om utbildningen? Kontakta utbildningsledaren. Vid frågor om ansökan, antagning eller behörighet, kontakta vår antagningsenhet.

Relaterade artiklar