"Redovisning är ett utvecklande och spännande arbete!"

Olivia är före detta student på utbildningen redovisningskonsult och arbetar idag som det på redovisningsbyrån BDO. Olivia kom på att hon ville börja jobba med ekonomi efter några år i butik och service hos H&M där hon fick mer och mer ansvar inom administration.

Hej Olivia, vad var det som fick dig att förstå att du ville börja studera?
– Jag jobbade på H&M i flera år och jag tyckte om både service och kundkontakt. Efter ett tag fick jag vara mer och mer på kontoret för att sköta om det dagliga med dagskassor och där började jag intressera mig för administration och siffror. Det satte igång tankarna kring "vad kan jag utveckla och vad kan jag göra med det här?" och det var så jag kom in på att studera på yrkeshögskola. Jag ville snabbt bli klar och kände att universiteten tog för lång tid. Jag hittade därför utbildningen Redovisningskonsult på KYH Yrkeshögskola och kände att det här var helt rätt! 

– Jag sökte flera utbildningar i olika utföranden men jag fastnade för att den här utbildningen just för att den fanns placerad i Eskilstuna. Det öppnade ögonen för KYH och jag gillade att det är en anywhere-utbildning så det är därför jag valde KYH. Jag hade väldigt tur att jag kom in för det var högt söktryck!

Hur var det att studera på utbildningen? 
– Det var en jättebra tid och det här var ju precis innan pandemin och vi hade turen att vara på plats. Vi gick till klassrum och läraren var online vilket gjorde att vi hade en jättebra samhörighet i klassen. Många gånger kunde man ta hjälp av varandra i klassrummet också vilket var bra. Jag gillade möjligheten att titta på lektionerna i efterhand för det gjorde att man kunde repetera vid behov. 

Var det någon specifik kurs som var intressant?
– Det var en bra blandning av kurser under utbildningen. Det jag gör idag på mitt arbete är inte alltid exakt jämförbart med alla kurser, exempelvis kursen ekonomistyrning var en bra och ganska svår kurs men det jobbar jag personligen inte med idag men jag har ändå den kunskapen i bakhuvudet. Juridiken var jättebra och spännande! 

Hur gick det till att söka LIA och var gjorde du under praktiken?
– Jag sökte till min första praktik på Region Sörmland genom ett kontaktnät där jag fick komma på intervju. Under min andra praktikperiod sökte jag plats hos BDO. I början satt jag lite bredvid och tittade på och fick lära mig programmet Fortnox och få förståelse över hur de jobbade. Jag fick snabbt komma in i arbetet där min handledare fanns som stöd och då fick jag göra löpande det man får göra under månaden. 

Nu är du anställd hos BDO så vad gör du idag?
– Vi jobbar i team om två personer där ena personen är mer erfaren. Vi jobbar med olika företag i alla möjliga former. Månadskunder, kvartalskunder och årskunder. Man testar på många olika företagskunder och bokför för dem. Det kan vara allt möjligt från målare, snickare till enskilda firmor och det är väldigt blandat vilket är väldigt roligt för man får träffa på alla möjliga olika kunder och företag. 

– Man gör också momsrapporter, deklarerar och rapporterar till skatteverket så det är väldigt brett. Det som är så roligt är att jag aldrig kommer bli fullärd! Det finns alltid mer att lära och det gör att arbetet blir så roligt. Du sitter aldrig och tragglar för det finns alltid nytt att lära och testa på. 

Redovisningskonsult Olivia Intervju

Hur ser din arbetsdag och din yrkesroll ut?
– Det är ett utvecklande och spännande arbete där du måste ha koll på exempelvis olika lagar för de olika formerna som aktiebolag, handelsbolag och enskild firma. Att jobba på en byrå är otroligt utvecklande och man blir väldigt bred i sin yrkesroll då man jobbar från början till slut i processerna. Om man gillar att göra mer rutinuppgifter kanske man passar bättre på regioner eller kommuner där man arbetar mer med specifika saker som kundreskontra eller leverantörsreskontra.

– Jag börjar morgonen med att kolla på mejl för att se ifall kunder har något akut jag behöver lösa på en gång. Jag har vissa kunder jag gör leverantör- och betalfiler åt och de har jag hand om nästan varje dag. Jag bockar av löpande kunder och man hinner oftast med några kunder per dag – beroende på storlek på kund så klart. 

Hur lyckas man i yrkesrollen som redovisningskonsult?
– Det är en social yrkesroll så man behöver vara samarbetsvillig. Jag samarbetar mycket mer den kundansvariga, kunder och andra kollegor. Många tror kanske att man sitter på ett kontor och knappar på datorn men det är mycket mer brett och socialt än så. Det viktigaste är att man behöver vilja lära sig. Vill man arbeta på en byrå behöver man vara inställd på att det är stressigt i perioder och det kan vara vissa arbetstoppar under året. Det är viktigt att man lägger upp sin tid bra och planerar. 

– Jag är väldigt glad att jag valde att studera redovisningskonsult och jag är väldigt, väldigt nöjd över mitt arbete idag! Det blev verkligen rätt och det bidrog KYH med. 

Tack så mycket Olivia!