Vad gör en entreprenadingenjör?

En entreprenadingenjör deltar i alla skeenden av ett bygg- eller anläggningsprojekt, från planeringsstadiet till det att projektet är tekniskt avslutat. Som entreprenadingenjör inom samhällsbyggnad förhandlar du med underleverantörer och leverantörer, sköter upphandlingar, tar fram kostnadskalkyler och ansvarar för avtalsunderlag.

Under utbildningen rustas du med gedigna kunskaper om planering, inköp och ekonomi och förbereds inför ett utvecklande arbetsliv. Det här är en yrkesroll med bra karriärmöjligheter för dig som gillar detaljkoll och trivs med siffror. Det är samtidigt en social roll som innebär mycket kontakt med leverantörer och såväl interna som externa kunder.

Ansökan stängd

Studieort Stockholm, Göteborg

Studietid Dagtid

YH-poäng 430 / 2 år

Studietakt Heltid

Startdatum Augusti 2022

Sista ansökningsdag Lämna intresseanmälan för start HT 2023.

Antal LIA-veckor 24

Kostnadsfri CSN-berättigad

Lämna intresseanmälan!


När jag är klar vill jag jobba med kundkontakt. Jag brinner för att jobba med inköp och den kontakten som man får med kunden. Det är verkligen en positiv aspekt av byggsektorn, man kan skapa relationer och lära sig mycket på vägen.

Saba,
Före detta student Entreprenadingenjör

Hur ser framtiden ut för en entreprenadingenjör?

Yrkesrollen entreprenadingenjör är en av de viktigaste kompetenserna i bygg- och infrastrukturprojekt. KYH samverkar med både de största och medelstora byggföretag i alla storstadsregioner, exempelvis Wästbygg, Veidekke, PEAB, JM och Skanska där vår alumni också arbetar.

Det finns idag en stor kompetensbrist inom byggsektorn och efterfrågan drivs av stora utvecklingsprojekt såsom bostäder, lokaler och infrastruktur.

Exempel på yrkestitlar förutom entreprenadingenjör:

 • Projektingenjör
 • Kalkylator
 • Arbetsledare
 • Kalkylingenjör
 • Platschef

En arbetsdag som entreprenadingenjör

En entreprenadingenjör planerar och utför inköpsarbete på projektnivå. Man deltar i alla skeenden av ett bygg- eller anläggningsprojekt, från planeringsstadiet tills projektet är tekniskt avslutat. Yrkesrollen handlar till stor del om planering, inköp och ekonomi. Entreprenadingenjören är ett stöd till platschefen och upprättar planeringsunderlag och anbuds- och produktionskalkyler. Man ska kunna göra prognoser och kostnadsanalyser för olika skeden i projektet.

Rollen innebär mycket kontakt med interna och externa kunder och leverantörer. Numera är kunskaper i hållbarhetsfrågor viktiga. En närliggande roll är anbudsingenjör/kalkylator, där man har likartade arbetsuppgifter men är anställd hos den part som offererar.

Våra partnerföretag och föreläsare

tyrens logo
peab logo
qb3 logo
jsb logo
hällestad logo
KursnamnYrkeshögskolepoäng (yhp)
Medarbetarskap och branschkunskap10
Byggprocessen40
Produktion del 130
Yrkesrelaterade IT-verktyg och BIM20
Kalkyl35
Anbud25
LIA 160
Inköp och logistik60
Regelverk30
LIA 260
Produktion del 235
Examensarbete30
Summa435
En vecka motsvarar 5 yhp
KursnamnYrkeshögskolepoäng (yhp)
Medarbetarskap och branschkunskap10
Byggprocessen40
Regelverk30
Yrkesrelaterade IT-verktyg och BIM15
Kalkyl och anbud60
LIA 160
Inköp och logistik60
Produktion30
LIA 260
Examensarbete30
Summa430
En vecka motsvarar 5 yhp
KursnamnYrkeshögskolepoäng (yhp)
Medarbetarskap och branschkunskap10
Byggprocessen40
Juridik och regelverk30
Yrkesrelaterade IT-verktyg och BIM30
Kalkyl och anbud50
Inköp och logistik60
Produktion60
LIA 160
LIA 260
Examensarbete30
Summa430
En vecka motsvarar 5 yhp

Byggsandra möter examinerade Malin

I den här filmen möter vi före detta studenten Malin som idag arbetar som arbetsledare. Malin berättar om första mötet med byggbranschen som fick henne att ge upp på hennes dröm om byggbranschen, men sedan det nya hon fick under studierna hos KYH. Idag arbetar Malin som arbetsledare på Dipart och berättar om glädjen i hennes nya yrkesroll.

Vad behöver du för att bli antagen?

För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du ha gymnasieexamen från Sverige eller annat land. Du behöver även ha minst godkänt betyg i något av de olika särskilda behörighetskurserna nedan:

 • Matematik B / Matematik 2
  ELLER
 • Bygg och anläggning 1

Saknar du något behörighetskrav? Då kanske du kan söka på reell kompetens.

För dina studier behöver du en bärbar dator. Surfplatta eller mobiltelefon räcker inte utan du behöver en riktig dator som du kan installera windowsbaserad programvara på.

 • Vi rekommenderar en högst 2-3 år gammal dator med 8 Gb internminne och operativsystemet Windows 10 eller 11.
 • Vi rekommenderar ej Mac-datorer för denna utbildning.
 • För våra anywhere-utbildningar är det även krav på nätverksuppkoppling, webbkamera samt hörlurar med mikrofon.

Under utbildningen behöver du bekosta din egen kurslitteratur och onlinematerial. Uppskattningsvis är det cirka 2000 kr per termin. Du kommer också behöva personligt material som pennor, anteckningsblock, miniräknare och liknande.

Större delen av programvaran du använder i utbildningen är kostnadsfri för studenter. Under uppstarten på utbildningen får du tillgång till listan för kurslitteratur.

Vi hjälper dig så klart om du har särskilda behov som behöver stöd. Förbered din dokumentation och intyg inför utbildningsstart så att du får rätt hjälp så snabbt som möjligt.

Läs gärna mer om det på Myndigheten för yrkeshögskolans hemsida.

porträttbild cecilia i bygghatt

Studerande Cecilia om utbildningen

"Jag kände inte till yrkeshögskoleutbildningar tidigare och när man är mitt i livet som jag är så sätter du dig inte i fyra-fem år i skolbänken, det är ju för lång tid. Man får en konkret och gedigen utbildning på bara två år och praktiken är det absolut bästa och det ser jag fram emot mest – att få applicera mina kunskaper och se vad man verkligen har lärt sig hittills."

Porträttbild på Caroline

Nyexade Caroline

"Jag hade höga förväntningar och KYH levde upp till dem! Det var väldigt hög kvalitét på de undervisande konsulterna. När jag började på PEAB hade jag väldigt mycket med mig från skolan, dels att man jobbar i samma program och system och att vi hade mycket praktiskt lärande i nutid."

Vanliga frågor