×
 

En examen från KYH är för många starten på en ny och framgångsrik karriär med spännande uppdrag, större ansvar och bättre utvecklingsmöjligheter! Här hittar du samlad information för dig som student eller för dig som precis blivit antagen och ska påbörja dina studier hos oss.

Att studera på KYH

Varmt välkommen till oss på KYH! Du har några mycket spännande år tillsammans med oss framför dig och vi ser fram emot att göra den resan tillsammans. Hos oss kommer du att lära dig ett nytt yrke och om den bransch du kommer att verka i. Att börja en utbildning är mer än att lära sig nya ämnen. Det är att ta en riktning framåt i ditt liv, i din utveckling och i din karriär.

När du blivit antagen  

När du har blivit antagen till en utbildning behöver du tackat ja till din utbildningsplats. Detta gör du genom att logga in på vår antagningsportal och tacka ja till din plats inom utsatt tid. Om du missar att göra det så förlorar du din plats på utbildningen. Nedan följer en närmare beskrivning av de olika momenten du bör genomföra efter ett antagningsbesked från oss för att underlätta skolstarten. 

dator

Onboarding  

Efter att du har tackat ja till din plats får du tillgång till vår onboardingsida. Där finns mer information inför studiestarten.  

betalkort

Sök CSNs studiestöd  

Det är bra att söka studiestöd via CSN så fort som möjligt efter antagningsbeskedet, läs mer om CSN och studiestöd här.  

upprop

Närvara på upprop  

En vecka innan kursstart sker ett obligatoriskt upprop. Du behöver delta på den för att inte förlora din plats. 

bok

Köp kurslitteratur  

Under uppropet får du reda på vilken kurslitteratur du behöver. Du ansvarar själv för att skaffa kurslitteraturen i tid.  

Pedagogiskt stöd och förmåner 

Det finns olika typer av studiestöd för dig som studerande. Här kan du läsa mer om CSN, hur ansökan fungerar och vilken typ av studiestöd som passar just dig.

Nu kan du som redan arbetar och vill vidareutbilda dig eller stärka din position på arbetsmarknaden söka omställningsstudiestödet. ➤ LÄS MER HÄR.

Om du har behov av särskilt stöd under utbildningen erbjuder vi självklart hjälp. Du kanske har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning och behöver längre tid på tentamen, eller dyslexi och behöver stöd för att ta till dig material. Ta kontakt med din utbildningsledare när du blivit antagen för att boka ett möte och diskutera hur du ska få hjälp på bästa sätt. Förbered din dokumentation och intyg inför utbildningsstart så att du får rätt hjälp så snabbt som möjligt.

Som studerande är du försäkrad under hela din studietid hos oss. Detta gäller även under dina LIA-perioder. Försäkringen gäller i Sverige under skoltid och under direkt färd mellan bostaden och den plats där skoltiden tillbringas. Försäkringsskyddet omfattar olycksfall och vissa fall av sjukdom genom smitta.

Behöver du flytta till en ny stad eller skaffa annat boende under din studietid hos oss? KYH har inte möjlighet att hjälpa dig hitta en ny bostad men vi tipsar dig gärna om olika hyresvärdar. *

*När du blir antagen till våra utbildningar på Campus Roslagen får du boendegaranti. Läs mer här.

Det finns olika typer av studentrabatt för dig som studerande. De vanligaste aktörerna är Studentkortet och Mecenat. Alla som studerar en CSN berättigad utbildning har rätt att ansöka om studentrabatt. Med studentrabatt erbjuds du förmånliga priser på olika butiker och hemsidor och får åka på rabatterade biljetter med SL och SJ.

Under utbildningstiden  

När du är student hos KYH får du, förutom en branschnära utbildning, också tillgång till verktyg som ger dig de bästa förutsättningarna för att komma in i arbete efter studierna.

Utbildningen genomförs tillsammans med arbetslivet 

Under utbildningen har du undervisning ungefär 15 timmar i veckan utöver grupp- och självstudier. På våra utbildningar har vi många projektgrupper och Case-arbeten.

Redan när vi startar en ny utbildning är företagen i branschen med och ger oss värdefull information om innehållet. Denna kontakt lever vidare under hela utbildningstiden genom att arbetslivsrepresentanter sitter med i varje utbildnings ledningsgrupp. Alla kurserna är framtagna i dialog med näringslivet och föreläsarna kommer också från branschen, och är experter på sina respektive områden.  

Digitala verktyg och examinationsformer 

Som student arbetar du i Office 365-miljöer och du får en studentmejl som används kontinuerligt vid kommunikation med vår personal. Läroplattformen vi använder oss av heter Google Classroom. Om du har digitala lektioner använder vi både Teams och Zoom. Samtliga verktyg får du en introduktion av när du börjar studera hos oss. 

De vanligaste formerna för examination är ett fiktivt case eller en tentamen. Caset är ofta ett verklighetsbaserat problem som du och dina kurskamrater ska lösa. Vilket sedan examineras genom en redovisning eller inlämning. Tentamen genomförs digitalt och väger oftast tyngst för ditt kursbetyg.  

LIA = Lärande I Arbete

LIA är din praktik som du gör under utbildningen och som kanske är utbildningens viktigaste och värdefullaste del. För det är här du får chans att öva på dina kunskaper i verkligheten. Din utbildning består av minst 25% praktik som görs på ett företag där du kommer att jobba med arbetsuppgifter, både självständigt och med hjälp av en handledare på företaget.

Det är du som studerande som själv söker din LIA plats, men du får hjälp och stöttning från skolan i ditt sökande. LIA är en unik möjlighet att få en fot in i branschen och att pröva på yrket som du utbildar dig till. Förutom erfarenhet av din nya yrkesroll får du också värdefulla kontakter, som för många studerande leder till första jobbet efter examen. En LIA-praktik kan ses som ett snabbspår till en kvalificerad tjänst, och är för många en rivstart i karriären. Du får både professionell och personlig utveckling och möter andra drivna människor. Under praktiken får du en handledare som coachar, agerar bollplank och delar med sig av kunskap. 

Examensarbete med praktisk anknytning

En annan möjlighet att samarbeta och nätverka med branschen är att göra sitt examensarbete som en praktisk fallstudie i samarbete med ett företag, t.ex. LIA-företaget. På så sätt stärker du din branschanknytning och får mer praktisk erfarenhet att berätta om för en framtida arbetsgivare. När du tar examen erhåller du ett diplom med din yrkeshögskoleexamen. 

Det som är häftigt med utbildningen på KYH är att de i klassen är i blandade i åldrar och kön. Den äldsta är närmre 60 och yngsta är runt 20, och vi har olika bakgrunder från olika jobb vilket bidrar till olika perspektiv under studierna.

Ann, Student, Solenergiprojektör

KYH Karriär  

KYH karriärbestår av sex olika etapper som fördelas över din studietid. Karriärkoncept som ingår i din utbildning består av olika aktiviteter som ger dig värdefulla verktyg inför ditt yrkesliv. Många av våra studerande är redan etablerade på arbetsmarknaden när de kommer till oss. De är vana att ta eget ansvar, och har i många fall både ekonomiska och känslomässiga åtagande i form av bostad och familj. Därför är våra studerande mer motiverande och ställer också högre krav på oss som utbildningsanordnare. Vår målsättning är att förbereda våra studerande inför livet som konsult.  

Vanliga frågor