×
 

Ny som student

Välkommen till KYH! Du har några mycket spännande år tillsammans med oss framför dig och vi ser fram emot att göra den resan tillsammans. Du kommer att lära dig ett nytt yrke och om den bransch du kommer att verka i. Du kommer förmodligen också att upptäcka nya sidor hos dig själv. Att börja en utbildning är mer än att lära sig nya ämnen. Det är att ta en riktning framåt, i ditt liv, i din utveckling, i din karriär.

KYH – mer än bara en utbildning!

Vi vill att du ska lyckas i din karriär och känna dig hemma i din nya bransch. Hos oss kommer du därför att erbjudas en rad olika aktiviteter – både inom ramen för din utbildning, och vid sidan av den - som kommer att hjälpa dig på vägen. När du har blivit antagen och tackat ja till din utbildningsplats kommer du att få ett välkomstmeddelande från oss. Där startar du resan genom att gå med i vår onboardingsida. Nästa steg är att kika igenom nedanstående checklista för att bli redo inför utbildningsstarten!

studenter i grupp

När du blivit antagen

Tacka ja till din plats

När du får ett antagningsbesked från KYH behöver du logga in på vår antagningsportal och tacka ja till din plats inom utsatt tid. Om du missar att göra det så förlorar du din plats på utbildningen.

Få tillgång till onboarding

I slutet på juni efter att du blivit antagen får du inloggningsuppgifter och kan logga in på vår onboardingsida. Där får du tillgång till mer information inför studiestarten.

Sök studiemedel hos CSN

Du söker studiemedel på csn.se – du behöver skriva in korrekt datum och poäng för att din ansökan ska godkännas. Den informationen finns på onboardingsidan.

Delta på obligatoriskt upprop

En vecka innan kursstart sker ett obligatoriskt upprop där alla ropas upp och markeras som närvarande. Du behöver delta på den för att inte förlora din plats.

Köp kurslitteratur

Under uppropet får du reda på vilken kurslitteratur som behöver för dina studier. Du behöver inte köpa någon bok för första kursen ”medarbetarskap och branschkunskap”.

Sök pedagogiskt stöd

Vi hjälper dig så klart om du har särskilda behov som behöver stöd. Förbered din dokumentation och intyg inför utbildningsstart så att du får rätt hjälp så snabbt som möjligt.

Ann solenergiprojektör

Mitt tips är att läsa det man är intresserad av. Det som är häftigt med denna utbildning på KYH är att de i klassen är i blandade i åldrar och kön. Den äldsta är närmre 60 och yngsta är runt 20, och vi har olika bakgrunder från olika jobb vilket bidrar till olika perspektiv under studierna.

Ann,
Student, solenergiprojektör
Student i klassrum

Under utbildningstiden

När du är student hos KYH får du, förutom en branschnära utbildning, också tillgång till verktyg som ger dig de bästa förutsättningarna för att komma in i arbete efter studierna.

Under utbildningen har du undervisning ungefär 15 timmar i veckan, därtill kommer grupp- och självstudier. På våra utbildningar har vi många projektgrupper och casearbeten. De som undervisar hos oss är yrkesverksamma från branschen. De har spetskompetens inom det område som du studerar och det finns en chans att det kan vara din framtida arbetsgivare.

Digitala verktyg
Som student arbetar du i Office 365-miljöer och du får en studentmejl som används kontinuerligt vid kommunikation med vår personal. Lärplattformen vi använder oss av heter Google Classroom. Om du har digitala lektioner använder vi både Teams och Zoom. Samtliga verktyg får du en introduktion av när du börjar.

Studentförsäkring
Som studerande är du försäkrad under hela din studietid hos oss. Detta gäller även under dina LIA-perioder. Försäkringen gäller i Sverige under skoltid och under direkt färd mellan bostaden och den plats där skoltiden tillbringas. Försäkringsskyddet omfattar olycksfall och vissa fall av sjukdom genom smitta.

Examinationsformer
De vanligaste formerna för examination är ett fiktivt case eller en tentamen. Caset är ofta ett verklighetsbaserat problem som du och dina kurskamrater ska lösa vilket sedan examineras genom en redovisning eller inlämning. Tentamen genomförs digitalt och väger oftast tyngst för ditt kursbetyg.

Medarbetarskap och branschkunskap.
Varje utbildning hos KYH inleds med en introduktionskurs där du får bekanta dig med din nya bransch och din roll som blivande medarbetare och yrkesproffs i denna. Lektioner blandas med gästföreläsningar från personer i branschen.

Det mynnar ut i vad vi kallar KYH Karriär som du kan läsa mer om här.

Särskilt stöd
Om du har behov av särskilt stöd under utbildningen erbjuder vi självklart hjälp. Du kanske har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning och behöver längre tid på tentamen, eller dyslexi och behöver stöd för att ta till dig materialet. Ta kontakt med din utbildningsledare när du blivit antagen för att boka ett möte och diskutera hur du ska få hjälp på bästa sätt.

Studentbostad
Behöver du flytta till en ny stad eller skaffa annat boende under din studietid hos oss? KYH har inte möjlighet att hjälpa dig hitta en ny bostad men vi tipsar dig gärna om olika hyresvärdar.*
Exempel: Boplats, Boplats Syd, HomeQ, Hyresvärdslistan, Blocket Bostad.

*När du blir antagen till våra utbildningar på Campus Roslagen får du boendegaranti. Läs mer här.

LIA – Lärande I Arbete. LIA är din praktik som du gör under utbildningen och som kanske är utbildningens viktigaste och värdefullaste del. För det är här du får chans att öva på dina kunskaper i verkligheten. Din utbildning består av minst 25% praktik som görs på ett företag där du kommer att jobba med arbetsuppgifter, både självständigt och med hjälp av en handledare på företaget. Det är du som studerande som själv söker din LIA plats, men du får hjälp och stöttning från skolan i ditt sökande. LIA är en unik möjlighet att få en fot in i branschen och att pröva på yrket som du utbildar dig till. Förutom erfarenhet av din nya yrkesroll får du också värdefulla kontakter, som för många studerande leder till första jobbet efter examen. En LIA-praktik kan ses som ett snabbspår till en kvalificerad tjänst, och är för många en rivstart i karriären. Du får både professionell och personlig utveckling och möter andra drivna människor. Under praktiken får du en handledare som coachar, agerar bollplank och delar med sig av kunskap.

Utbildningen genomförs tillsammans med arbetslivet. Redan när vi startar en ny utbildning är företagen i branschen med och ger oss värdefull information om innehållet. Denna kontakt lever vidare under hela utbildningstiden genom att arbetslivsrepresentanter sitter med i varje utbildnings ledningsgrupp. Alla kurserna är framtagna i dialog med näringslivet och föreläsarna kommer också från branschen, och är experter på sina respektive områden. 

Examensarbete med praktisk anknytning. En annan möjlighet att samarbeta och nätverka med branschen är att göra sitt examensarbete som en praktisk fallstudie i samarbete med ett företag, t.ex. LIA-företaget. På så sätt stärker du din branschanknytning och får mer praktisk erfarenhet att berätta om för en framtida arbetsgivare.

När du tar examen erhåller du ett diplom med din yrkeshögskoleexamen.

Vanliga frågor