Vad gör en byggproduktionsledare?

Som byggproduktionsledare inom nyproduktion ansvarar du för driften av en arbetsplats och styr byggets alla aktörer så att de jobbar mot samma mål. Att kunna motivera sitt arbetslag, kommunicera och fatta väl övervägda beslut är en stor del av vad yrkesrollen innebär.

Under utbildningen rustas du med gedigna kunskaper om nyproduktion, teknisk utveckling och energieffektivisering. Du lär dig specifika kunskaper inom nyproduktion såsom tids- och resursplanering, mängdning, produktionskalkylering och finansiering kopplat till byggprojekt. Du lär dig även om anbudskalkylering, anbudsgivning och kostnadsuppskattning. Yrket och utbildningen passar dig som drömmer om en ledande roll inom samhällsbyggnad.

Ansökan stängd

Studieort Göteborg

Studietid Dagtid

YH-poäng 400 / 2 år

Studietakt Heltid

Startdatum Augusti 2022

Sista ansökningsdag Lämna intresseanmälan för start HT 2023.

Antal LIA-veckor 24

Kostnadsfri CSN-berättigad

Lämna intresseanmälan!


Det var viktigt att använda tiden man har på LIAn och det är jag jättenöjd över att jag gjort! Det är viktigt för mig att få vara med ute på bygget för att för min framtida arbetsroll ha en uppfattning om vad arbetet i produktion innebär.

Eja,
Student, byggproduktionsledare

Hur ser framtiden ut för en byggproduktionsledare?

Det är stor brist på kompetenta byggproduktionsledare inom nybyggnaton. Vår utbildning är skapad tillsammans med ett 20-tal av Sveriges främsta byggföretag, bland andra PEAB, Skanska, Veidekke och NCC. Som byggproduktionsledare arbetar du på tjänstemannanivån inom byggsektorn, där du är ett stöd till platschefen och planerar och leder det dagliga arbetet.

Exempel på yrkestitlar förutom byggproduktionsledare:

  • Byggnadsingenjör
  • Arbetsledare
  • Projektledare

En arbetsdag som byggproduktionsledare

En vanlig arbetsvecka inleds med ett möte tillsammans med arbetsplatsens alla aktörer för att gå igenom veckans utmaningar, följa upp tidsplanen och de risker som rör arbetsmiljön. Byggproduktionsledaren har en samordnande roll som innebär att man har kunskap och håller sig uppdaterad om byggproduktionens alla delar. Det kan handla om ekonomisk uppföljning och budgetering, hantera avvikelser, ordna med materialbeställningar, gå skyddsronder eller träffa beställaren för att diskutera hur projektet fortlöper. Även om en stor del av arbetet går ut på att planera är det viktigt att vara ödmjuk inför att saker inte alltid går enligt plan och kunna agera därefter.

Våra partnerföretag och föreläsare

logo bravida
skanska logo
aktea energy logo
byggmästareföreningen logo
bergman höök logo
västsvenska miljökonsult logo
hifab logo
KursnamnYrkeshögskolepoäng (yhp)
Medarbetarskap och branschkunskap5
Jämlikhet i yrkeslivet5
Byggprocessen20
Projektering30
Byggproduktion och ekonomi30
Ledarskap40
Entreprenadjuridik30
Konstruktionsteknik20
LIA 160
Geoteknik10
VA & Byggnation10
Fuktsäkerhet20
LIA 260
Installationssamordning20
Hållbarhet och energieffektivisering20
KMA - kvalitet, miljö och arbetsmiljö20
Examensarbete30
Summa430
En vecka motsvarar 5 yhp

Byggsandra möter examinerade Malin

I den här filmen möter vi före detta studenten Malin som idag arbetar som arbetsledare. Malin berättar om första mötet med byggbranschen som fick henne att ge upp på hennes dröm om byggbranschen, men sedan det nya hon fick under studierna hos KYH. Idag arbetar Malin som arbetsledare på Dipart och berättar om glädjen i hennes nya yrkesroll.

Vad behöver du för att bli antagen?

För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du ha gymnasieexamen från Sverige eller annat land. Du behöver även ha minst godkänt betyg i något av de olika särskilda behörighetskurserna nedan:

  • Matematik B / Matematik 2
  • ELLER
  • Bygg och anläggning 2

Saknar du något behörighetskrav? Då kanske du kan söka på reell kompetens.

För dina studier behöver du en bärbar dator. Surfplatta eller mobiltelefon räcker inte utan du behöver en riktig dator som du kan installera windowsbaserad programvara på.

  • Vi rekommenderar en högst 2-3 år gammal dator med 8 Gb internminne och operativsystemet Windows 10 eller 11.
  • Vi rekommenderar ej Mac-datorer för denna utbildning.
  • För våra anywhere-utbildningar är det även krav på nätverksuppkoppling, webbkamera samt hörlurar med mikrofon.

Under utbildningen behöver du bekosta din egen kurslitteratur och onlinematerial. Uppskattningsvis är det cirka 2000 kr per termin. Du kommer också behöva personligt material som pennor, anteckningsblock, miniräknare och liknande.

Större delen av programvaran du använder i utbildningen är kostnadsfri för studenter. Under uppstarten på utbildningen får du tillgång till listan för kurslitteratur.

Vi hjälper dig så klart om du har särskilda behov som behöver stöd. Förbered din dokumentation och intyg inför utbildningsstart så att du får rätt hjälp så snabbt som möjligt.

Läs gärna mer om det på Myndigheten för yrkeshögskolans hemsida.

porträttbild Eja

Studerande Eja om utbildningen

"Nu har jag varit arbetsledare och jag tycker det är jättekul och det passar mig bra för jag får vara både ute och inne. Sen tycker jag det var jättekul att jobba med KMA för då jobbar jag mycket med arbetsmiljö som jag vill göra! Jag jobbar gärna med ledarskap för att använda de kunskaperna man har fått."

arktitekt vid dator

Benedicte från branschen

"Det är väldigt givande att lära ut till vuxna människor som vill lära sig. Yrkeshögskolan har som mål att alla ska få ett arbete efter utbildningen, det är en stor fördel att ha kontakt med näringslivet under utbildningen och att ha praktik. De studerande kommer i kontakt med oss föreläsare redan under utbildningen och det leder dem direkt till jobb."

julia byggproduktionsledare

Studerande Julia om utbildningen

"Innan min andra LIA-praktik frågade jag en före detta föreläsare om en roll som han tidigare jobbat som. Jag berättade vad jag var intresserad av och om han hade tips på hur jag skulle gå vidare eller något specifikt företag han visste om. Man ska aldrig vara rädd för att fråga erfarna personer eller företag – ta vara på kontakterna du möter under utbildningen."

Vanliga frågor