Automation för fastigheter YH-kurs | Distans
Distanskurs | Fastighetsautomation
Är du yrkesverksam inom bygg- och fastighetsbranschen och vill utvecklas inom fastighetsautomation? Då är den här YH-kursen rätt för dig! Få fördjupad kunskap i att överse och reglera automatiserade fastighetssystem.
Branschens kompetensbehov inom fastighetsautomation
Det finns ett stort kompetensbehov inom fastighetsautomation. Faktum är att automation inom fastighet är enligt Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd en av de viktigaste kompetenserna som befintliga medarbetare i fastighetsbranschen främst behöver utveckla.
De digitala verktyg som finns idag gör det lättare för fastighetsbranschen att planera framåt, identifiera framtida problem och testa idéer för att minska klimat- och miljöpåverkan. Att redan yrkesverksamma inom fastighetsbranschen har kompetens inom fastighetsautomation är därför en viktig förutsättning för ett mer hållbart och kostnadseffektivt arbete.
Kursen är framtagen i samråd med branschen och är utformad för att svara mot det behov som efterfrågas på arbetsmarknaden.
Kursen riktar sig till fastighetstekniker, drifttekniker, fastighetsförvaltare och motsvarande yrkesroller med yrkeserfarenhet.
Om YH-kursen
Under YH-kursen får du omfattande kunskaper i fastighets- och IT-system som är relevanta för fastighetsautomation. Du lär dig styr-och reglerteknik för att kunna hanetara fastighetens tekniska system, felsöka och förebygga störningar samt optimera fastighetstekniska system. Efter kursen har du fördjupad kompetens i att ansvara för automatiserad fastighetsdrift och självständigt hantera relevanta fastighetstekniska system. Du får även kunskap inom:
- Informations- och dokumenthanteringssystem
- Överse och reglera automatiserade fastighetssystem
- Styr- och reglerteknik, fjärrstyrning, sensorer, röststyrda apparater
- Teoretiska kunskaper om AI och IoT
För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du ha en gymnasieexamen eller motsvarande. Du behöver även ha yrkeserfarenhet enligt nedan:
- Yrkeserfarenhet som fastighetstekniker, drifttekniker, fastighetsförvaltare eller motsvarande yrkesroll inom fastighetsbranschen. Alternativt tidigare arbete inom ROT-projekt eller nybyggnation med fastighetsautomation (1 år, heltid)
Viktigt! Glöm inte att bifoga ett tjänstgöringsintyg i din ansökan.
Automation för fastigheter är en YH-kurs som ingår i vår studieform ”KYH Skills”. Det innebär att du läser kursen på distans och halvfart under 12 veckor, vilket gör det möjligt för dig att kombinera dina studier med jobb.
All undervisning sker digitalt och du genomför interaktiva workshops i helklass över nätet. Via vår digitala lärplattform Omniway har du tillgång till inspelat material, studiehandledning och chattforum under hela studieperioden.
4 november 2024 – 24 januari 2025
24 februari 2025 – 16 maj 2025
Vanliga frågor
Flipped classroom är en undervisningsform som vi tillämpar i alla våra studieformer. Det innebär att du som studerande går igenom förinspelat material eller instuderingsfrågor innan du har lärarledda lektioner. På så sätt blir du mer förberedd på ämnet inför lektionstillfället och den lärarledda undervisningstiden kan då användas till fördjupande förklaringar, handledning och fler praktiska moment.
När du ska skicka in en ansökan till KYH behöver du ladda upp dina betygshandlingar i pdf-format, alternativt .jpeg.
Filformat som inte fungerar är .html .txt, och format som hör till Mac-datorer. Vi accepterar inte heller betygsdokument i formatet .docx.
För dig med utländska betyg krävs det att betygen är översatta och bedömda av Universitets- och Högskolerådet (UHR). När bedömningen är klar laddar du upp underlagen från UHR i din ansökan. Kom ihåg att vi behöver bevis på dina kunskaper i det svenska språket för att du ska få behörighet.
Din gamla gymnasieskola kan ha kvar dina betyg, annars kan du vända dig till din hemkommun. Om du tidigare har ansökt till en högskole- eller universitetsutbildning kan du ofta hitta dina betyg på antagning.se. Annars kan du vända dig till din stadsarkivet.
Ja, om du ansöker under ordinarie ansökningsperiod (ej sen anmälan) kan du komplettera din ansökan fram till den sista ansökningsdagen.
Det är viktigt att din ansökan är komplett med de handlingar (dokument) som efterfrågas. Betyg från avslutad gymnasieutbildning ska antingen vara en skannad eller fotad version av originalet. Läs mer om ansökan.
Nej, vi har inte tillgång till dina gymnasiebetyg. Du behöver själv bifoga dem i din ansökan.
Ansökan till KYH sker via yh-antagning.se. Du ansöker genom att gå in på utbildningen du vill söka här på hemsidan och klickar på ansök-knappen. Därefter skapar du ett konto (eller loggar in om du redan har ett konto) i yh-antagning.se, väljer utbildning och laddar upp dina betygshandlingar. Se steg för steg här!
Efter ordinarie ansökningsperiod kan vissa utbildningar öppna för sen anmälan. Det innebär att det kan finnas ett fåtal platser kvar. Observera att utbildningar som är öppna sen anmälan stänger löpande. Vänta därför inte för länge med att skicka in en sen anmälan till utbildningen du är intresserad av att läsa.
Ett eventuellt antagningsbesked kan ibland komma tätt inpå studiestart, om du är behörig till den sökta utbildningen. Var därför uppmärksam på mail och utskick från yh-antagning.se.
Ansökningsperioden till höstterminen är oftast öppen mellan februari och maj/juni. För vårterminen ligger ansökan öppen under hösten. Observera att våra YH-kurser har olika ansökningsperioder.
Gå in på respektive utbildning eller gör en intresseanmälan för att hålla dig uppdaterad!
Kontakt
Frågor om kursen? Välkommen att kontakta Hanna Månsson.
Vid frågor om ansökan, antagning och behörighet, kontakta vår antagningsenhet.
Se också Fastighetsingenjör
Är du intresserad av fastighetsautomation, men saknar yrkeserfarenhet? Då kanske YH-programmet till Fastighetsingenjör kan vara något för dig. Läs mer här!
Upptäck mer från KYH
Här är årets YH-kurser inom bygg och anläggning
Vill du ta ditt yrkesliv till nästa nivå? Se årets YH-kurser inom samhällsbyggnad och håll dig uppdaterad på en snabbrörlig arbetsmarknad...
Så blir du mer konkurrenskraftig – boosta din karriär med en kort YH-kurs
Det finns många anledningar att kompetensutvecklas. Här listar vi...
Fina resultat av jämställdhetsarbete – allt fler kvinnor utbildar sig inom bygg
Nu kan vi presentera resultatet av våra satsningar på jämställdhetsarbete!