Vad gör en mätningsingenjör?

En mätningsingenjör utför mätningar på alla typer av byggen inom väg, järnväg, markanläggningar, bostäder, tunnlar och broar. Som mätningsingenjör har du en viktig roll i byggprocessen och är delaktig hela vägen, från projektering till slutbesiktning. Du använder avancerade digitala instrument som totalstation och GPS där du mäter både optiskt och med hjälp av satelliter. Arbetsuppgifterna är varierande och du kommer att arbeta ute på byggarbetsplatser med mätningar och problemlösning, men också på kontor med bygghandlingar och bearbetning av mätdata. Generellt är du en fjärdedel på kontor och resten ute i fält.

Under utbildningen rustas du med gedigna kunskaper om byggproduktionsmätningar, 3D-scanning, geodata, maskinstyrning och vägkonstruktion, och förbereds för ett utvecklande och hållbart arbetsliv. Utbildningen och yrket passar dig som är noggrann, matematiskt lagd och som tycker om att ha stort ansvar.

Ansökan stängd

Studieort Stockholm och Malmö

Studietid Dagtid

YH-poäng 430 / 2 år

Studietakt Heltid

Startdatum Augusti 2022

Sista ansökningsdag Lämna intresseanmälan för start HT 2023.

Antal LIA-veckor 28

Kostnadsfri CSN-berättigad

Lämna intresseanmälan!


När jag läste om just denna utbildning så tänkte jag att det skulle passa mig perfekt, dels för att jag har väldigt mycket tålamod och är väldigt noggrann i det jag gör men även för att det är ett väldigt varierande jobb, man är både inomhus och utomhus.

Mexhide,
Student, Mätningsingenjör

Hur ser framtiden ut för en mätningsingenjör?

Bygg- och anläggningsbranschen har stor efterfrågan på specialistutbildade mätningstekniker på hus- och infrastruktursidan och denna utbildning är specifikt framtagen efter byggsektorns krav. Mätningsingenjör är en central kompetens för alla bygg- och infrastrukturprojekt, eftersom det är de som mäter ut var på marken huskroppen eller vägen ska placeras. Om du väljer att arbete på ett byggprojekt arbetar du med inmätning, utsättning och kontroll. Vill du arbeta mer på kontor kan du välja att arbeta med mängdreglering där du exempelvis bygger modeller. Våra alumner arbetar bland annat på större bolag, kommuner, trafikverket eller mindre mätningsföretag.

Exempel på yrkestitlar förutom mätningsingenjör:

 • Mätningstekniker
 • Mätningskonsult

En arbetsdag som mätningsingenjör

Som mätningsingenjör kan du ena dagen arbeta på ett stort bostadsbyggprojekt eller i ett kommunalt infrastrukturprojekt, medan nästa dag kan innebära uppdrag hos en privatperson. En typisk arbetsdag inleds med ett morgonmöte där hela arbetsgruppen går igenom dagens projekt och jobb. Efter mötet packar alla sina bilar och beger sig ut till respektive uppdrag för att på eftermiddagen återvända till kontoret, lämna in utrustning och redovisa resultatet för uppdragsgivaren.

Mätningsingenjören behöver vara noggrann, men en ännu viktigare egenskap att ha är flexibilitet inför arbetet då förutsättningarna snabbt kan förändras. Väl ute på plats behöver du snabbt kunna lägga om arbetet för att anpassa efter hur naturen eller produktionen ser ut. Man kommer långt i yrket genom att vara kommunikativ och prata med alla på plats för att på så sätt kunna förstå hela byggprocessen.

En stor fördel med att yrket är att man får vara med genom hela byggprocessen, från projekteringsdelen där man mäter en yta där bostäder ska byggas om fem år, till att få se slutskedet när bygget är helt klart. Som mätningsingenjör behövs man alltid och genom alla faser.

