Examenstider på KYH!

En av de viktigaste delarna, kanske den viktigaste, med yrkeshögskolan är möjligheten att gå ut med ett examensbevis. På endast två år har våra studerande fått en ny behörighet in i branschen. För en del är branschen helt ny, för andra kanske de tar steget vidare i karriären och för några är det första arbetet de kommer in i.

Jobb efter examen

Oavsett bransch eller utbildning är den här tiden på året den roligaste. Våra studerande på KYH skriver sina examensarbeten och söker ofta samtidigt jobb. Generellt får 9 av 10 studerande jobb inom ett halvår efter en yrkeshögskoleutbildning. Många av våra studenter får jobb där de gjorde sin LIA-praktik och vissa har till och med turen att få jobb under sista delen av utbildningen – under examensarbetet.

Intervju energispecialist Sanae

Hur har KYHs studenter fått jobb?

Vi följde upp med vår student Sanae och frågade hur hon gick tillväga för att få sin nya tjänst som Energispecialist:

– Jag såg en tjänst ute under studietiden och ansökte. Under intervjun bestämde vi att jag skulle skriva mitt examensarbete i samarbete med företaget och arbeta 20% vilket ledde till en heltidstjänst efter examen. En vanlig dag består av olika beräkningar och rapportering samt möten med kunder.

Vad innehåller ett examensarbete hos KYH? 

Under examensarbetet skriver de studerande ett självständigt arbete som handlar om yrkesområdet och i många fall skrivs det på samma företag som den studerande hade sin praktik på. Examensarbetet presenteras efteråt för klassen, handledare och i många fall även för ledningsgruppen för utbildningen.

Hur får man jobb redan innan sin examen?

Även Tim som studerat till Redovisningskonsult via vårt Anywhere-koncept i Norrtälje har fått jobb som redovisningskonsult på Alcea Redovisning och han berättar:

– Jag gjorde båda mina LIA-perioder på Alcea och det resulterade i att jag fick ett jobberbjudande vilket är fantastiskt! En vanlig dag kan bestå av att sköta löpande bokföring för en kund, ha teamsmöte med en potentiellt ny kund, sköta betalningar av leverantörsfakturor, skicka in en AGI och för att inte glömma: skratta med mina kollegor!

porträttbild tim

Både Sanae och Tim berättar om hur det känns att byta karriär. Tim berättar att det är väldigt kul att äntligen få börja arbeta efter två års studier och nu få hitta sin roll i branschen. Även Sanae berättar att det känns fantastiskt roligt men samtidigt lite skrämmande:

– Framförallt när inlärningskurvan är så brant, men med mottot ”man växer i motstånd” och med en fantastisk chef samt kollegor övervinner man allt.

Förutom fördelarna för våra studerande att gå ut med ett jobb vid examen har näringslivet något att vinna från konceptet. Annika Wannersten från Alcea Redovisning har suttit med i en utbildnings ledningsgrupp i tre år och berättar om vilka fördelar det är att ta emot en LIA-praktikant för framtida möjlighet att anställa:

– Branschen i stort har svårt att rekrytera erfarna konsulter för de finns inte att tillgå. När vi fick in den här foten och ta chansen att ta emot en LIA-praktikant och känna på dem under två olika perioder att hjälpa dem in i yrket är det den bästa rekryteringen för oss.

Är du redo för ett smart utbildningsval?

En examen från KYH är för många starten på en ny och framgångsrik karriär med spännande uppdrag, större ansvar och bättre utvecklingsmöjligheter!

Ungefär 30% av alla utbildningar på KYH genomförs tillsammans med ett företag genom praktikperioderna och examensarbetet. Förutom det träffar våra studenter även branschen redan från dag ett i klassrummet där de yrkesverksamma undervisar i våra kurser.

30%