studenter i grupp

Våra 3 bästa tips inför studiestarten!

Du har bestämt dig – du ska börja studera. Nervös, kanske lite pirrigt eller rent av helt självsäkert skickade du in en ansökan och helt plötsligt står du här i mitt i sommaren och är antagen till en utbildning. Vad händer egentligen nu? Hur kommer mina kommande två år se ut? Det kanske är lite oroligt och pirrigt att börja studera och lämna det trygga bakom sig – vi vet att du har gjort rätt val! I den här artikeln får du svar på de vanligaste frågorna, hur du kan finansiera dina studier och svarar på frågan: kommer du verkligen få jobb?

AV LOVISA HÄNSTRÖM

Oavsett om du planerar att bidra till samhällsutveckling genom en roll som byggproduktionsledare, vara med och utveckla den senaste tekniken som internet of things developer eller rent av stötta fastigheter med energieffektiviseringen som energispecialist är du antagen av samma anledning: du vill göra något nytt.

Vad innebär det att studera på KYH?

Din utbildning består av omkring 14-15 timmar klassrumsundervisning i veckan, där du träffar kunniga representanter från våra partnerföretag och från branschen. I klassrummet samlar du på dig mängder av värdefulla kunskaper och erövrar viktiga insikter inför ditt framtida arbetsliv genom varierad och intressant undervisning. Tiden utöver klassrumsundervisningen spenderar du med grupparbeten eller självstudier, vilket gör att stora delar är relativt flexibla och du kan lägga upp veckorna på ett sätt som passar dig och ditt liv.

Under första kursen behöver du inte köpa någon kurslitteratur. Däremot under senare kurser kan du ibland behöva köpa kurslitteratur och du får information om det vid uppstarten. 

Julia är student på utbildningen byggproduktionsledare och berättar att hon tog till vara på kontakterna hon mötte under sin utbildning:

– Man ska aldrig vara rädd för att fråga erfarna personer eller företag – ta vara på kontakterna du möter under utbildningen. En bra kontakt med sin utbildningsledare är också viktigt för den personen sitter på mycket information, kunskap och kontakter, berättar Julia.

Utbildningarna består av cirka 25 % praktik som ger den första yrkeserfarenhet i din nya bransch. Ofta blir praktiken en inkörsport till det första jobbet efter utbildningen. Våra kunniga föreläsare är vår absolut främsta tillgång. De är duktiga inspiratörer och ger dig ett bra helhetsperspektiv av din framtida bransch, dess företag och andra aktörer – glöm inte att du möter din eventuella arbetsgivare från dag ett.

Finansiera dina studier

Det kan kännas tufft som vuxen att välja bort lön under studietiden. Det finns flera sätt att finansiera sina studier och ett av dem är genom att söka om bidrag eller lån från CSN, från och med oktober 2022 kan du även söka om omställningsstudiestöd för dig som har arbetslivserfarenhet med dig.

På csn.se kan du enkelt ansöka om studiemedel med din e-legitimation och studiemedlet består av både bidrag och lån. På CSN:s hemsida kan du enkelt räkna ut hur mycket du kan få ut varje månad.

Omställnings­studiestödet består dels av ett bidrag på upp till 80 procent av din lön, upp till ett maxbelopp, dels av ett lån som du kan fylla på med om du vill. Du måste ha arbetat minst 96 månader (8 år) av de senaste 14 åren innan ansökan kom in till CSN. Arbetet ska ha varit din huvud­­sysselsättning under de 96 månaderna. Du kan läsa mer om omställningsstödet här.

Fribeloppet är en beloppsgräns för hur stor inkomst du får ha medan du får studiemedel. Du börjar som tidigast betala tillbaka ditt lån sex månader efter att du avslutat din utbildning, återbetalningen sker dock alltid efter ett årsskifte.

Malin är examinerad entreprenadingenjör från KYH och arbetar idag som arbetsledare på Dipart. På frågan om hur det kändes att lämna tryggheten med jobb och sätta sig i skolbänken igen när man har en familj svarar Malin:

– Jag skulle inte se det som att man lämnar tryggheten för du har ändå två år med en fast inkomst. Det kan hända vad som helst med ett företag, men på en utbildning vet du att från det här datumet till det datumet har jag den här sysselsättningen och den inkomsten, berättar Malin.

Hur gör jag mig konkurrenskraftig på arbetsmarknaden?

På KYH tar du examen med kunskaperna som branschen efterfrågar. Alla utbildningar är framtagna och formade i nära samarbete med våra partnerföretag och du kommer ut på en arbetsmarknad i stort behov av just din kompetens. Tack vare våra långa LIA-perioder har du stor arbetslivserfarenhet i bagaget redan när du examineras och blir därmed en eftertraktad kandidat på marknaden.

Konstaterad efterfrågan på kompetens

Till skillnad från universitet och högskola matchas utbudet av yrkesutbildningar efter arbetsmarknadens behov. Det examineras alltså inte fler personer än det finns jobb för i branschen, vilket är en stor trygghet. Det finns helt enkelt en konstaterad efterfrågan på den yrkesroll du valt att studera till.

Alltid nära näringslivet

Du är alltid i nära kontakt med näringslivet under din utbildning. Dels genom många studiebesök men främst genom din långa LIA-period och alla våra föreläsare som är yrkesverksamma i branschen. Från dag ett tar du naturligt dina första steg in i din nya bransch. När du tar examen har du redan erfarenhet inom yrket och har etablerat många viktiga kontakter för din framtida karriär.

Nyexaminerade Sanae berättar hur hon gick tillväga för att få sin nya tjänst som Energispecialist:

– Jag såg en tjänst ute under studietiden och ansökte. Under intervjun bestämde vi att jag skulle skriva mitt examensarbete i samarbete med företaget och arbeta 20 % vilket ledde till en heltidstjänst efter examen. 

Har du fler frågor om KYH eller hur det är att studera hos oss? Här har vi samlat en FAQ för dig.

Se liknande artiklar

Jobb innan examen
10 juni, 2022 Intervjuer

Jobb innan examen

Generellt får 9 av 10 studerande jobb inom ett halvår efter en yrkeshögskoleutbildning.

Nu sätter KYH jämlikhet på schemat!
4 april, 2022 Intervjuer

Nu sätter KYH jämlikhet på schemat!

"Jämlikhet i arbetet” är en nyhet på schemat för studerande på yrkeshögskolan KYH, med start till hö...