Välj din studieort

Den här utbildningen finns på flera orter. Du väljer själv din studieort:

Fastighetsingenjör | Utbildning på KYH

Brinner du för hållbarhet och digital teknik? Studera då till Fastighetsingenjör och få en specialistroll inom bygg- och fastighetsbranschen!

Studieort Stockholm
Längd 2 år
YH-poäng 425 poäng
Studietakt Heltid
LIA-praktik 21 veckor
Nästa start HT-24
Sista ansökningsdag 2 juni 2024
Öppen för ansökan

Studieort Distans
Längd 2 år
YH-poäng 400
Studietakt Heltid
LIA-praktik 20
Nästa start HT-24
Sista ansökningsdag 2 juni 2024
Öppen för ansökan

Kostnadsfri CSN-berättigad

Ansök nu

Vad gör en Fastighetsingenjör?

Som fastighetsingenjör är du teknisk specialist med det primära ansvaret för att optimera fastighetens tekniska system. Det innebär att utveckla drift- och underhållsverksamheten med kostnadsansvar. I din yrkesroll om fastighetsingenjör har du även ansvar för kvalificerade upphandlingar. Det är en ledarroll som kan innefatta personalansvar.

Fastighetsingenjör är därmed bred roll med varierande arbetsuppgifter. Du gör allt ifrån att hantera ekonomiska och administrativa fastighetsfrågor till att säkerställa att fastigheter uppfyller krav på byggnadsregler och miljöstandarder.

De ekonomiska och administrativa delarna kan handla om hyresavtal, skötsel, underhåll och renovering. Du hanterar även tekniska aspekter av fastigheter (värme, ventilation, el och VVS-system) och koordinerar större reparationer eller uppgraderingar för att kunna leva upp till hyresgästernas önskemål om inneklimat och stabil drift.

Som fastighetsingenjör utvecklar och implementerar du även strategier för energieffektivitet och hållbarhet. Det blir allt vanligare att kunna styra olika fastighetsfunktioner digitalt, och i det arbetet säkerställer du att kraven vad gäller driftsekonomi och energiprestanda uppfylls.

"Det bästa med yrkesrollen är att den är bred och att dagarna i största sannolikhet inte kommer se likadana ut."

Rebecca, tidigare student på KYH

Yrkestitel efter examen

  • Fastighetsingenjör
Studieort Stockholm
Längd 2 år
YH-poäng 425 poäng
Studietakt Heltid
LIA-praktik 21 veckor
Nästa start HT-24
Sista ansökningsdag 2 juni 2024
Öppen för ansökan

Studieort Distans
Längd 2 år
YH-poäng 400
Studietakt Heltid
LIA-praktik 20
Nästa start HT-24
Sista ansökningsdag 2 juni 2024
Öppen för ansökan

Kostnadsfri CSN-berättigad

Ansök nu

man och kvinna tittar tillsammans på ritning iklädda bygghjälm

Under YH-utbildningen

Du lär dig om fastighets och byggteknik, materialval, tekniska system, ventilation, värme- och kylsystem i fastigheter. Du får även specialiserad kunskap om miljö och hållbarhet i fastigheter, materialval och energieffektivisering.

Fler kunskaper:

  • Initiera och planera för tekniska effektiviseringar
  • Drift, skötsel & underhåll av fastighetens tekniska system
  • Planering och budgetering
  • Styr-, regler- och mätsystem

Framtidsutsikter

Digitaliseringen går snabbt i fastighetsbranschen och det finns ett ökat behov av kompetens inom fastighetsautomation samt avancerad styr- och reglerteknik. Branschen uttrycker ett ökat behov av avancerade IT-kunskaper. Därför är utbildningen framtagen i samband med branschen för att säkerställa att din kunskap möter de trender kring teknikutveckling och energiomställning på arbetsmarknaden.

Mer om utbildningen

Kontakt

Frågor om utbildningen? Kontakta utbildningsledaren. Frågor om ansökan, antagning eller behörighet? Kontakta vår antagningsenhet.

  • Nyexade Filip

    ”Jag är ansvarig för Norsborg där vi har ca 400 lägenheter. Jag gör för- och slutbesiktningar, inflytt, utflytt och beställningar. Utbildningen har verkligen hjälpt mig att komma in i fastighetsbranschen.”

    filip fastighetsingenjör
  • Rebecca om utbildningen

    ”På KYH har jag möjlighet att få personlig kontakt och handledning under utbildningen, vilket är värt mycket. Både min utbildningsledare och de som håller i kurserna är aktiva och ger mycket stöd.”

    rebecca fastighetsingenjör

Vanliga frågor

  • Ja, vi erbjuder särskilt stöd för dig som är i behov av det. Ta kontakt med din utbildningsledare när du har blivit antagen för att boka ett möte om hur du kan få hjälp. Läs mer om studiestöd.

  • Ja, för dina studier behöver du en bärbar dator. Vi rekommenderar en högst 2-3 år gammal dator (PC) med 8 GB internminne och operativsystemet Windows 10 eller 11. En surfplatta eller mobiltelefon räcker inte, utan du behöver en riktig dator som du kan installera windowsbaserad programvara på. Vi rekommenderar därför inte Mac-datorer.

  • Vid uppstarten på utbildningen får du tillgång till listan för kurslitteratur. Under utbildningen behöver du bekosta din egen kurslitteratur och eventuellt onlinematerial, vilket kan handla om cirka 2000 kronor per termin. Du kommer också behöva personligt material som pennor, anteckningsblock, miniräknare och liknande. Större delen av programvaran som används i utbildningen är dock kostnadsfri för studenter.

Senaste nytt på KYH