Våra partnerföretag och föreläsare

ncc logo
metria logo
byggmästareföreningen logo
clinton logo
teodoliten
peab logo
team exact logo
KursnamnYrkeshögskolepoäng (yhp)
Medarbetarskap och branschkunskap5
Jämlikhet i yrkeslivet5
Ritningsteknik20
Mark och anläggningsteknik40
Arbetsmiljö och säkerhet10
Husbyggnadsteknik40
Entreprenadjuridik20
Geodesi, GPS och laserscanning70
Programvaruhanering och modellbyggnade40
LIA 160
LIA180
Examensarbete30
Summa420
En vecka motsvarar 5 yhp
KursnamnYrkeshögskolepoäng (yhp)
Medarbetarskap och branschkunskap5
Jämlikhet i yrkeslivet5
Ritningsteknik20
Mark och anläggningsteknik40
Arbetsmiljö och säkerhet20
Husbyggnadsteknik40
Entreprenadjuridik15
Geodesi, GPS och laserscanning80
Programvaruhanering och modellbyggnade20
LIA 150
LIA175
Examensarbete30
Summa400
En vecka motsvarar 5 yhp

Byggsandra möter mätningsingenjören Iman

Idag finns det barriärer som hindrar kvinnor från att söka sig till samhällsbyggnadssektorn. I denna intervju får vi följa Iman, student på KYHs utbildning mätningsingenjör där hon delar med sig av hur hon kommit att välja byggsektorn, hur hon känner kring sitt val och hur processen varit kring att läsa en yrkeshögskoleutbildning.

Vad behöver du för att bli antagen?

För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du ha gymnasieexamen från Sverige eller annat land. Du behöver även ha minst godkänt betyg i något av de olika särskilda behörighetskurserna nedan:

 • Matematik B / Matematik 2
  och
 • Svenska B / Svenska 2 / Svenska som andraspråk 2
  ELLER
 • Bygg och anläggning 2
  och
 • Bygg och anläggning 1
  ELLER
 • Praktisk ellära
  ELLER
 • Energiteknik 1

Saknar du något behörighetskrav? Då kanske du kan söka på reell kompetens.

För dina studier behöver du en bärbar dator. Surfplatta eller mobiltelefon räcker inte utan du behöver en riktig dator som du kan installera windowsbaserad programvara på.

 • Vi rekommenderar en högst 2-3 år gammal dator med 8 Gb internminne och operativsystemet Windows 10 eller 11.
 • Vi rekommenderar ej Mac-datorer för denna utbildning.
 • För våra anywhere-utbildningar är det även krav på nätverksuppkoppling, webbkamera samt hörlurar med mikrofon.

Under utbildningen behöver du bekosta din egen kurslitteratur och onlinematerial. Uppskattningsvis är det cirka 2000 kr per termin. Du kommer också behöva personligt material som pennor, anteckningsblock, miniräknare och liknande.

Större delen av programvaran du använder i utbildningen är kostnadsfri för studenter. Under uppstarten på utbildningen får du tillgång till listan för kurslitteratur.

Vi hjälper dig så klart om du har särskilda behov som behöver stöd. Förbered din dokumentation och intyg inför utbildningsstart så att du får rätt hjälp så snabbt som möjligt.

Läs gärna mer om det på Myndigheten för yrkeshögskolans hemsida.

Infrageotech och KYH-studenter runt ett mätinstrument

Infrageotech om utbildningen

"Vi tycker att utbildningen är väldigt bra och KYH producerar duktiga mätare. De kommer ut med en hög kompetens från början och med en självsäkerhet där de kommer ut och tar sig an arbetet där de kan vara ganska självgående tidigt."

andreas mätningsingenjör

Före detta student, Andreas

"Nu sitter jag med i ledningsgruppen för utbildningen och då har vi som grupp större påverkan. Det jag saknade under utbildningen har jag med mig i mitt arbete som ledningsgruppsmedlem. Det är värdefullt att vara med och bidra både under utbildningens gång och i efterhand. "

Vanliga frågor