Internet of Things utbildning

Var med och skapa nytänkande och optimerad teknologi som formar morgondagens samhälle! Under utbildning Internet of Things lär du dig om teknisk problemlösning och skapar mjukvara som kan läsa av hårdvara. Den här utbildningen går digitalt, vilket innebär att du kan delta från valfri plats i Sverige. Samtliga föreläsningar och all kommunikation med både klassen och utbildaren sker live via digitala hjälpmedel/remote.

Vad gör en Internet of Things Developer?

IoT handlar om anslutningen av vardagliga enheter till internet genom programmering av inbyggda system så som exempelvis hushållsapparater, lampor, larm, maskiner eller bilar. Som IoT-utvecklare arbetar du med teknisk problemlösning och skapar mjukvara som kan läsa av hårdvara. IoT-teknologin är en viktig faktor i dagens digitaliserade samhälle eftersom smarta enheter kan automatisera vardagen så att vi människor kan leva och arbeta mer effektivt. Det viktigt att du har förståelse för att nya kommersiella och tekniska möjligheter utvecklas snabbt, och vet att en nyckelfaktor i utvecklingen är att identifiera affärsnyttan i en teknisk tillämpning.

Processen består av flera steg och kräver ofta kreativa lösningar. Första steget är utveckling och kodning av produkten, och därefter går mjukvaran igenom ett antal tester där man ser till att produkten fungerar. Efter att mjukvaran genomgått testerna skrivs en rapport i vilken man redogör för resultatet av testerna och produkten. Andra delar som berör arbetet inom IoT är mot informationssäkerhet, juridik, etik, organisation, ledarskap, beteenden och inte minst människor. Ett framgångsrikt införande av IoT sätter alltid människan och användaren i centrum. 

Digital undervisning

Utbildningen går digitalt via flexibel digital undervisning. Det är en heltidsutbildning under dagtid och all undervisning sker live i realtid utefter schema. Du kan inte ta del av föreläsningar i efterhand. Fördelen med digital liveundervisning är att du kan befinna dig där det passar dig bäst under hela studietiden och du behöver inte flytta för att gå denna utbildning. Du knyter även kontakter med folk från hela landet som du inte hade träffat annars.

Ansökan stängd

Studieort Göteborg (Med möjlighet att delta digitalt från hela Sverige)

Studietid Dagtid

YH-poäng 400 / 2 år

Studietakt Heltid

Startdatum HT-24

Antal LIA-veckor 20

Kostnadsfri CSN-berättigad

Lämna intresseanmälan


Det är fantasin inom IoT som sätter gränserna.

Moha, Före detta student, internet of things developer

Under utbildningen

Under utbildningen rustas du med gedigna kunskaper om komplexa system inom IoT. Du lär dig att programmera, ta fram arkitekturer för applikationer inom IoT-området och lär dig att identifiera och hantera sårbarheter mot info-intensiva system inom IoT. Som IoT-utvecklare arbetar du främst i team, vilket kräver en god samarbetsförmåga.

Framtid och kompetensbehov

Framtidsutsikterna inom branschen är goda och tillväxten är stor. Enligt IoT-analytics.com är antalet IoT-enheter idag runt 7 miljarder (och då är inte telefoner, surfplattor eller datorer inräknade) och väntas växa till 21 miljarder 2025. I Göteborg och Västra Götaland är efterfrågan på IoT-utvecklare stor inom bland annat teknikindustrin, biltillverkningen och på de större IT-konsultföretagen.

Exempel på yrkestitlar förutom internet of things developer:

 • IoT-utvecklare
 • Utvecklare inbyggda system
 • Mjukvaruutvecklare
En vecka motsvarar 5 yhp

Mer information och behörighet

För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du ha gymnasieexamen från Sverige eller annat land. Du behöver även ha minst godkänt betyg i de olika särskilda behörighetskurserna nedan:

 • Matematik B / Matematik 2
  och
 • Svenska B / Svenska 2 / Svenska som andraspråk
  och
 • Engelska 6
  och
 • Programmering 1

Saknar du något behörighetskrav? Ingen fara, du kan fortfarande bli behörig innan höstens programstart!

Du kan göra ett kostnadsfritt digitalt behörighetstest i Programmering 1, Engelska 6 eller Matematik B/Matematik 2. Om du saknar behörighet i Svenska kan du istället bli erbjuden att gå en kostnadsfri preparandkurs. Om du har motsvarande yrkeslivserfarenhet kan du även bli granskad på reell kompetens!

Skicka in din ansökan som vanligt så granskar Antagningsenheten den så snart som möjligt och berättar hur just du kan bli behörig inför höstterminen 2023!

För dina studier behöver du en bärbar dator. Surfplatta eller mobiltelefon räcker inte utan du behöver en riktig dator som du kan installera windowsbaserad programvara på.

 • Vi rekommenderar en högst 2-3 år gammal dator med 8 Gb internminne och operativsystemet Windows 10 eller 11.

Under utbildningen behöver du bekosta din egen kurslitteratur och onlinematerial. Uppskattningsvis är det cirka 2000 kr per termin. Du kommer också behöva personligt material som pennor, anteckningsblock, miniräknare och liknande.

Större delen av programvaran du använder i utbildningen är kostnadsfri för studenter. Under uppstarten på utbildningen får du tillgång till listan för kurslitteratur.

Vi hjälper dig så klart om du har särskilda behov som behöver stöd. Förbered din dokumentation och intyg inför utbildningsstart så att du får rätt hjälp så snabbt som möjligt.

Läs gärna mer om det på Myndigheten för yrkeshögskolans hemsida.

Kontakt

För frågor om utbildningen kontakta utbildningsledaren. Frågor gällande ansökan, antagning eller behörighet besvaras av Antagningsenheten.

Våra partnerföretag och föreläsare

arthead logo
atea logo
entrydraft
iioote logo
sigma logo
svep logo
tempiro logo
wiinnio logo
vinnter logo
qmatic logo
chalmers logo
addpro logo

Vanliga frågor