"Utbildningen internet of things har en bredd som ger dig en fördel på arbetsmarknaden!"

Kenan tog examen från utbildningen Internet of things developer i juni 2021 och har idag en anställning hos Cevt. Han beskriver sina intressen som en mix mellan fotboll och teknik.

Hej Kenan! Berätta varför du valde att studera utbildningen internet of things developer?

– Jag läste om utbildningen och blev intresserad. Jag förstod att det handlade mycket om kommunikation mellan hårdvara och mjukvara. Alltså hur prylarna kommunicerar mellan oss användare vilket jag varit fascinerad av tidigare. Jag har alltid haft ett intresse för teknik. Tittar man tillbaka 5 år så är det stor skillnad på bara appanvändning och hur beroende man är av att saker ska koppla upp sig mot telefonen. Jag blev intresserad av hela kedjan: från att man trycker på en knapp till att något händer vilket är varför jag sökte till den här utbildningen.

Hur var din tid på utbildningen?

– Jag var lite äldre och skulle börja plugga så det kändes som en uppförsbacke i början för jag visste inte vad jag gav mig in på. Men någon månad in förstod jag hur allt fungerade och klassen var väldigt bra och vi fick en bra kemi i klassen överlag. Själva utbildningen var bra och de två åren gick väldigt snabbt. Upplägget på utbildningen var väldigt bra och vi hade en huvudlärare som heter Joakim som var fantastisk på att undervisa och som en mentor för mig. Jag kände att vi hade bra stöd där och det känner jag fortfarande från honom.

Utbildningen ger en verktyg till att förstå hur saker och ting fungerar vilket gör att det kan implementeras i olika sorters arbeten. Det tar tid att upptäcka vad man är bra på och är bekväm med men det som är tacksamt är att utbildningen inte har en specifik inriktning utan har en bredd som ger dig många olika verktyg som ger dig en fördel på arbetsmarknaden. Det är en väldigt positiv grej!

Var gjorde du din praktik?

– På ett företag som heter Vinnter. Det var intressant och jag fick en annan inblick i hur mjukvaruutveckling fungerar. Jag är väldigt tacksam för de som jobbade där och som hade hand om oss. De hade tålamodet att hjälpa oss för att vi skulle förstå hur det fungerar med mjukvara. På utbildningen lär man sig om många saker så praktiken gjorde att jag kunde fördjupa mig. Det var kul att söka och fundera för att det skulle fungera och vi fick lära oss backend och hur det fungerar. Jag jobbade även med seniora mjukvaruutvecklare vilket var en nyttig upplevelse för att förstå vad branschen kräver.

Hur fick du praktikplatsen?

– KYH hade anordnat en dag där vi träffade alla företag som satt i ledningsgruppen för utbildningen. Jag fick en speeddate med Vinnter och jag fick ett gott intryck av dem.

Var jobbar du idag?

– Just nu jobbar jag på CEVT som testingenjör där jag jobbar som testare där jag testar infotainment och connectivity.

Vad är det bästa med IT-branschen?

– Förutom att det är hett just nu: teknik har varit en egen grej men nu känns det som att alla är involverade i teknik på något sätt.

– Det händer så mycket just nu som gör att det är väldigt intressant att jobba inom branschen. Oavsett om man skulle jobba på exempelvis trafikverket eller inom medicin och vård så händer det otroligt mycket när det kommer till IT överlag. Det är en spännande utveckling det går snabbt. Det är väldigt, väldigt kul!

Porträttbild Kenan
Kenan - före detta student IOT

”Jag kanske inte ska säga att det är framtiden för i så fall är framtiden redan här!”

Vad ska man tänka på för att lyckas i IT-branschen?

– Ta för sig, våga fråga och våga lära sig något nytt. Det är bra om man kan försöka vara lite nytänkande – för det är mycket som är satt på vissa sätt med rutiner och hur man gjort saker tidigare. Personligen tror jag det kommer ske mycket förändringar nu med tanke på att så många blivit involverade nu. Man behöver vara lite ihärdig och våga ge sig ut på ny mark. Våga ta steget!

Tack så mycket Kenan!