IOT cover

Dags att byta karriär och intresserad av IT? Här är hetaste branschen som anställer just nu!

I en allt mer digitaliserad och föränderlig värld tar nya yrkesroller plats på marknaden och öppnar upp för snabba och lönsamma karriärmöjligheter. En av dessa är yrkesrollen Internet of Things Developer (IoT) där efterfrågan vuxit sig stor inom exempelvis teknikindustrin, biltillverkning och IT-konsultföretag. I den här artikeln får du veta mer om yrkesrollen, marknaden och hur du går tillväga för att utbilda dig och få anställning inom en snar framtid.

AV LOVISA HÄNSTRÖM & CAROLINE HJORTH ELFVING

En givande och bred yrkesroll

Som IoT-Developer arbetar du med teknisk problemlösning och skapar mjukvara som kan läsa av hårdvara. Yrkesrollen grundar sig i förståelsen av att nya kommersiella och tekniska möjligheter utvecklar sig snabbare och att nyckelfaktorn i denna utveckling är att identifiera affärsnyttan i en teknisk tillämpning. Med andra ord arbetar du med programmeringen av inbyggda system i saker som exempelvis hushållsapparater, maskiner eller bilar. Joakim Wassberg som undervisar IT-utbildningar på KYH beskriver yrkesrollen som både givande och bred.

– I den här yrkesrollen är du inte låst till IoT då du först och främst är utvecklare. Du kan därmed gå till vilket företag som helst som utvecklare men även som specialist inom IoT. Man kan exempelvis jobba mycket inom startup-industrin, säger Joakim Wassberg. 

En ljus framtid

Framtidsutsikterna inom branschen är goda och tillväxten är stor. Antalet IoT-enheter är idag runt 7 miljarder och väntas växa till 21 miljarder 2025. Efterfrågan på IoT-utvecklare expanderar kraftigt inom bland annat teknikindustrin, biltillverkningen och på de större IT-konsultföretagen. Henric Fransson är VD på FMTechnology och pratar gott om framtidsbehovet.

– Vi har ett ständigt behov av fler IoT-utvecklare. Vi har i dagsläget flera konsulter då vi själva inte kan fylla behovet. Det är en bransch som kommer expandera explosionsartat både nationellt och internationellt.

Vägen till anställning

Vill du byta riktning i ditt arbetsliv eller utöka din kompetens inom IT? Då är yrkeshögskolan KYH det perfekta valet för dig. Här utformas utbildningarna tillsammans med branschen och du kommer ut på en arbetsmarknad med stor efterfrågan på din nya kompetens. En av dessa utbildningar är IoT Developer som finns att tillgå både i Göteborg och Malmö. Utbildningen tar endast 2 år och redan från dag 1 träffar studenterna yrkesverksamma i branschen då det är dessa som undervisar samtliga kurser. Den nära kontakten direkt med arbetslivet via undervisande yrkesamma, praktik och examensarbete möjliggör en god och snabb start i arbetslivet med ljusa framtidsutsikter.

– Andra utbildningar har inte den djupa kompetensen inom ett område vilket gör den här utbildningen mycket intressant, säger Joakim Wassberg.  

Vidare tar KYH ansvar för en hållbar framtid genom ett karriärprogram där du som studerande får gästföreläsningar och coachning i att söka jobb, skriva ett bra CV och att utveckla ditt personliga varumärke. Alice Morell tog examen från IOT-utbildningen 2021 och beskriver hur KYHs karriärprogram gav henne kontaktnätet hon behövde för att hitta en lyckad praktik.

– Den praktikplats som jag valde fick jag genom KYHs branschdag. Jag träffade företaget Vinnter som pitchade ett bra upplägg och efter branschdagens slut kontaktade jag dem och blev erbjuden en LIA-plats. Jag fick arbeta med ett roligt projekt, jag lärde mig mycket och trivdes väldigt bra, berättar Alice.

Se liknande artiklar

Drömmen om jobb inom IT-säkerhet
28 mars, 2022 Intervjuer

Drömmen om jobb inom IT-säkerhet

Nyexade Alice berättar att hon är tacksam att hon så tidigt i arbetslivet nu får jobba med säkerhet....

Huvudlärare på IoT developer
18 december, 2020 Intervjuer

Huvudlärare på IoT developer

Joakim Wassberg har jobbat med utbildning gällande programmering och systemutveckling sedan 1991.