Välj din studieort

Den här utbildningen finns på flera orter. Du väljer själv din studieort:

Vad gör en Fastighetsingenjör?

Som Fastighetsingenjör har du fördjupade och breda kunskaper inom fastighetsteknik, byggteknik, tekniska system i fastighet, materialval, ventilation, värme- och kylsystem. Arbetet med digital styrning av fastigheter ökar och du är den som säkerställer krav på driftsekonomi, energiprestanda och energieffektivisering. Dessutom har du en hel del kunskaper inom fastighetsförvaltning och kan hantera ekonomiska och administrativa frågor som rör fastigheter. Detta inkluderar bland annat hyresavtal, skötsel, underhåll och renovering av fastigheter och att se till att hyresgästernas önskemål om inneklimat och stabil drift efterlevs.

Andra arbetsuppgifter som ingår i rollen som Fastighetsingenjör är att säkerställa att fastigheter uppfyller krav gällande byggnadsregler och miljöstandarder samt utveckla och implementera strategier för energieffektivitet och hållbarhet. Du hanterar även tekniska aspekter av fastigheter så som värme, ventilation, el och VVS-system och koordinerar större reparationer eller uppgraderingar.

Under utbildningen

Under utbildningen rustas du med gedigna kunskaper om miljö och hållbarhet i fastigheter, energieffektivisering och förbereds inför ett utvecklande arbetsliv. Fastighetsingenjör är en yrkesroll med goda karriärmöjligheter och passar dig som är intresserad av hållbarhet och digital teknik.

Studieort Stockholm

Studietid Dagtid

YH-poäng 425 / 2 år

Studietakt Heltid

Startdatum HT-23


Studieort Malmö

Studietid Dagtid

YH-poäng 415

Studietakt Heltid

Startdatum STÄNGD FÖR ANSÖKAN

Kostnadsfri CSN-berättigad

Det bästa med yrkesrollen är att den är bred och att dagarna i största sannolikhet inte kommer se likadana ut. Jag är problemlösare i grund och botten, det här är en yrkesroll där jag får hitta lösningar och det driver mig jättemycket.

Rebecca, Student Fastighetsingenjör

Framtid och kompetensbehov

I Sverige finns cirka 10 000 aktiebolag med verksamhet inom fastighetsdrift och teknisk konsultverksamhet mot fastigheter. Som en specialist med ansvar för drift, skötsel och underhåll av fastighetens tekniska system. Man säkerställer krav på driftsekonomi, energiprestanda och energieffektivisering, samtidigt som hyresgästens önskemål om inneklimat och stabil drift tillgodoses. Likaså fastighetsautomation och avancerad styr- och reglerteknik är av vikt.

Hållbarhet har alltid varit en grundsten för KYH inom Samhällsbyggnad vilket har influerat sättet vi undervisar på samt våra samarbeten. Vi är noga med att skapa långa relationer inom våra branscher och flera av de som sitter i ledningsgrupperna hos KYH har gjort det i många år. En del av vår filosofi är att skapa specialisten som företagen i våra nätverk vill anställa. Vi är stolta över våra relationer som finns över flera regioner i hela landet.

Exempel på yrkestitlar förutom Fastighetsingenjör:

  • Fastighetstekniker
  • Teknisk förvaltare
  • Drifttekniker
En vecka motsvarar 5 yhp
En vecka motsvarar 5 yhp

Mer information och behörighet

För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du ha gymnasieexamen från Sverige eller annat land. Du behöver även ha minst godkänt betyg i något av de olika särskilda behörighetskurserna nedan:

  • Matematik B / Matematik 2
    ELLER
  • Bygg och anläggning 2
    ELLER
  • Praktisk ellära och Energiteknik 1

Saknar du något behörighetskrav? Då kanske du kan söka på reell kompetens eller göra ett kostnadsfritt behörighetstest.

För dina studier behöver du en bärbar dator. Surfplatta eller mobiltelefon räcker inte utan du behöver en riktig dator som du kan installera windowsbaserad programvara på.

  • Vi rekommenderar en högst 2-3 år gammal dator med 8 Gb internminne och operativsystemet Windows 10 eller 11.
  • Vi rekommenderar ej Mac-datorer för denna utbildning.
  • För våra anywhere-utbildningar är det även krav på nätverksuppkoppling, webbkamera samt hörlurar med mikrofon.

Under utbildningen behöver du bekosta din egen kurslitteratur och onlinematerial. Uppskattningsvis är det cirka 2000 kr per termin. Du kommer också behöva personligt material som pennor, anteckningsblock, miniräknare och liknande.

Större delen av programvaran du använder i utbildningen är kostnadsfri för studenter. Under uppstarten på utbildningen får du tillgång till listan för kurslitteratur.

Vi hjälper dig så klart om du har särskilda behov som behöver stöd. Förbered din dokumentation och intyg inför utbildningsstart så att du får rätt hjälp så snabbt som möjligt.

Läs gärna mer om det på Myndigheten för yrkeshögskolans hemsida.

Kontakt

För frågor om utbildningen kontakta utbildningsledaren. Frågor gällande ansökan, antagning eller behörighet besvaras av Antagningsenheten.

Våra partnerföretag och föreläsare

region blekinge logo
ronnebyhus logo
hembla logo
kfast logo
kfab logo
afry logo
castellum logo
gk logo
heimstaden logo
malmö universitet logo
ncc logo
aktea energy logo
karlsson climate logo

Vanliga frågor