Intervju med Oscar - Solenergiprojektör

Yrkeshögskolan är en annan väg mot samma mål

Oscar är idag student på utbildningen solenergiprojektör. Han började läsa på universitet men kände tidigt att den akademiska vägen inte passade honom. Oscar läste ett högskoleingenjörsprogram inriktat på energi- och miljöteknik vilket gjorde att han fick upp ögonen inom samhällsbyggnadsbranschen. En del svårare kurser inom universitet och akademin passade inte Oscar utan han ville åt det praktiska sättet att utbilda sig på.

porträttbild på Oscar vid solceller

– Jag började kolla runt på olika yrkeshögskolor och startade en för två år sedan till VVS-projektör. Men förra sommaren började jag arbeta som lärling till solcellsmontör och insåg att det var inom solenergibranschen jag ville jobba inom. Jag hittade därför utbildningen solenergiprojektör på KYH yrkeshögskola. Båda yrkena är inom samhällsbyggnadssektorn vilket fungerar bra att kombinera. Det är så klart lite fix och trix för att det ska kunna synka mellan mina två utbildningar men hittills har det fungerat helt okej.

Oscar berättar att universitet och akademin inte passade honom som person. Yrkeshögskolan är en utbildningsform som passade bättre med ett annat typ av upplägg och en mer praktisk form. Det var nästan av misstag som Oscar hittade till KYH:

– Jag missade faktiskt registreringen till en universitetskurs på distans och kände då att jag inte ville missa ett år till. Jag sökte därför vidare och hittade KYHs utbildning till solenergiprojektör och läste även hur bra och passande upplägget var.

Oscar berättar att upplägget känns bra på utbildningen och att lärplattformen Google Classroom är mycket bättre än de plattformar han tidigare använt på andra skolor på grund av dess enkelhet med eposten och exempelvis chatten med klasskompisar. Det finns inte mycket gott att säga om pandemin under 2020-2021 men det är på grund av den temporära ändringen till distansundervisning som har gjort att Oscar har kunnat kombinera sina två utbildningar.

– Lärarna har varit väldigt duktiga och framförallt en lärare som vi har haft – David Gudmuns på Aktea Energy – har varit jättebra. Självklart har de andra lärare varit riktigt bra! Jag vill även lyfta min utbildningsledare som varit väldigt engagerad i mina studier.

I höst ska Oscar ut på sin första praktik som solenergiprojektör och den andra praktiken som projektör. Företaget är bestämt och han har även ett jobberbjudande efter utbildningen och kanske under utbildningen om det skulle bli bra förutsättningar. Företaget arbetar med solhybridpaneler vilket är den perfekta mixen av Oscars två utbildningar. Oscar berättar hur han tog kontakt med företaget:

– Jag började följa mer och mer företag inom solcellsbranschen och fick förslag på fler liknande konton. Helt plötsligt såg jag detta företag som hade solhybridpaneler. Jag hörde av mig till dem genom att mejla och ringa och sedan fick jag erbjudande om LIA.

– Jag ser verkligen fram emot att börja jobba lite mer fritt och med något jag brinner för!

Något Oscar vill dela med sig av är att lyssna på sig själv och våga ta steget att bryta sig loss från universitetet om man kanske har fastnat eller känner att den utbildningsformen inte passar en själv.

– Yrkeshögskolan är en annan väg mot samma mål och det kändes som en räddning för mig! Jag har bytt spår men med den kunskap jag tog med mig från universitetet är bra att ha med sig i den nya utbildningen och sitt framtida yrkesliv.

Tack så mycket Oscar!